Петък, 19 Април 2024, 04:41

Изследват за болестта "син език" животни в община Правец

22 Август 2014, 08:15
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 1746 3


Болестта „син език” по животните се разпростира с главоломни темпове във все повече области в България. До момента огнищата в страната са 230, а над 2000 животни са измрели, съобщи БНР.
Съмнения за болестта "син език" има в с. Своде.
Официалният ветеринарен лекар на община Правец- д-р Димитър Георгиев сподели, че все още няма доказано лабораторно, че животните от селото са умрели от тази болест. По думите му от различни животни са взети проби, които са изпратени за изследване в централната лаборатория за химични изпитвания и контрол и ще бъдат готови до седмица. След като резултатите от изследванията станат известни, може да има решение за обявяване на болестта. Според д-р Георгиев животните може да са умрели от немарливост на стопаните или ако не им е проведена профилактика.
Болестта "Син език" е неконтагиозно вирусно заболяване по домашните и дивите преживни животни. От син език най-често боледуват овце и се характеризира с висока заболеваемост сред тях. Наблюдават се ерозии и улцерации по устната лигавица. Характерни признаци са и задух и куцота. Най-често преносители на болестта са комарите. При някои от щамовете смъртността при овцете може да достигне до 70%. Преди 1998 г. това заболяване е докладвано много рядко в Европа и е приемано за тропическа болест характерна за Африканския континент.

Източник: снимка - Интернет

Коментари (3)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 22 Август, 12:47

    Как го не е срам този ДОКТОР, тези стопани не гледат животни от вчера та сега отведнъж да започнат да им измират и то точно със симптомите на болестта "син език".
    Горките хора жалко за тях и техните животни! А общинския доктор то има ли такъв?????? Какво направи той за тези хора, какво ги посъветва, защо не ги предупреди за настъпващата епидемия?СРАМОТА :x :x :x

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: До 1 22 Август, 13:55

    Какво прави доктора!Постоянно дегустира алкохолните напитки.......пиандура с китап!

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: анонимен 25 Август, 13:53

    в етрополска община вече има случаи на умрели животни от син език

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete