Понеделник, 6 Май 2024, 22:01

Илияна Йотова пред "balkanec.bg"

31 Март 2014, 18:46
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2096 14


Илияна Йотова бе единственият европейски депутат на България, който бе сред официалните гости на откриването на Многофункционалната спортна зала „Арена Ботевград”. Тя бе посрещната от ръководството на левицата в Ботевград, час преди официалната церемония. Ето какво каза тя за читателите на “balkanec.bg”.
 
Г-жо Йотова, вие ще бъдете за трети път европейски депутат. Какво не успяхте да свършите и за какво ще се борите в новия Европейски парламент?
 
 За първи път от 10 години имаме шансове да променим Европа изцяло. Десет години Европейския съюз бе управляван от десни партии - и в Европейския парламент, и в Европейската комисия, и в Европейския съвет. За първи път европейските социалисти имат шансове да спечелят в Европейския парламент. Това означава следващият председател на ЕК да бъде г-н Мартин Шулц, който е голям приятел на България, човекът, който се застъпи за нас да бъдем пълноправен член на ЕС. За тези 10 години, благодарение на десницата, всички европейски институции станаха капсулирани, отчуждени от хората, дори плашещи. Никой не знае, защо е взето едно или друго решение. За тези 10 години във всеобхватна икономическа и финансова криза, тези десни партии предложиха едно единствено лекарство - колкото се може повече затягане на коланите, бюджетни съкращения, замразяване на пенсии и заплати, никакъв икономически растеж, никакви работни места. Резултатът от тази политика е буксуване на целия Европейски съюз, който започна да губи своето лидерско място сред останалите международни играчи. Ето това искаме да променим. За нас развитието на икономиката, работните места, особено за младите хора, да протегнем ръка за тяхната първа кариера е особено важно за нас. Ние искаме да се върне авторитета на ЕС. Що се отнася за България има теми, които трябва да довършим. Виждаме, какво е отношението на страни като Вликобритания и Грмания - не искат българските и румънските работници. Ние не можем да допуснем в 21 век дискриминация на който и да е европейски жител.Втората ни задача е да продължаваме да работим за отпадане на мониторинга на нашата държава, който Европейската комисия ни наложи вече 7 години. Той буквално ни тежи, като воденичен камък. На следващо място - имаме голямо предизвикателство в лицето на бежанците. А з ще продължа да настоявам страни като България , Гърция и Италия,Малта, които са на външната граница на ЕС, да се ползват със специални привилегии, да има повече европейски средства за справяне с бежанците и повече помощ от страна на Европейската комисия., защото нашите ресурси са твърде малко. Най-голямата ни задача през новия мандат е да се справим с бедността в Европа. Сто и 20 милиона европейци са заплашени от бедност.
 
Заплаха за  БСП ли са новите политически субекти, които се появиха?
Аз не бих поодминала с лека ръка нито един политически субект.Всеки един от нашите опоненти трябва да бъде анализиран внимателно, с какви послания излиза пред гражданите. Ние сме наясно, че старите партии, като реформаторския блок ще се опитат да се качат обратно на борда на кораба, защото за първи път останките от СДС бяха изхвърлени след 1989 г.  от властта и от Народното събрание. Знаем и си давам добра сметка, че ПП”ГЕРБ” ще направи всичко възможно, за да се върне обратно във властта, защото за тях една загуба на тези избори, означава разпад на тяхната партия. „България без цензура” е едно ново политическо формирование, което също трябва да  бъде наблюдавано много внимателно. Аз все не мога да направя разликата между пупулизма и истинската политика, която се предлага на хората. Няма да отмина и темата за АБ, защото смятам, че те няма да могат да съберат сили и гласове , за да направят един евро-мандат.Вече е ясно, че целта на АБВ не е разширяване влиянието на левицата, както заявиха в началото, а за да се разбива БСП. Три месеца се води кампания, която не е насочена към ляво мислещите хора извън БСП, а единствено само и само към критиките към ръководството на самата партия. Смята, че това е път за никъде. Така левицата не може да бъде обединена. Но пък виждам една БСП, която е събудена и много по-добре мобилизирана да с представи на европейските избори. Може би и заради АБВ.
 
Какви са вашите прогнози за изборните резултати?
 
Битката ще бъде много трудна. Ще трябва да направим всичко възможно да бъдем първа политическа сила след тези избори.  Смятам, че имаме всички възможности за това. Самият факт, че социологическите агенции в момента дават лека преднина  - ту на БСП, ту на ГЕРБ означава, че всичко е в наши ръце. И аз вярвам, че този път БСП, и заради стабилността на страната, и на правителството и на добрата програма, която започнахме да изпълняваме в името на хората, ще мобилизираме всичките си сили, за да бъдем първи.
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (14)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 31 Март, 18:51

    KAKVO ME INTERESUVA TAZI MARSHA
    :x :x :x

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 31 Март, 20:21

    kogato beshe lubovnica na Parvanov dryga pesen peeshe

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 1 Април, 08:24

    КАКВО ПРАВИ ГОСПОЖАТА ОТ СКРАВЕНА НА ТАЗИ СНИМКА СЛЕД КАТО ПРЕД ВСИЧКИ ЗАЯВИ, ЧЕ ЩЕ ГЛАСУВА ЗА АБВ?

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 1 Април, 10:02

    Yotova wliza w magazin za parfumi, az sym do neq.Pita prodawa4kata,kolko struwa towa 4erwilo?Jenata otgowarq 15 lewa, a tq mnogo be!Towa e swiknalo sa na awanta i da wla4i.....i da q dundurkat mujete...

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 1 Април, 16:28

    някой хора се втриват като лопати и на двете места. :D :D

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 1 Април, 20:55

    Taq rijavata , znaeteli kolko e prosta , Peno kade se butash I ti v A grupa

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 1 Април, 20:57

    Abe taq Pena ne raboti li v EPIQ
    Male verno e mnogo prosta I glupava, tam vsi4ki q podigravat,
    ama to ne se useshta Vi6te samo kakva selska mutra ima - otvrat

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 1 Април, 21:20

    Znam q tazi Pena - nai glqmata klukarka v epika

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 2 Април, 20:47

    Щом пишеш три коментара подред значи имаш комплекси и завиждаш на жената.

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 2 Април, 20:50

    Е, 6,7 и 8 страда или е яд, че не е била там тя. Елементарна си.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (218)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (64)
70% Complete