Петък, 3 Май 2024, 15:07

Два случая на "син език" в община Ботевград

3 Септември 2014, 10:38
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3821 9


Два случая на болестта „син език” има на територията на община Ботевград. Заболелите животни са две овце от с.Липница, едната от които е починала, а другата е излекувана. Това заяви д-р Красимир Стаменов - завеждащ Районна ветеринарна лечебница-Ботевград. По негови думи  има съмнения за наличие на „син език” още и в Литакво, Трудовец и Новачене. Взети са кръвни проби и са изпратени в БАБХ. В момента се очакват резултати от тях. От 27 август до 1 септември е извършено пръскане с препарат ДИАЦИП във всички кошари на територията на общината, каза още д-р Стаменов. Той изрази надежда, че със застудяване на времето вчера и днес, ще изчезнат комарите, които са преносители на „син език” освен по овцете, още по кози и крави. Официално обаче в Общинска служба „Земеделие” няма регистирани случаи на болестта, каза за balkanec.bg Петър Василев, завеждащ ОСЗ.
 
Кметицата на Липница Йонка Йотова е изпратила до собствениците на 6-те частни стада в селото уведомителни писма с инструкции за заболяването и как животновъдите да следят за проявяване на признаците.
 
Маргарита Тодорова и  Димитър Романов, собственици на големи овцеферми в Рашково и Скравена, не съобщават за наличие на болестта „син език”. Всекидневно обаче те извършват пръскане с препарати. Маргарита Тодорова, която е собственик на ферма от 500  овце в Рашково обаче сама взима превантивни мерки, като при висока температура и останалите симптоми лекува животите с антибиотици. „Никой досега не е идвал да взима кръвни проби. Лекувахме 4 овце, за които имах съмнения. Аз имам договор с д-р Мартин Василев и наблюдаваме стадото ежедневно.”, каза тя пред наш репортер.
 
Областната дирекция „Земеделие” определи служителите, които набират информация за болестта „син език”. За община Ботевград отговаря Петър Василев – завеждащ Общинска служба „Земеделие”. Министерството на земеделието и храните изпрати указания на  ДФЗ , по отношение на кандидатите по директни плащания, в стопанствата на които е констатирано, заболяването „Син език” по преживните животни.

Към 1 септември броят на починалите от „син език“ овце у нас е близо 6500. Това обяви зам.-министърът на земеделието Георги Костов. Той обясни, че ситуацията при козите и говедата не е толкова сериозна. „Болестта все още върви нагоре. Добрата новина е, че при стадата, в които има болни животни, броят на тези, които умират, вече намалява”, каза още Костов.

По данните на министерството към днешна дата само 7 области са „чисти“ от болестта. Това означава, че от тези райони може да се търгува с животни.

Предстои кабинетът да одобри отпускането на 1,8 млн. лв. за борба със заболяването, стана ясно още от думите на зам.-министъра. Костов съобщи, че със „син език“ са заразени и диви животни, а най-засегнати са муфлоните.
Земеделският зам.-министър съобщи, че липсва информация за мерки срещу болестта от българска страна в продължение на 45 дни.

Той припомни, че съобщения за наличието на „син език“ в Гърция са направени още на 15 май, а у нас първият случай е регистриран на 10 юни.

В Румъния също е дошла болестта и то най-вероятно от нас.





Източник: balkanec.bg

Коментари (9)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 3 Септември, 11:01

    :D :D :D :D :idea:

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 3 Септември, 11:10

    льжа в тудовец има 50 оце наи малко болни :x :x :x :idea:

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 3 Септември, 11:58

    v trydovec ima baq pove4e ovce bolni i stragelskata koshara i gels v seka edna kooperacia ima bolni ovce :x

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 3 Септември, 14:54

    i v Skravena ima bolni, ima i dosta umreli ovze

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 3 Септември, 15:28

    да бе да я попитаите д-р стаменов да ви каже :arrow: :x :x :x :x :x

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 3 Септември, 20:48

    Прочетох в другия сайт, че на 8 септември в Зелинския манастир ще правят курбан с 8 подарени овце. Да не се окаже, че са болни? Д-р Стаменов трябва да ги изследва!

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 4 Септември, 09:08

    Не 8, а 11 овце, подарени за манастирския празник. Ама какво става с болестта син език?

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Николай 4 Септември, 09:43

    Болестта се пренася от комари.. така че като застудее трябва да оттихне... истината е че има много болни само за последната седммица от гурково, новачене, липница, боженициа има поне 70-80 овце умрели... Стаменов просто не иска да регистрира тези случай, защото ще са му 300 разправии... въпреки че това му е работата ! ;)

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: гатсо 4 Септември, 10:31

    В Етрополе са над 300 умрели.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (211)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (61)
70% Complete