Четвъртък, 25 Април 2024, 12:29

106 години от обявяване Независимостта на България чества община Ботевград

22 Септември 2014, 17:18
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2542 8


106 години от обявяването на Независимостта на България бяха отбелязани с тържествена програма днес от 17.00ч. в Ботевград в присъствието на президента на Република България от 2002 до 2012 г. Георги Първанов. Неговото посещение съвпадна с откриване на предизборната кампания на АБВ в община Ботевград. В знак признателност Първанов лично положи цветя на паметника на Незнайния воин. Десетки граждани също бяха дошли въпреки дъжда, за да станат съпричастни на тържственото честване на историческото събитие.


Официални лица на празника бяха кметът на общината Георги Георгиев, председателят на Общински съвет Йорданка Лалчева, инж. Цанко Цанов – зам.кмет, инж. Красимир Андреев – зам.кмет, Цеца Иванова – секретар на община Ботевград, общинска администрация Ботевград, кметове на населени места, директори на учебни заведения и културни институции, директори на общински фирми, както и кандидати за народни представители от „БСП-Лява България”, Реформаторски блок, Алтернатива за Българско Възраждане и др.


Церемонията започна със стихотворението на Георги Джагаров „Земя като една човешка длан” в изпълнение на Тошко Василев. Той и Таня Банкова бяха водещите на тържественото честване на днешния празник. Те представиха накратко историческото развитие на събитията до постигането на дълго жадуваната Независимост на Родината.

Таня Банкова цитира Манифеста, с който цар Фердинанд обявява Независимостта на България на 22 септември 1908 г. в старопрестолния град Търново в църквата „Св. четиридесет мъченици”. „Министър-председателят Александър Малинов провъзгласява манифеста пред хилядното множество, събрало се на хълма Царевец. Берлинският договор от 1878 г. определя Княжество България като васално на Османската империя, което затормозява на стопанското развитие на страната и ограничава възможностите й̀ в международните отношения. Затова след постигането на Съединението на Източна Румелия с Княжество България усилията на българския политически елит се насочват към обявяване на независимост. Благоприятни условия настъпват през септември 1908 г. Тогава вниманието на Великите сили е насочено към френско-германския спор за Мароко, а Австро-Унгария се готви да анексира Босна и Херцеговина. В същото време в Истанбул младотурците извършват преврат, а по жп-линията Одрин-Белово избухва стачка. Правителството на Александър Малинов използва момента и конфискува жп-линията. На 22 септември 1908 е провъзгласена независимост на България, а княз Фердинанд I приема титлата цар на българите. Независимото Българско царство е признато от Великите сили.”

В края на тържествената церемония, под звуците на Градския духов оркестър по традиция бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Незнайния воин от името на всички присъстващи.
 
 
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (8)

  • 1.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: анонимен 22 Септември, 22:36

    Неграмотничко и злобничко ... Личи селския стил.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 22 Септември, 22:48

    Има нужда от нови лица, прав е №1. Като запелтечи на "независимостта", рекох си, край. Приемайте критиката градивно, не бързайте да отговаряте, че е злобно. Автобиографиите им не ни интересуват.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 23 Септември, 06:42

    Ами хайде де, къде са тези нови лица? Хайде да изхвърлим утвърдените и доказалите се! Трябва ли да стане смяната по този гнусен начин? Нима безакълни хора трябва да дават препоръки и глупави съвети?!

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 23 Септември, 06:50

    ... и защо няма контрол такива неграмотни и безмислени отзиви да се допускат в пресата? Свобода на словото, но все пак простотията не е възпитателна и полезна. Тези, които публикуват тези гнусотии трябва да си вземат бележка и да си вършат работата за която им се плаща! Срам за града и народа ни... Изглежда има какво да се променя и в електронните издания...

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 23 Септември, 08:18

    5 то трябва първо да се променят много други неща, а и за какво независимост говорим, нима сега сме независими,а

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: анонимен 23 Септември, 22:23



    Не разбирам какво коментират тези пет човека!!!
    БАЛКАНЕЦ понякога ставате смешни със тези изтривания .
    То се разбра че тая Банкова която се коментираше ви е много блиизка
    щом триете коментарите за нея --ХАЛАЛ ДА ВИ Е.......

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: anonlmen 25 Септември, 22:03

    А бе ,ти N 3 си голяма ''акълийка'' себе си ли защитаваш ,знаеме коя си............

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (183)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (52)
70% Complete