Четвъртък, 25 Април 2024, 07:56

Депутатите Корнелия Нинова и Радослав Стойчев представиха първите си законопроекти в новия Парламент

25 Ноември 2014, 22:30
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2187 1


Само след две седмици от  работата на 43-то Народно събрание народните представители Корнелия Нинова и Радослав Стойчев тръгнаха на срещи с актива на БСП и граждани по общини в отговор на обещанията, които са дали на хората от Софийска област.  Днес те бяха в Ботевград по повод новите законопроекти, които двамата са  направили в краткия срок от работата на Парламента. По думите на Нинова тези законопроекти са стълбовете на предизборната платформа на „БСП-Лява България”. От 16.30ч  бе обявена приемна за граждани, а час по-късно депутатите проведоха среща-разговор, на която Корнелия Нинова се спря поотделно на всеки един законопроект. На срещата присъства и председателят на Областния съвет на Софийска област Маргарита Петкова.
 
Първият законопроект е за горите и насочен срещу кражбите, незаконната сеч на българската гора и стопирането износа на дървесина. Предложенията на Нинова и Стойчев са за: Забрана на износа на сурова дървесина, като по изключение той може да бъде допускан за три месеца в годината; На камионите, които извозват дървесината да се слагат GPRS и да се следи тяхното движение - тази услуга се предлага безплатно от мобилните оператори, зави Нинова; Премахване на огражденията на личните ловни стопанства и личните гори.
 
Вторият  законопроект е за защита на българските производители, на които търговските вериги „извиват ръцете” - с непосилни отстъпки, с условия да продават под себестойност на цените, да не продават  на други места на различни цени и условия. В предишния Парламент президентът Росен Плевнелиев е върнал този законопроект с вето, припомни Нинова.
 
Третият законопроект е свързан с  предложения за изменения в Кодекса за социално осигуряване.„Тези предложения са в отговор на нашите предизборни обещания да се замрази стажа и възрастта за пенсиониране и през 2015 г. Ако не се приеме нашето предложение автоматично от 1-ви януари и стажът и възрастта започват да растат с по 4 месеца всяка година”, категоричен бе народният представител Нинова. „Притеснява ме позицията на социалния министър Ивайло Калфин, защото е противоречива - веднъж казва, че трябва да се вдига стаж и възраст, друг път казва, че не бива така рязко да се прави. Очаквам до края на годината да има решение на въпроса, тъй като той е част от бюджета.”, зави Нинова. Тя и Стойчев са направили предложение и за ранно пенсиониране, според което, ако на човек не му достигат две години стаж или възраст, да може да се пенсионира по-рано с 0,4% по-ниска пенсия на месец. За тези промени Корнелия Нинова заяви, че ще търсят подкрепа от други парламентарни групи.
 
Четвъртият законопроект на социалистите е за отмяна на плоския данък и въвеждане на прогресивен. Той обаче е отхвърлен, заяви Корнелия Нинова. Предложенията минималните доходи от 340 лв да се освободят от данък и да има 4-степенна скала на повишаване на данъка, като семейства с едно дете да ползват 15% облекчение върху данъка, а за второ дете - 10%, също са били отхвърлени.
 
След изказването на депутатите своите въпроси и мнения поставиха членове на партийната организация от общината. Бяха засегнати теми, като дали са ефективни в своята работа за народа депутати 7 мандата; за това, че проблемите на хората не са чути; за все още нерешения проблем на БСП да има своя медия и присъствието на нови говорители на партията в публичното говорене; негативите, които партията носи от коалицията с ДПС, както и от въвеждането на плоския данък.  В отговор Корнелия Нинова заяви, че е нужно да се даде възможност БСП да поправи грешката си, като се бори за отмяна на плоския данък. По този повод тя изрази мнение, че ДПС ще подкрепи ГЕРБ този данък да остане, както и за сливането на НАП и митниците.
 
Областният шеф Маргарита Петкова пък постави въпроса, ако се стигне до предсрочни избори, БСП в Ботевград трябва да работи за издигане на достойна кандидатура за кмет на общината. В заключение тя заяви: "Със сигурност следващите управления ще бъдат коалиции, нека бъдем мъдри!”.
 
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 25 Ноември, 22:55

    Аз искам да ми каже, как от седесар се става комунист?

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (183)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete