Петък, 19 Април 2024, 22:34

"Граммер" с ползотворен диалог межу работодатели от региона

31 Октомври 2014, 16:49
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 6255 24


Ръководството на „Граммер България”АД се срещна вчера с работодатели от региона, за да обсъдят въпроси, засягащи управлението на човешките ресурси и как по-ефективно образованието да намери реализация в производствения процес. Инициативата за първата опознавателна среща е на заводския директор на „Грамер” Дийтър Еммерт, който представи идеята си пред присъстващите представители на няколко фирми - „Интегрейтид микро-електроникс България”, „Булсан”, „Vesiton”, “DАSF”, “ГРИППА”, „Начев”ООД и инж. Добрин Христов като представител на професионалните образователни институции в общината.
 
„Всички ние имаме нужда от хора, които да работят за нас. Очакванията, които имаме от училищата могат да се подобрят и ако всички индустрии се обединим – от малки до големи компании, смятам, че ще имаме повече гласност на местно и национално ниво”, каза Дийтър Еммерт в качеството си на домакин на срещата, която започна в 18.30 в ресторант „Балкан”. Еммерт изрази готовност фирмите да си сътрудничат в посока привличане на проекти и заедно да ги стартират.
 
Срещата води Стоян Нешевски – лийн мениджър в „Граммер”, съвместно с Дамянка Мечкарова – асистент „Подобряване и оптимизация на производствения процес”.
Най-напред всички присъстващи представиха накратко профила на фирмите си и броя на работната сила, която  управляват. След това Нешевски запозна в детайли гостите с помощта на мултимедийна презентация предмета на дейност на „Граммер”,както и процентното съотношение на наетите работници във фирмата, както и някои актуални въпроси, които съпътстват работата в управлението на персонала.
 
Срещата протече тематично в няколко дискусии, в която активно участие взеха всички гости. Първата тема засегна въпроса с намиране на квалифицирани служители и как те биха идвали директно от училище. Стоян Нешевски постави на вниманието на участниците значимостта на идеята за диалог между индустрията и професионалните училища по отношение на уменията, които учениците трябва да развият в унисон  с изискванията на бизнеса. Мениджърът подчерта, че това би могло да стане чрез стажантски програми или чрез специализирано оборудване в училищата.
Нели Микова от „Булсан” заяви,ч е фирмата и  е отворена към това и има такава готовност.
Директорът на ПГТМ”Хр.Ботев” инж. Добрин Христов приветства провеждането на срещата.  Той изложи своето виждане какви стъпки е направило до момента учебното заведение в посока как да се направи по ефективна връзката между училището и производството. Той не пропусна да отбележи, че в момента е тотално прекъсната тази връзка и това е повсеместен процес.  „Наистина учениците нямат реална представа  какво се работи и как се работи”. По думите му професионалната гимназия вече е направила първите си стъпки за преборване с този проблем с фирите ИМИ и „Сенсата”. „Учениците имат достатъчно часове по практика и можем да бъдаем гъвкави като вкараме определени часове за обучение в пряка зависимост с изискванията на дадена фирма”, каза инж. Христов, но подчерта, че липсва мотивацията на този етап сред учениците. В този смисъл Стоян Нешевски изрази готовност „Граммер” да покани на обиколка учениците. Заводският директор Дийтър Еммерт изрази мнение по този повод, че е редно да се привличат кадри от региона, а не от София например.  „Смятам, че не е невъзможно да ги обучим на такова ниво, каквото е това в столицата”, каза той и допълни, че в Германия има 14-15 годишни младежи, които добре се справят в производството и не вижда причина българските младежи да не се справят.
Маргарита Борисова от “DАSF” – Правец посочи, че работодателите и училищата  може би пропускат нещо, визирайки учебните планове и програми. Тя постави и въпроса с реализацията на младите хора в днешно време.
В отговор на това директорът на ПГТМ заяви, че учебното заведение разполага с лицензиран център за допълнителна квалификация, където учениците освен основната специалност могат да придобият допълнителна. Освен това той посочи, че общината би трябвало да  има дългосрочна стратегия за развитие на бизнеса.
 
Николай Съйков от „ГРИППА” засегна проблема с обстоятелството, че днес в много фирми липсват квалифицирани ел.техници и специалисти по „КИП и Автоматика”, и излезе с предложение, присъстващите фирми да дадат заявка за специалностите, с които имат проблеми или чувстват дефицит на работна ръка.
 
