Събота, 20 Април 2024, 15:41

Близнашки: "Правчани имат голям принос за съхраняване на българщината"

16 Октомври 2014, 21:06
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 2691 0


„Много ми се иска националните политически лидери, тези, които влязоха в парламента, да си дадат сметка колко отговорна е тяхната мисия. Ние сме в тежка ситуация и те час по-скоро трябва да постигнат съгласие помежду си. Аз съм оптимист. Тези, които не си дадат сметка за критичността на момента, отиват към политическо самоубийство”. Това заяви министър-председателят на Република България проф. Георги Близнашки днес след официалната церемония по откриване на велоалея в град Правец, като част от мероприятията в чест на 33 години от обявяване на селището за град.
 
„Само едно политическо правителство, което се опира на солидно мнозинство в Народното събрание, може да бъде силното правителство, което да предприеме серия от радикални реформи, които отдавна са на дневен ред и не могат да се отлагат повече“, коментира премиерът по повод състоянието на политиката днес.
 
По повод празника на Правец, проф. Близнашки заяви, че за 33 години хората тук са демонстрирали коренна промяна и са показали, че са способни на самостоятелно развитие. "Днешният ден е един хубав празник, Правец стана на 33 години. Аз ги помня още като селяни, между другото, преди да станат граждани, не беше толкова отдавна", каза Близнашки и разказа един анекдот, свързан с бившия Първи. "Пътувал Тодор Живков от София насам и вижда едни огньове, едни дим се вие нагоре. Какво става бе? Той вика - няма що да проверявате, знам, правчани горят цървулите, щото са вече граждани".
 
Служебният премиер отбеляза пред медиите, че правчани имат голям принос за съхраняването на българщината. „Тук има училище още от първите десетилетия на 19 век. Има комитет на Левски. Хората тук са участвали в освободителните войни. Това е един буден край“, подчерта министър-председателят.
 
На въпрос дали в Правец комунизмът изглежда като по-красив идеал,Близнашки отговори: „Аз съм един от хората, едно от лицата на промяната в България. Едва ли може да се забрави, че Георги Близнашки беше един от факторите от времето на националната кръгла маса, от времето на създаването на новата, демократична конституция на България. Така че 10 ноември беше една повратна дата в най-новата история и аз съм я възприел изключително сериозно тази промяна в живота на страната".
Близнашки коментира въпроса как да станем автентични демократи, как да споделяме общи ценности и да работим като нация в името на общи цели. Според него раздялата с миналото трябва да стане по един цивилизован начин, а не чрез взаимни обвинения. "По този начин, аз не реабилитирам тоталитарния режим, нито неговите престъпления, така че за мене е по-важно след като излизаме от едно общо минало да видим как можем да продължим заедно напред", каза в заключение той.
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (169)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete