Сряда, 22 Май 2024, 03:06

Игнажден с полазници от Ихтиман в Исторически музей Ботевград

20 Декември 2013, 15:11
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2175 0


Полазниците на Игнажден днес в Исторически музей Ботевград бяха гости от танцов състав „Средногорски полъх” Ихтиман с художествен ръководител Мариела Иванова. По стар български обичай на този ден, който влезне пръв в къщата се гадае каква ще бъде и следващата година. Ако „сполезът“ е добър, то и в къщата през цялата година ще има благоденствие и успех във всичко. Гости на събитието бе секретарят на Община Ботевград Цеца Иванова, Велина Минева-директор на Историчски музей Ихтиман, родители и ученици.
В празничната програма взеха участие ученици от клуб „Млад етнограф” от трети „А” клас с класен ръководител Тошка Йончева, които  разказаха традициите на Игнажден и коледните празници. С Игнажден започват коледните празници и от този ден започва да нараства денят и се смята, че от 20 декември започнали родилните мъки на Богородица, припомниха малките ученици. В техния разказ те казаха още поверия от българските обичаи, а именно - не бива да се изнася нищо от къщата, най-вече огън, жар или сол,  за да не излезе берекетът; не се иска и не се дава нищо назаем; не се шие и плете, за да не се заплитат червата на кокошките и да снасят; не се пере, за да не налети болест, бременните и нераждалите не трябва да работят, за да родят лесно и т.н.
 Днешният ден се превърна в среща на танцовите състави, в който участие взеха домакините „Ботевградска младост” с художествен ръководител Веселка Божкова и танцов състав „Орханийче” с художествен ръководител Цвети Дилова.
Както традицията повелява на Игнажден гостите се посрещат с пита и сол. Танцов състав „Ботевградска младост” спази този обичай и поздрави гостите с изпълнение на „Фолклорна китка от Ботевградско” и „Шопски танц”. След това и малките танцьори от „Орханийче” се включиха в програмата. Гостуващият състав представи 5 танца- Македонски, Северняшки, Тракийски и Средногорски – „Копаница”.
В края на проявата директорката на музея – Тодорка Коцева благодари на всички за вълшебните мигове на празнчино настроение и подари на Мариела Иванова албум на община Ботевград. Г-жа Иванова от своя страна подари кошница, символизираща берекет, с пожелание да е пълна годината.
 

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (262)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (143)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (55)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (73)
70% Complete