Александър Николов  - управител на „Накмаш” зави, че не е важно каква специалност ще придобият учениците, а каква техническа грамотност ще получат. „Предпочитам нашите работници да ги обучим в нашата фирма, отколкото да дойда при нас с някакъв опит, който е извън предмета на дейност на фирмата ни”, подчерта той.
В този смисъл Дийтър Еммерт заяви, че е необходимо проучване  кой завод, каква квалификация изисква и на една следваща този въпрос обстойно да се обсъди. В негова подкрепа Стоян Нешевски заяви, че е необходимо присъстващите фирми да изготвят списък с изисквания  за различните видове производства и след това да го отнесат към Центъра за квалификация към ПГТМ „Хр.Ботев”.
 
Срещата между работодателите продължи в дух на конструктивен диалог и бяха обсъдени още няколко теми – Споделяне на разходи за обучение чрез осъществяване на общи семинари и обучения; Изготвяне на график за разменени посещение на заводите и търсене на варианти за взаимопомощ при наемане на служители, провеждане на общи работни срещи, синергия при поръчка на материали; Споделяне на опит с европейски проекти. Не на последно място бе засегнат и въпросът с фалшивите болнични листове, които се оказват сериозен проблем  при фирмите с по-голям персонал.
 
Мероприятието продължи при голям интерес, което завърши с насрочване на следваща среща за реализиране на поставените обещания в настоящата. Дийтър Еммерт благодари  на своите колеги за активното и отговорно участие в дискусиите.

Източник: balkanec.bg

Коментари (24)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 31 Октомври, 17:19

    Robovladelci, koga shte davate normalni zaplati?

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 31 Октомври, 17:34

    Йото-идиото! Селяк №1!

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 31 Октомври, 17:36

    Kaji bre #2, otvoren li si? Normalni zaplati li davat tezi pishman-biznesmeni?

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анономен 31 Октомври, 17:37

    Добра идея е това-но трябва да се измени изцяло образователна система в България-която сега бълва само неподготвени деца нито за живота нито професионално ориентирани.Ако системата стане като в Германия-лека полека ще излизат добре ориентирани и подготвени кадри-и те сами от своя страна -ще започнат да създават икономика-която вече 25години липсва тотално.Първо децата да учат като начално образование до 5 клас-второ да 7 клас да са общобразователни училищата и след 7 клас до 9 клас се изучават всички професии -за да могат те сами да видят и се ориентират какво могат и им харесва като работа да правят.И трето -вече професионално ориентирани-те отиват след 9 клас във професионалното специализирано училище да зъвършване на средното си образование.Вече завършили те или търсят такава работа или сами създават и правят проекти за такъв вид дейност.Но ние нямаме да не кажа никаква образователна програма.Направиха да се полага изпити -матури-но тези матури -защо са -не виждам смисъл от тях.И вече поработили -завършили така по този начин деца-разбират имат ли нужда от висше образование-и тогава записват да учат.А не както сега-университетите бълват хиляди висшисти-които нито работа нито професионална ориентация.За такова образование има проекти за които Европа дава много пари -и които проекти нашата страна не може да вземе-че нашето образование не отговаря на европейското училище.Искаме по големи заплати-но къде ни е подготовката и документа че сме завършили специализирано училище за шивачка.Не драги ми българи-хората в Европа имат но и дават-иска се навсякъде диплома за завършено професионално образование.После препоръка от предишен работодател-за да ти се гласува доверие и за по голяма заплата-тях не ги интересува колко години стаж имаш а какво можеш да покажеш като документ и препоръка.Приветствам тази инициатива на Ръководството на Грамер.Но най-важното което трябва да стане е да се смени образователната ни система.А ние си мислим-че с един платен курс -който е отбии номер-сме се преквалифицирали-да -ама не-това не е истина. И за това сме на това дередже!!!

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 31 Октомври, 17:38

    Navremeto jena mu na bai Petko kazva: nedei da rabotish pri nas, shte se skarame...SmEtai..... :lol: :lol: :lol:

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 31 Октомври, 17:50

    Смешници :x :x :x :x

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 31 Октомври, 18:22

    Дрън-дрън и нищо

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: anonimen 31 Октомври, 18:44

    Za 300 lv zaplata li..... Nemeca he e glupav

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 31 Октомври, 18:58

    плюят си в устата да дават едни и същи кьоромижави заплати за да няма текучество-където и да идеш-едно и също

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 31 Октомври, 19:39

    Какво само знаете да мрънкате, като не можете нищо да работи какви заплати искате?

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete