Събота, 20 Април 2024, 11:44

Електронна система ще следи всяко отсечено дърво

22 Ноември 2014, 13:46
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3431 10


Електронни билети и пластмасови пластини ще позволят проследяването на пътя на всяко отсечено дърво от гората. Друга мярка, която ще бъде прилагана за справяне с проблема с бркониерската сеч, са внезапни проверки на горските стопанства в цялата страна. За целта ще бъдат създадени нови 173 мобилни екипа. Това стана ясно след посещение на министъра на земеделието и храните Десислава Танева и зам.-министъра Георги Костов в Държавно горско стопанство – Ботевград, където вече е въведена новата система за проследяване на добитата дървесина. Електронното устройство издава билет в 3 екземпляра – оригиналът пътува с камиона, който превозва дървесината, едно копие е за фирмата, която я добива и едно – за Горското стопанство, като едновременно с издаването на билета, информацията се подава по интернет към единна база данни. В електронния билет е вписан уникалният номер на пластината, която се прикрепя към всяко трупче, диаметърът му и кубатурата. Веселин Нинов, директор на Териториално поделение Държавно горско стопанство – Ботевград, обясни, че устройството струва почти 20 000лв., заедно с пластините за шестмесечна работа, като цената на една пластина е 15ст. Той определи инвестицията като дългосрочна и допълни, че с тези устройства може да се работи 4-5 години. „Системата има ефект и с нея отпада възможността с един билет да се прави повече от един курс.”-подчерта той. Предвижда се на 1 пространствен кубичен метър дървесина за огрев да се поставя по една пластина.
Министър Танова съобщи, че до 30 юни 2015г. всички поделения на Държавно горско стопанство трябва да въведат тази система за проследяване на дърводобива.
Заместник-министърът Георги Костов каза: „В Ботевград преди няколко месеца се вдигна доста шум, защото имаше незаконна сеч. Виждате, предприеха се организационни мерки, беше въведена тази система и вече имаме добри резултати с чувствително намаляване на лоши практики в горите”. Той зададе и въпросът защо до сега не е била въведена тази система.

Източник: balkanec.bg

Коментари (10)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 22 Ноември, 15:21

    И на циганите с каруците ли ще раздават пластинки?

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 22 Ноември, 15:30

    И за Шнорхела и Тангото от Врачеш да оставите по една пластинка!!!

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: анонимен 22 Ноември, 18:08

    За вашата дървена мафия не могат да стигнат всички пластинки в наличност.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 22 Ноември, 18:53

    DA idat na proberka v s.kalugerovo i tam da pravat proverka na firmite da vidqt kakvo stava tam

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: анонимен 22 Ноември, 19:51

    То се знае кой сече в Калугерово насред пътя!

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 22 Ноември, 20:09

    Глупости на тръкалета, мангалите изсекоха всичко а разни там Барези Семковци в промишлени количества, остават ненаказани, сами се самоизтребват !

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 23 Ноември, 00:45

    ""Заместник-министърът Георги Костов каза: „В Ботевград преди няколко месеца се вдигна доста шум"" - Господин Костов,ако да унищожаваш природата е шум, то в други страни дето ходите на почивка играе наказателния кодекс, ама нали такива послушни палячовци като вас, поставени от хора като Емо Фаса и Миро Мършата си мислите, че с тия алабалистики и циркове ще затворите устата и очите на хората.
    Гарантирам, че от утре такива дублиращи пластини ще се произвеждат в промишлени количества от фирми, добиващи дърва, та не 2 ами 22 курса ще се правят. Проблема в гората не са законовите мерки, а хората ангажирани да спазват закона.
    Когато дойде ГЕРБ на власт митниците са като хан, а горита като разграден двор.

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: sandos 23 Ноември, 17:42

    boje,pazi balgaria ot samite balgari.za pari i jenata si i maika si prodavat.

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 23 Ноември, 20:44

    Всяка циганска каруца с GPS, директно свързан към смартфона на месния кмет, за да не пропусне някои друг кубик необложен. Към бюрата по труда да бъдат организирани курсове за повишение на квалификацията специално за цигани, как се сече дърво. Страшно ме дразни като видя отсечено дърво на един метър височина, такива баровци са че ги мързи да се наведат. Последен пресен случай е една акация след излизане от Разлив посока Трудовец в ляво, няма на една седмица. Дали е платил тоя мангал таксата в общната за отсичане на дърво, как мислите?

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 24 Ноември, 07:46

    Спрете да предупреждавате, че ще има проверки и може да има по-голям ефект от работата ви!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete