Петък, 26 Април 2024, 01:30

Исторически музей Правец представи две изложби по повод "Нощ на музеите"

20 Май 2013, 14:21
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 2810 1


На 18 май по повод "Нощ на музеите" в Исторически музей Правец се проведоха две изложби: живопис, картини на художника Найден Петков, роден в с. Видраре на 16 май 1918 г. Гостува и Софийска градска художествена галерия гр.София. Изложба се осъществи със съдействието на „РОТАРИ КЛУБ-Ботевград” и Представителството на СБХ-Ботевград, с които музеят в Правец има успешно сътрудничество в реализацията на вече няколко съвместни изяви.  

Музейните служители получиха поздравителин адрес от името на Румен Гунински, кемт на община Правец по случай празника. Присъстваха председателят на ОбС на община Правец Николай Яхов, секретарят на Ротари клуб Филип Филипов, Володя Казаков - председател на представителството на СБХ в Ботевград, съпругата, синът и дъщерята на художника, както и много общественици. Представените творби са от различни периоди от творчеството на Найден Петков, собственост на СГХГ. „Найден Петков е сред класиците на българското изкуство. Оценката за него и приживе, и днес е неизменна, така както цялостно е всичко, което той създаде – отличаващо се с вътрешно единство, белязано от умъдрена просветеност. “ /проф. д-р Чавдар Попов/.

Найден Петков е роден в края на Първата световна война /16.05.1918/ в с. Видраре, завършил е Академията по време на Втората световна война, започва творческия си път в 40-те г., той е сред най-модерните представители на българската живопис през 60-те, активно работи за съвременната българска живопис през 70-те, а през 80-те години е значителна фигура в художественото образование на страната като професор, ръководител на ателие по живопис и ректор на Националната художествената академия. Рисува фигурни композиции, портрети, пейзажи, рисунки с креда и въглен, монотипии. Работил е за българското кино. Бил е дългогодишен член на ръководството на СБХ и зам. председател на СБХ. Кариерата му на дългогодишен професор в НХА започва през 1976 г. и продължава до смъртта му на 02.12.1989 г. Има зад себе си три випуска от възпитаници и безброй почитатели от средите на българските художници, които го смятат за свой ментор, професионален наставник и приятел. Приносът му към българската живопис и образование по живопис остава безценен и непреходен. Проф. Найден Петков е удостоен посмъртно със званието „Доктор хонорис кауза“ на НХА за приноса му към Националната художествена академия и във връзка с 90 години от рождението и 20 години от кончината му.


Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 20 Май, 20:24

    Най после си намери терен за изява Казаков!Само и само да му се чуе името като председател на представителството на СБХ!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (44)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete