Неделя, 19 Май 2024, 00:50

Д-р Филев:"Не сравнявайте трабанта с мерцедеса. Нашата болница няма апаратура, като на една университетска болница"

28 Март 2014, 16:52
(0) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 4652 9


Оживени дебати предизвика приемането на Годишния отчет за дейността на МБАЛ- Ботевград за 2013 г. На сесията вчера присъства управителят д-р Филев, който отговори на всички въпроси на общинските съветници. Пръв злата се изказа съветникът Цветан Миньовски. „Ние нямаме болница, ние имаме машина за пари”, заяви той, след като даде за пример двама жители на Скравена и Новачене, които са били пациенти на общинската болница и са долекувани в болнични заведения в София. Той напусна залата и не участва в гласуване на Годишния отчет на МБАЛ-Ботевград за 2013г.
 
Две конкретни питания постави съветникът Яница Иванова - дали МБАЛ Ботевград е кандидатствала по европейски проекти и какъв е брутният приход на отделенията.
 
В отговор управителят на болницата д-р Филип Филев припомни, че бившият регионален министър Лиляна Павлова е обещала МБАЛ Ботевград да бъде един от носителите на европейски проекти. „По-късно министър Павлова попита централните медии, по какъв критерии МБАЛ Ботевград е изваден от списъка с проекти”. Освен това д-р Филев заяви, че в болницата влизат 4,5 милиона лева. По отношение на приходите на отделенията, той посочи, че в една болница работи солидарният принцип, който работи и при здравното осигуряване.
 
Съветникът Цветелин Цветков попита, след като Община Ботевград е възложител на общинската болница, прави ли се нещо за привличане на местни кадри с цел намаляване на по-нататъшни разходи за транспорт на лекари от София.
 
Д-р Филев отговори, че би било хубаво, ако болницата разполага с изобилие от такива кадри. Той посочи, че преди 4 години предишният общински съвет е субсидирал специализациите на  две семейства млади лекари. Това са д-р Николай Василев (уролог, който специализира в ВМА) и неговата съпруга - педиатърът д-р Петрова, както и на Д-р Билчев (който по-късно специализира в частната клиника за ин-витро на д-р Щерев) и неговата съпруга Ивет Николова - гастроентеролог в ИСУЛ. „Сутрин една кола ги взимаше от домовете им и ги возеше до София и след това - обратно. Получи се, че двама от най-надежните лекари си останаха там, където специализираха по една причина, че там получават по-високи заплати”, заяви д-р Филев. Той допълни, че болничното заведение само извършва ремонти, без да ангажира за това Общината, виждайки с какви големи обекти е ангажирана. По негови думи 12 хил.лв дружеството е вложило за подмяна на металния водопровод с PVC водопровод. Що се отнася за случая с жената от Новачене с диагноза белодробна ембулия, той лично се е обаждал до окръжна болница „Света Анна” за да получи информация за състоянието й. „В първите часове на белодробната ембулия на никой не му е ясно, как да бъде диагностицирана, включително и 4-измерния скенер не може да покаже. Тогава най-удачно е незабавно да се транспортира болния при колегите с по-добра апаратура. Това не означава, че човек като го боли десния крак, няма да го заболи лявото ухо”, категоричен бе д-р Филев в отговор на Николай Димитров за погрешното диагностициране в някои от случаите. „Моля ви, дайте да не сравняваме ладата и трабанта с мерцедеса. Онази болница е университетска”.
 
В хода на обсъжданията Цеца Христова от „Атака” направи предложение фирми, които са под наем или на концесия в МБАЛ Ботевград да ремонтират по две стаи. Идеята бе подкрепена от съветника Иван Начев, който пое ангажимент да ремонтира една стая. Кметът Георгиев заяви също такова намерение.
 
Д-р Горгачева припомни, че 5 общински съветници са се включили в събирането на средства за закупуване на апаратура и инхалатори за Детско отделение, което само по себе си е акт на благотворителност.
 
 Съветникът Филип Филипов приветства желанието на д-р Филев да изчисти името на болницата, като освободи от длъжност д-р Шуманов и попита, защо след като е имало сигнали за корупция не са сезирани съответните органи. Вторият му въпрос бе свързан с заемът в размер на 1 800 000 лв на болницата. „Този заем погасен ли е към институциите  или не е?”
 
Д-р Филев обясни, че този заем не се обслужва от болницата, а от общината. По случая с д-р Шуманов, той заяви, че в продължение на 5 години хора са го спирали да го уведомят, ч са им искани по 300 или по 500 лв. Не е бил сезирал Прокуратурата, тъй като било под достойнството на авторитета на болницата. Управителят на болницата обяви, че през месец май лечебното заведение ще влезне с проекти за енергийна ефективност и за нова апаратура.
 
Д-р Златева заяви, че няма лекар, който да не иска да лекува свой пациент. По този повод изрази задоволство от настоящата практика на болницата, тъй като първоначално част от местните кадри бяха уволнени, а сега приветства практиката да се дава рамо на напи лекари. „Когато пациентите се лекуват тук, ние можем помежду си да се консултираме и да направим най-доброто за тях”.
 
Кметът Георги Георгиев благодари на д-р Филев, че община Ботевград има една устойчиво работеща болница. По отношение на Годишния отчет, той препоръча на управителя на МБАЛ да свали на нула задълженията към доставчици. „Докато болницата се управлява от лекар и администратор като д-р Филев, аз нямам притеснения”. Що се отнася до заема на болницата, той ще се обслужва от общината, тъй като по негови думи е изтеглен именно от общината. „Този заем от 2 200 000 лева
за мен е гаранция, че който и да е политик, решил утре да посегне към болницата да я приведе в несъстоятелност, ще трябва да спре до бариерата, наречена Община Ботевград. Тогава общината ще се яви основния кредитор и по този начин ще пазим болницата от такива намерения на някои да я разпарчетосат и да вкарат в нея синдик”, обоснова се кметът. 

Годишният отчет за 2013 г. бе приет с 25 гласа "за", един "против" и д-р М.Горгачева не участва в гласуването.




Източник: balkanec.bg

Коментари (9)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 28 Март, 17:06

    Кмете болницата може да се разпарчетоса само от тебе както направи с много неща в общината.И вече си започнал.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 28 Март, 17:16

    Филев продажник мръсен, защо изгони Шуманов, сега трябва да ходим в Етрополе, смешник долен.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 28 Март, 18:26

    д-р филев да не заблуждава обществеността-д-р Николай Василев и д-р Елица Петрова не са субсидирани от общината, те са специализирали на държавна издръжка и пътуваха със собствената си кола и още две лекарки всеки ден до София. Но говоренето на Филев е в георгиевски стил. Ива един израз-"слушай, Радо, думи".

  • Отговори (2) (0)
    4. добавен от: Анонимен 28 Март, 19:44

    Номер 3, за д-р Николай Василев и д-р Елица Петрова може да е така, както пишете _ не знам. Но за онова дребно, русоляво, нагло същество д-р Николова и съпруга й, който е свестен, кадърен, добре възпитан, всички знаят, беше писано неведнъж, че са субсидирани от община Ботевград за специализацията си. Знам, че въпросната докторка пътуваше на първата, служебна седалка и без да плаща за билет в местните автобуси, многократно е засичана. Такива субсидии трябва да бъдат подплатени предварително с договор за работа в съответната община, болница за поне няколко години след специализацията им. В противен случай, те трябва да си платят с лихвите и неустойките. Защо не попитаха за това? И защо само по-млади лекари? Има работоспособни, по-възрастни лекари, специалисти, които години наред биват игнорирани, пренебрегвани, съсипвани несправедливо. Най-лошото е, че едни "дробят попарите", а други ще ги "сърбат"... :uups:

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 29 Март, 00:46

    Шуманов е при д-р Русев, успех !!!

  • Отговори (1) (0)
    6. добавен от: Анонимен 29 Март, 08:44

    За какво ви е тая некадьрница Ивета Николова .Не рискуваите живота си на гастроскопия.Тая само пари я интересуват и пьтеки

  • Отговори (2) (0)
    7. добавен от: Анонимен 29 Март, 09:23

    Д-р Иветка е най-наглото същество, което познавам и в същото време е въздух под налягане. Никой от нас работещите в болницата не я харесва.

  • Отговори (1) (0)
    8. добавен от: Бивш недоволен пациент 8 Юни, 08:03

    Преди 1 година моят мъж ходи при д-р Ивета Николова на гастроскопия. Същата го кара да чака 2 часа и половина на гладно до обяд за гастроскопия след направените му изследвания, за да си взима потребителските такси в кабинета!
    В кабинета й стърчи една огромна табелка за потребителска такса (да не би някой да забрави за парата) и с такова огромно самочувствие, съчетано с грубост към хората, винаги бърза, капка човечност няма в нея!

  • Отговори (2) (0)
    9. добавен от: ИСТИНАТА 23 Юни, 14:09

    На кабинета й пише, че е от 8:00, а тя идва с месеци в 9 часа!
    Приятелско семейство възрастни хора ходиха при нея в Ботевград и бяха с направления. Въпросната лекарка казала, че й е забила системата и накарала всичките пациенти с направления през деня да плащат такса от 40 лв... Що за безумие е това??????!
    Да не коментираме това, че крещи на прегледите, отнася се грубо с хората и претупва прегледи и лечение.. сякаш е богиня, нали само тя е гастроентеролог в болницата в момента и явно смята това за нормално...
    Първо трябва да се научи на хуманност и после - да лекува, защото й липсва не само компетентност, но и нормално отношение!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (249)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (52)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete