Неделя, 12 Май 2024, 01:18

579 служители на ЧЕЗ са работили извънредно през почивните дни

8 Януари 2015, 16:39
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 1819 4


„ЧЕЗ Разпределение България“ АД създаде необходимата организация и ангажира 579 служители, които работиха извънредно през почивните дни по време на Коледните и новогодишните празници, за да спази нормативното изискване за срок на отчитане на електромерите не по-голям от 31 дни. През този период всички подлежащи на отчет обекти са били посетени съгласно предварително обявения график. Това стана ясно на пресконференция, на която бяха представени данни за товарите по мрежата и припомнени услугите, които компанията предлага в помощ на клиентите за посрещане на разходите за електроенергия през отоплителния сезон.
Не е осигурен достъп до 12,18% от възложените за отчитане електромери. На тези клиенти ЧЕЗ е дал възможност сами да отчетат показанията на измервателните уреди. В случай, че клиентите не са се възползвали от предоставената опция, техните фактури ще бъдат формирани на база потреблението през аналогичен предходен период, както е записано в общите условия.

ЧЕЗ е спазил нормативните изисквания за отчитане на електромерите на клиентите в Западна България за срок не по-дълъг от 31 дни. Само минимална част, равняваща се на 0,06% от извършваните всеки месец над 2 милиона отчета, е със срок на фактурата, надхвърлящ 31 дни. Най-често по-дългият срок се получава при самоотчет. 
Ниските температури са довели до значително повишаване на консумацията на електроенергия в Западна България. От началото на годината до 6 януари включително товарите по мрежата на ЧЕЗ са достигнали 1779 мегавата, което е с 14% повече в сравнение със същия период на 2014 г. През почивните дни от 24 декември до 04 януари студеното време е станало причина за покачване на товарите с 9% спрямо аналогичния период на предишната година.

„Заради студеното време хората прекарват повече време вкъщи, ползват повече и за по-дълго електрически уреди за отопление, които често са от нисък енергиен клас, което ще се отрази върху месечните фактури. Например, печка тип „духалка“, каквато е един от най-разпространените и достъпни уреди за отопление в студените зимни дни, увеличава сметката с над 72 лева, ако работи по 8 часа в продължение на 28 дни. Затова не спираме да призовава клиентите да ползват електроенергията разумно и отговорно“, каза Димчо Станев, директор „Обслужване на клиенти“.

Консумацията е основен фактор при формирането на сметките за ток. Анализът на данните показва, че през най-студените зимни месеци – декември, януари и февруари – потреблението на електроенергия в Западна България е средно с над 50% по-високо отколкото през топлите летни месеци – юли, август и септември. Тази зима трябва да се има предвид и по-високата цена на тока в сравнение със зимата на 2014 година, след като през изминалата година ДКЕВР повиши с общо 13% цената на тока за клиентите на ЧЕЗ. Въпреки това увеличение, делът на ЧЕЗ в крайната цена продължи да намалява и вече е под 0,7%. Тоест от 100,03 лв. месечна сметка на битов клиент за поддържане и развитие на мрежата и за подобряване на обслужването в Западна България остават едва 68 стотинки.

Източник: Агенция Фокус

Коментари (4)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 8 Януари, 20:52

    DAMI PAPAT PAPYRA

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: anonimen 9 Януари, 13:21

    Pri starcheska sklerpsa imame bolesten GLAD . Gledaite da ne vi udari. Niama lek

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 9 Януари, 13:36

    Лъжа!!! ЧЕЗ от години не са изнесли електромера си от нашия дом и ни притесняват да ги обслужваме в дома си, дори искат стол да стъпват на него. Винаги има човек в дома ни. Но в нашия дом дойдоха чак вчера на 08 Януари 2015 г. Веднага се отзовах при първото позвъняване, но нямаше никой. След 5-10 минути викане " Кой звъни", най-после се появи инкасаторът, който веднага след първото позвъняване заходил във вътрешния двор на съседите, вместо да изчака. Подобно позвъняване без появяване на звънящ имаше и на 01 Януари 2015 г., преди обед? Сега този "извънреден труд" вероятно ще имат наглостта да ни го начислят върху сметките? НАГЛОСТ И БЕЗСРАМИЕ!!! :roll: :uups: :x

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: ограбен 9 Януари, 17:53

    не са се преработили

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (234)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (132)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (49)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (67)
70% Complete