Понеделник, 6 Май 2024, 22:12

01 декември 2013 г. Световен ден за борба срещу СПИН

28 Ноември 2013, 16:46
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1183 0


Първи декември е Световният ден за борба със СПИН. През 1988 г. Световната здравна организация, в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ, обявява 1-ви декември за Световен ден за борба със СПИН. Понастоящем той е признат и се отбелязва в повече от 190 държави по света.
България все още е страна с ниско разпространение на ХИВ в общата популация. Според данни на Европейския център за контрол на заболяванията през 2011 г. честотата на новите случаи с ХИВ в страните от Европейския съюз е средно 5.7 случая на 100 000 население. За България честотата на новите случаи с ХИВ е 2.7 случая на 100 000.
Общият брой на официално регистрираните в Министерство на здравеопазването лица, живеещи с ХИВ/СПИН към 14 ноември 2013 г., е 1809 души.
Според пътя на предаване на инфекцията отново се наблюдават две особено уязвими групи – мъже, които имат сексуални контакти с други мъже – 38,5 % и инжекционно употребяващи наркотици – 15,6%.
С множество мероприятия отбелязват Световния ден за борба със СПИН и младите хора в различни населени места на Софийска област. По повод на 1-ви декември 2013 г. РЗИ – Софийска област организира на регионално ниво общоградска младежка кампания в гр. Ботевград. Инициативите ще преминат под мотото „Животът е безценен”, като част от Националната АНТИСПИН  кампания. Партньори в реализирането на дейностите са Община Ботевград,  учебните заведения на града и Сдружение „Здраве без граници”.
Учениците от  ПМГ «Акад. Проф. Д-р Асен Златаров», ПГТМ „Хр. Ботев” ТПГ „Стамен Панчев” и ОУ „Н. Вапцаров”  ще украсят дърво в центъра на града с  червени панделки -символ на кампанията. Информационно табло ще информира гражданите за Световния ден, провежданите безплатни и анонимни изследвания за ХИВ/СПИН и младежките инициативи. Младежи ще раздават на гражданите и гостите на Ботевград здравно- информационни материали относно пътищата за предаване на инфекцията, превенцията на ХИВ и толерантно отношение към живеещите със СПИН.
В учебните заведения ще бъде обявена  информационна седмица от 25.11. до 02.12., посветена на болестта СПИН, в рамките на която ще се провеждат:
  1. “Часове на здравето” по темите: „Рисково сексуално поведение”, „Да си поговорим за СПИН”,  „В света на интимното”;
  2. Конкурси за рисунка, плакат, скеч, презентация под мотото:”Животът е безценен”;
  3. Оформяне на информационни табла с материали по темата;
  4. Тест „СПИН и полово предавани болести” и открит урок- състезание с подреждане на пъзели „Опасността от СПИН”;
  5. Лекции и беседи от медицинските специалисти в учебните заведения на града „Какво знаем за СПИН и полово предаваните болести”, отразяващи съпричастност и ангажираност към проблема ХИВ/СПИН.
 
На 02.12.2013 г. РЗИ – Софийска област ще проведе кампания за анонимно и безплатно изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС) за жителите на гр. Ботевград, съвместно със Сдружение „Здраве без граници”. Инициативата ще се проведе от 10 до 12 часа в сградата на ПГТМ „Христо Ботев” и от 12 до 14 часа в МБАЛ Ботевград ЕООД.
 
 
 
 
 
 

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (218)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (64)
70% Complete