Петък, 26 Април 2024, 17:43

Кирил Добрев: Планът за мониторинг на електроцентралата в Етрополе трябва да е публичен

28 Септември 2012, 16:57
(0) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 5387 18


Депутатът от Коалиция за България предлага на обществено достъпно място в града да бъде монтиран уред, който да измерва и показва качеството на атмосферния въздух

По предписание на РИОСВ - София собственикът на електроцентралата в Етрополе „Грийн Форест Проджект” АД трябва да представи план за собствен мониторинг на емисиите от вредни вещества изпускани в атмосферния въздух. За да възобнови дейността си от централата трябва да уведомят РИОСВ - София минимум три дни преди  това.
Това става ясно от отговора, който министърът на околната среда и водите Нона Караджова предостави на народните представители от София област Кирил Добрев и Драгомир Стойнев. В началото на септември депутатите от Коалиция за България внесоха питане до Караджова,  в което изразих и опасения от замърсяване на околната среда и риск за здравето на хората.
„Какъвто и мониторинг да планира дружеството, той да бъде максимално публичен и прозрачен, за да бъдат спокойни хората. Моето предложени е на обществено достъпно място в района да бъде монтиран уред, който да измерва и да показва какво е качеството на атмосферния въздух в Етрополе”, каза Добрев.
„От 16 август централата за производство на електроенергия от възобновяеми енергийни източници на базата на биомаса и когенерация на топлинна енергия н Етрополе не работи”, пише в отговора на депутатското питане. Преди това са били извършени няколко проверки след постъпили в РИОСВ – София сигнали.
При проверка на 15 август е установено повишение в средночасовата норма на два показателя – H2S и NO2. Ден по-късно става ясно, че разположените на площадката съоръжения не работят и централата е преустановила дейността си  до отстраняване на установени при работа неизправности, пише още в становището на МОСВ.
Заедно с въпроса до министър Нона Караджова, Добрев и Стойнев поискаха информация и от регионалния министър Лиляна Павлова дали са извършвани 72-часови проби, както и проверка за изправността на пречиствателните уреди.

Източник: balkanec.bg

Коментари (18)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 28 Септември, 17:19

    Какво само лае Кирил, като няма никакъв смисъл.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 28 Септември, 18:08

    Кучето си лае кервана си върви .Боклуците си живея.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Седесар 28 Септември, 18:47

    Ама лае,нали? Не се покри като другите Педали. Мен ме кефи тоя комунист.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 28 Септември, 19:12

    Лаещото куче все някой ще го чуе и ще се стресне,а помиярът само ще го поогледат с насмешка и ще го подминат подминат :roll:

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 28 Септември, 19:15

    Няма да позволят да се получи това кеото искат от БСП. Герб колят и бесят в тая държава.

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 28 Септември, 19:41

    wikipedia.org: Hydrogen sulfide (British English: hydrogen sulphide) is the chemical compound with the formula H2S. It is a colorless, very poisonous, flammable gas with the characteristic foul odor of rotten eggs (с характерната миризма на развалени яйца). Hydrogen sulfide is considered a broad-spectrum poison, meaning that it can poison several different systems in the body, although the nervous system is most affected. The toxicity of H2S is comparable with that of hydrogen cyanide. It forms a complex bond with iron in the mitochondrial cytochrome enzymes, thus preventing cellular respiration.

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 28 Септември, 19:56

    Азотният диоксид (NO2) е червено-кафяв, силно отровен, лесно втечняем газ. Той дразни лигавицата на очите и дихателните органи, предизвиква хрипове, кашлица, задух. Концентрация от 0,4 mg/dm3 е смъртоносна за възрастен човек. Азотният диоксид е киселинен оксид. Взаимодейства с оксиди и основни оксиди. Той е и силен оксидатор. Степента му на окисление е 4. Получаване:

    Високото съдържание на азотни оксиди в атмосферата предизвиква сериозни екологични проблеми - киселинни дъждове и смог. Основни замърсители на околната среда с азотни оксиди са тецовете, азотноторовите заводи, моторните превозни средства.

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 28 Септември, 19:57

    Етрополци да дишат дълбоко!!!! И това при положение че не работеше централата!!!
    какво ли сме дишали в началото на август всички ние!!! :(

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 28 Септември, 20:47

    Кирил ще оправи Етрополе колкото оправи и ботевград.

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 28 Септември, 20:49

    Сероводород ( британски английски : сероводород) е химично съединение с формула H 2 S . Той е безцветен, много отровни, запалими газове с характерната фал миризма на развалени яйца .Той често е резултат от бактериална разграждането на органична материя в отсъствие на кислород , като в блата и канали, този процес е известен като анаеробно разлагане .Това се случва и в вулканични газове, природен газ , както и някои и води.
    Сероводородът е силно токсичен и запалим газ ( запалим диапазон : 4.3-46%). Като по-тежък от въздуха, тя е склонна да се натрупват в долната част на лошо проветрявани помещения. Въпреки че е много остър в началото, бързо умъртвява обонянието, така че потенциалните жертви може да не знае за присъствието си, докато не е твърде късно.
    През 1975 г. експлозия на водороден сулфид в Denver City , разположен в Yoakum и Гейнс окръга, Тексас , причини законодателна поправка, за да се съсредоточи внимание върху смъртоносни опасности на газа. Членка представител EL Кратко Tahoka в окръг Лин , поведоха в одобряване на разследване от ЖП Комисията Тексас и призова жителите да бъдат предупредени "от чука на вратите, ако е необходимо" на непосредствена опасност, произтичаща от газ. Човек може да умре от втората вдишване на газ, и самото предупреждение може да е твърде късно.
    Излагането на по-ниски концентрации може да доведе до дразнене на очите , болки в гърлото и кашлица , гадене, задух, и течност в белите дробове.
    Дългосрочно, ниско ниво на експозиция може да доведе до умора , загуба на апетит, главоболие , раздразнителност, слаба памет и виене на свят . Хроничното излагане на ниско ниво H 2 S (около 2 PPM ) е замесен в увеличаване на спонтанен аборт и репродуктивно здравни проблеми сред руски и финландски работници на дървесина.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete