Четвъртък, 18 Април 2024, 11:17

Грипът ни "връхлита" през ноември

24 Октомври 2014, 08:29
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 1193 0


Хигиената е най-добрата профилактика, съветват специалистите.
 
Времето захладня, прибрахме летните дрехи и извадихме палтата. Опитваме се да стоим на топло и се надяваме грипът тази година да ни се размине и да останем здрави.
 
Въпреки това, както всяка година, и тази няма да се размине без грипна епидемия. Тя обаче се очаква през ноември. Тогава най-рано може да се очакват първите единични случаи на грип. Епидемиите са по-типични за януари, въпреки че не идват по разписание и всяка година картината е различна.
 
Тази зима ще си предаваме грипните щамове, които ни разболяваха и миналата година, затова и ваксината е същата като миналогодишната. Трябва да ни защитава равностойно от 3 щама - "Калифорния" (свински грип), "Тексас" и "Масачузетс".
 
И в момента има хора с вирусни инфекции, но не е грип, обясниха епидемиолози и инфекционисти. Грипът си личи по внезапното начало - човек може да каже с точност до час кога се е разболял.
 
"Не толкова студът, колкото събирането на много хора в помещения, които не се проветряват редовно, увеличава случаите на грип", заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология проф. Тодор Кантарджиев, съобщава в. "24 часа".
 
По думите му най-сигурната профилактика е хигиената - мокри кърпички за ръцете и дезинфекция в работните помещения, вкъщи и в транспорта. На второ място са ваксините. "Те не пазят 100%, но дори да се разболееш, боледуваш по-леко и без тежки усложнения", добавя той.
 
Малко успокоение е, че повечето българи вече са се срещали с вирусите, въпреки че те са силно изменчиви, казват експертите. Според тях най-уязвими ще са малките деца, които не са контактували с щамовете, възрастни и хора с хронични заболявания. Съветът е тези хора да се консултират с личния си лекар каква профилактика да предприемат.
 
В същото време от Националната пациентска организация (НПО) предлагат грипните ваксини да станат безплатни за сметка на здравната каса, но да са задължителни за големи групи от хора. Те да се осигуряват за малките деца, възрастните хора, пациентите с хронични заболявания, както и за страдащите от рак. Това заяви председателят на организацията д-р Станимир Хасърджиев, съобщава в. "Монитор".
 
Предложението на НПО е залегнало в проектоплана за ограничаване на острите респираторни заболявания и грипа, което заедно с тези за хепатита, астмата и онкологичните заболявания, както и диабетният регистър отлежават в чекмеджетата вече на трети министър, подчерта д-р Хасърджиев.
 


Източник: http://inews.bg/

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (120)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (39)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (48)
70% Complete