Четвъртък, 25 Април 2024, 16:03

Днес е празникът на Правец (Видео и Снимки)

8 Март 2014, 15:33
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 9111 16


Днес в Правец празнуват Тодоровден - събор на града.
Тодоровден е един от най-очакваните и весели празници. Дъждовното време не попречи за доброто настроение на центъра на града, който се напълни с много жители на Правец и посетители от близките градове и села. 
Тази сутрин в манастира „Св.Теодор Тирон” край Правец Ловчанският митрополит Гавриил отслужи празнична Златоуста литургия по повод Тодоровден
 
От 10 часа започна ежегодният базар на площада със сергии с троянска керамика, дървени сувенири, ръчно изработени накити и други. Присъстваха и традиционните пълнени чушки с боб, обредни хлябове и други характерни за правчанския край ястия. И тази година имаше много сергии, които заемаха целия площад. От всички околни села и градове (Троян, Ябланица, Етрополе) пристигат търговци и производители на разнообразни стоки. Още се спазва традицията всеки да си купи глинен съд или предмет за здраве. По тази причина сергиите на троянските майстори на керамика са отрупани не само с различни съдове, необходими за домакинството, но и с много глинени играчки и сувенири. 

От 10,30 ч бе открита фотоизложба "Културно-историческото наследство на Община Правец - традиция и устойчивост" в Исторически музей-Правец.
 
Водосвет за здраве и благополучие отслужи Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил. Той честити празника на манастира "Св.Теодор Тирон" и на град Правец. "От незапомнени времена Правец празнува своя събор на Тодоровден. Това е първата събота след Сирни заговезни. Желая на този град да пребъде, младите хора да се връщат тук и да живеят и да продължат делото на техните прадеди, които са оставали верни на вярата и на България", пожела Ловчанският митрополит Гавриил.

Поздрав за събора на Правец и 8-ми март отправи кмета на Общината- Румен Гунински. 
Поздравително слово бе поднесено от Таня Борисова, директор на Исторически музей - Правец. "Тодоровден има своята проекция и в днешния ден на Правец и общината. Празникът продължава да се празнува по стар обичай, но обогатен с нови прояви. Всяка година в Исторически музей-Правец се организират тематични изложби, които са неизменна част от днешния прочит на празника.".

Гости на празника бяха Корнелия Нинова, депутат от БСП  , Веселин Божков,председател на Комисията за регулиране на съобщенията, Васил Златев, изпълнителен директор на "Агрохол", Мирослав Николов - Изпълнителен директор на ДФ „Земеделие”, София Торолова  и Красимир Кунчев - Зам. областни управители на София обл. и други.

В концертната програма участие взеха малките възпитаници на ОДЗ „Здравец”, Представителен танцов ансамбъл „Заря”, Детски танцов състав и Детска група за народно пеене при Народно читалище „Заря 1895”, група „Правец Пее” при Дневен център за възрастни хора с увреждания, клуб „Хоро”-гр,Правец и Духовия оркестър при Народно читалище „Тодор Пеев 1871”, гр.Етрополе.
 
Под звуците на виртуозното изпълнение на Духовия оркестър при НЧ "Тодор Пеев 1871", гр.Етрополе, всички заедно се хванаха на кръшно българско хоро.
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (16)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 8 Март, 16:39

    Snim4ici.... :roll:

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 8 Март, 16:50

    haide, 4e otiwam na gosti :D

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Наблюдател 8 Март, 16:54

    Видехме го Клюна (Васил Златев) - криеше се под огромен чадър, че под малък човката ще стърчи навънка и ще се намокри :lol: А водата от клюновия дъждобран се изливаше направо във вратлето на оня натегач Кольо Яхов, който така се беше захласнал да се мазни, че и шлифера да му се беше подпалил, нямаше да усети!

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 8 Март, 16:57

    otiwam da redim kabineta na sledwa6tiqt ob6t.sywet. :wink:

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 8 Март, 17:06

    Petrova ne iskala apteki w pravec, valkanova ne iska mladi hora za direktori.ai siktir i pensii :lol:

  • 6.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 8 Март, 18:51

    Хубав празник стана , въпреки лошото време :P

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 8 Март, 20:16

    браво на Балканец,много хубав репортаж и снимки :P

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 8 Март, 20:26

    От къде да си купим чадър на Балканец?

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: sss 8 Март, 23:59

    hahaha,chadar balkanec-bezcenno

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (185)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (53)
70% Complete