Четвъртък, 18 Април 2024, 21:55

Balkanec.bg и Botevgrad.com с анкета за оставката на кмета

10 Октомври 2014, 18:33
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 5086 43


Двата регионални електронни сайта balkanec.bg и botevgrad.com решиха да проучат мнението на своите читатели относно поисканата от група съветници оставка на кмета на Ботевград Георги Георгиев. В тази връзка, от днес до края на месец октомври на двата сайта ще тече анкета с въпрос:

Подкрепяте ли призива на съветниците за оставка на кмета Георгиев?

Предложените отговори са:

    Да, напълнно подкрепям призива за оставка на кмета Георгиев

    По скоро Да, но мисля, че може да доизкара мандата си, след което да се пенсионира

    Не, не подкрепям искането, тъй като считам, че кметът добре ръководи община Ботевград

Да припомним, че в края на месец септември група общински съветници оповестиха обръщение, адресирано до председателя на ОбС Йорданка Лалчева, до съветниците от управляващото мнозинство и до кмета Георги Георгиев, което завършваше с "настойчиво приканване" към последния да си подаде оставката

А ето и пълният текст на обръщението:

 Г-жо Председател,

вече три години изпълнявате длъжност, която изисква добри общи познания на нормативната уредба в областта на местното самоуправление, и отлично познаване на Правилника за работа на общински съвет Ботевград, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация. С огромно съжаление констатираме недостатъчно познаване от Ваша страна на гореспоменатата материя, и особено Правилника за работа на общинския съвет. Съвсем отчетливи, а вече и системни, стават ситуациите , в които липсата на тези знания Ви пречи да ръководите компетентно и авторитетно заседанията на Общински съвет - Ботевград. Не толкова обаче сме притеснени от тези ситуации, в които показвате пропуски в знанията, защото вярваме, че при добро желание и отделяйки необходимото време, лесно бихте ги придобили. Силно възмутени сме от поведението Ви в ситуации, в които сме убедени, че добре сте запозната с правилата и процедурите при ръководене на заседанията, но съвсем целенасочено и избирателно отказвате да ги прилагате. Очевидно е, че в тези ситуации поведението и решенията Ви са силно повлияни и директно провокирани от инструкциите, които кметът на Община Ботевград си позволява да Ви даде. Трябва да Ви напомним, че общинският съвет е независим орган на местното самоуправление, изпълняващ законодателна дейност с местен характер. Влияние върху работата му от страна на изпълнителната власт, извън нормативно уредените институционални взаимоотношения, е зловредна и абсолютно недопустима. Освен необходимите знания и компетентност, изпълняващият длъжността Председател на общински съвет, трябва да притежава и да демонстрира висок морал, принципност, последователност, ясна и утвърдена ценностна  система. Ако считате, че притежавате всичко това, не би трябвало да допускате такова вмешателство в изпълнени на служебните си задължения, а да защитавате независимостта на институцията Общински съвет.

Отчитайки гореизброеното се обръщаме към Вас с призив,  поне в оставащата време от мандата на настоящия общински съвет, да  успеете да се отърсите от обсебващото и зловредно влияние върху работата Ви, от страна на общинския кмет, което ще Ви даде възможност да ръководите работата на общински съвет Ботевград с нужния авторитет, компетентност и безпристрастност.

 Дами и Господа общински съветници от така нареченото „управляващо мнозинство“,

Вие сте избрани не просто като обикновени представители на определена политическа партия, а  най-вече като личности, притежаващи знания, умения и воля да подобрят жизнената среда в ботевградска община. За съжаление обаче  пасивността,  липсата на инициативност и доброволният Ви отказ от участие в конструктивния диалог по важните за община Ботевград теми, Ви превръщат в едни незаинтересовани, безгласни и напълно безполезни за обществото съветници, чиято функция е сведена и ограничена само и единствено до машинално гласуване в подкрепа на всичко предложено от общинския кмет, без значение дали е полезно, законосъобразно и необходимо на населението на общината. Дори нещо повече – позволявате си да подкрепяте решения, за които юристът на общинския съвет е изложил мотиви за незаконосъобразност. Само и само да угодите на кмета.

Вярваме обаче, че сред Вас има и личности, които не споделят напълно вижданията и начина на управление на община Ботевград и не одобряват всяко решение и действие на местните органи на самоуправление, но поради насаден страх или поради наличие  на  определена зависимост, гласуват противно на убежденията и възгледите си по дадения въпрос. Именно  към тях се обръщаме:

Колеги, ако смятате, че страхът или зависимостта Ви е по силна от волята и желанието да изразявате и защитавате собственото си мнение в  работата си като общински съветници в общински съвет Ботевград, то намерете сили и кураж поне да се оттеглите от нежелано заеманата обществена длъжност, с което да покажете известно достойнство и себеуважение. Така, както направиха други преди Вас. Ако пък смятате себе си за достатъчно силни характери и свободомислещи граждани, превъзмогнете страховете си, неглижирайте зависимостта си и ни подкрепете  в опита да превърнем Общински съвет Ботевград в един  наистина независим орган на местното самоуправление, в който експертността, конструктивният диалог, аргументираните и свободно изразени различни мнения са основните движещи фактори за вземане на най-правилните и полезни за ботевградската общественост решения.  Все още вярваме, че сред Вас има и такива.

 Господин Кмете,

вече дълго време наблюдаваме стила и методите Ви на управление. Не случайно Ботевград е оприличаван, включително и от редица външни хора, на феодално владение с феодален владетел Георги Георгиев. През годините Вие изградихте мрежа от обвързани с Вас икономически субекти, които винаги печелят и изпълняват обществените поръчки. Вие обсебихте всяка една сфера от обществения живот в нашата община. По един или друг  начин подчинихте и направихте зависими голяма част от учителското съсловие, културните дейци, спортните деятели. Публична тайна е кадруването и тесните, обикновено не служебни, контакти, които поддържате с районните представителства на различни  държавни институции. В положение на зависимост и подчинение се опитвате да поставите и дейността на общински съвет Ботевград. Такива опити за влияние върху работата на един  независим орган са изключително зловредни и абсолютно недопустими.

В тази връзка настойчиво Ви призоваваме да ограничите дейностите си по отношение работата на общински съвет Ботевград, само до нормативно уредените процедури и отношения и да оставите дейността му да се ръководи само и единствено от неговия председател. Макар по-скоро илюзорна, все пак считаме, че има надежда да промените лошата си практика на вмешателство в  работата на местния парламент.

В противен случай, без да викаме полиция, настоятелно Ви приканваме:

Подайте си оставката!

Източник: balkanec.bg

Коментари (43)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: ДАНС 10 Октомври, 18:44

    идваме за Тухлата

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 10 Октомври, 18:58

    То е ясно, че щом го разследват не за пръв път за нарушения, злоупотреби, незаконни, неморални неща, трябва да се оттегли от този пост, най-малкото да не влияе върху хода на разследванията. Пък и много пъти вече бяха печелени дела срещу общински и кметски решения, които се оказаха незаконни, и неправомерни... Обаче не вярвам, някой виновен лично да е платил разходите за загубените много дела, понеже няма лична отговорност.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Христо 10 Октомври, 19:49

    Хора оставете човечеца и хората около него да си печелят ,така може пък все някога да им стигне,та когато дойде момента в който бог е отредил да тръгнем само и единствено с кръстени ръце и в тях само свещица път на избавление за едни и съд за други те да тръгнат сити и преодолели хищната си алчност за многото което е за всички нас. Господа политици и власт имащи не забравяйте че не ще имахте тази власт ако не бе ви дадена от горе "Глас божи глас народен" така че ще дойде момента в който все пред някого рано или късно ще отговаряте за деянията си. :evil:

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 10 Октомври, 20:20

    Явно е че си сляп или не си от Ботевград.Нека ти припомня част от нещата,които кмета Георги Георгиев е направил за града:

    1.Дупката на центъра на града сега е Ротонда на която играят деца по цял ден.

    2.Подмяна на настилката на центъра.

    3.Музей.

    4.Нови градини и училища.

    5.Църква.

    6.Саниране,газификация смяна на дограми във всички детски градини и училища.

    7.Подмяна на пътната настилка в целия град.(надявам се да си на достатъчно години за да помниш улиците и тротоарите в града)

    8.Детски площадки в целия град.

    9.Новия и стария изток гражданите крачеха с ботуши защото беше кал до колене.

    10.Площадките до залата бяха реновирани.

    11.Училище Левски преобразено до неознаваемост.

    12.Депо за отпадаци.

    13.Нова спортна зала.

    14.Басейн.

    15.Единствената 100% газифицирана община.

    16.Пречиствателни станции.

    17.Подпомага един куп социални дейности.

    18.Дава безвъзмездно помощи на всички млади семейства.

    19.Построи блок за млади семейства,които нямат къде да живеят.

    20.Старчески дом.

    21.Изгради нови улици и направи пустеещите ливади между новия и старият изток места,които в бъдеще ще бъдат продадени и там ще бъдат изградени нови обекти,които ще дават дом и препитание на местното население.

    Това до тук е само малка част от това което направи кмета Георги Георгиев за нашият град Ботевград!Няма да изреждам и всичко направено за селата около Ботевград.Няма да изреждам и всички бъдещи проекти на кмета Георги Георгиев.А както знаем всички проект,които е започнал не е оставил незавършен.

    Да ще се съглася и с мнението,че няма как да открадне без да направи.Но кои от вас съдници, ще направи нещо без да му бъде платено?-Никой.

    Бъдете поне малко признателни и снизходителни към кмета! И вместо да се опитвате да пречите и да псувате опитайте да помогнете с нещо,ще видите колко по добре ще се почувствате и няма да я има тази жлъч,която е заседнала по средата на гърлото.Всички, които псувате и омаловажавате труда на хората се съмнявам,че можете и че сте постигнали нещо в живота си.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 10 Октомври, 21:44

    А ясно ли ти е че ЗАРАДИ КМЕТА НИЕ БОТЕВГРАДЧАНИТЕ НЕ МОЖЕМ ДА СЕ ДОРЕДИМ ДО ФИРМИТЕ ДА ЗАПОЧНЕМ РАБОТА???ЗАЩО ЛИ ?
    ИМА ли някой който да не знае?
    Важно е да работят-ВРАЧАНО,МЕЗДРИЧАНИ,ПРАВЧАНИ И ТАКА НАТАТЪКА :x :x :x
    БЯХ НА ИНТЕРВЮ В ЕДНА ФИРМА ДОКАТО СИ РАЗЛИСТВАШЕ ЖЕНАТА ЗНАЕШ ЛИ В ТЕТРАДКАТА ПИШЕШЕ САМО ЕТРОПОЛЕ,И ЕДНО СЕЛО НО СЕГА НЕ СЕ СЕЩАМ КОЕ БЕШЕ.бОТЕВГРАД БЕШЕ ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ!
    КАКВО ГОВОРЯ ИЗОБЩО!СТАВА ЛИ ДУМА ЗА ПАРИ :x :x :x :x :x

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Бай Добри 10 Октомври, 21:57

    Нека водим спокоен и умерен диалог присъщ на разумни същества.
    Аз мога да ти кажа,че именно кмета е имал среща разговор с началниците на голяма фирма(визирам епик и сенсата) да им предостъпи общински имот за строеж при условие,че наемат по голяма част от висшистите от борсата. Но те са му отказали. Така,че тои не може да назначи или уволни когото и да е било. Надявам се че не смяташ че тои е казал:-"Ще назначавате хора само от Враца и Етрополе". Назначават хора от по бедните региони защото работят за по малко пари но за сметка на това необразовани.

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 10 Октомври, 22:44

    кмете-е-е, или светни уличното осветление, или верно си подавай оставката! В 21 век да те е страх да замръкнеш! Евдопейски град на кукуво лято... :x

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 10 Октомври, 23:00

    Ебаси тъпаците , какви са тия анкети бе , мишки мързеливи?

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 11 Октомври, 00:31

    анкетата си е супер, аз вече гласувах

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Христо 11 Октомври, 05:25

    Ей №4 с Европейски пари /чужди /всеки може ,а хотелите му а имотите му с тези пари можеше още много да се направи за града а не да се наливат на сила само в един джоб знаете чий, не знам дали аз съм сляп ама ти си кьорав след като не виждаш каква пустош направиха в гората по неговото време и опека и тези неща които описваш са прах в очите за да не мрънкаме до като ти режат гората.Да не говорим че половината пари за тези неща са кредити и когато водата и данаците ти станат безбожни тогава ходи му яж газъъ. на този крадец.Тези неща които си описал са по оперативни програми и от там пак се гооил този мерзавец.Така че прогледни ти!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (40)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete