Четвъртък, 28 Март 2024, 17:28

Кметът Георгиев: "Не сме закрили нито една детска площадка, както се прави в големите градове"

31 Юли 2014, 15:35
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1407 8


„Никъде не видях да са записани несъответствията, съгласно Наредба 1. Състоянието на детските площадки не е коректно отразено. От снимковия материал се вижда, че състоянието на 90% от тях е между лошо и много лошо, най-малкото тревните площи са в изключително лошо състояние и не се поддържат терените, а се посочва, че в добро състояние”. Това заяви съветникът Иван Гавалюгов по повод Докладната записка с доклада на комисията, извършила оглед на площадките за игра на територията на община Ботевград.
 
По негови думи никъде в протокола не се посочва, кога са влезнали в експлоатация площадките. Той посочи, че всички те са поставени след 2009 г.
Йордан Йорданов подкрепи мнението на Гавалюгов и заяви, че действително има площадки за игра, които са в много лошо състояние, но те се намират в кв.”Саранск”, в който по негови наблюдения никой не живее. Той засегна и въпроса с кражбите на изграждащите се беседки в циганската махала. Йорданов каза още, че след като работната група излезе със становище, едва тогава да се насочват средства за площадките.
Кметът Георги Георгиев припомни, че въпроса за състоянието на детските площадки за първи път е поставен от Филип Филипов. „Това е задача не само за община Ботевград, но и всички общини в България вървят назад във времето. Готов съм да се подпиша, че както и в община Ботевград, така и в още 263 общини има изградени по 2, максимум по 3 площадки, които да отговарят на приетото законодателство. Бих казал, че въпроса с детските площадки е като въпроса с водоснабдителните инсталации. В протокола на комисията обаче никъде не пише, че е закрита детска площадка, понеже там ще се изгражда МОЛ или магазин. В големи градове като София и Варна  хората се вдигат на бунт, защото там искат да закриват детски площадки, за да строят магазини, ресторанти и ли кафенета. Ние нямаме нито един такъв случай. Напротив ние открихме такива. Те може да не отговарят на този закон, но децата си се люшкат. Все пак ние нямаме нищо против да ги приведем в съответствие със закона. Ако г-н Гавалюгов ви изпратя главния архитект, ще видите, колко сте неподготвен.  Вие се опитвате да цитирате от закона, но не сте професионалист в тази тема като нея. Като цитирате закони, защо не прочетете чл.281 от Закона за електронните съобщения и си приведете в съответствие със закона вашата кабелна телевизия и си вкарайте кабелите под земята, както искате да се приведат в изрядност детските площадки.
 
Филип Филипов заяви, че много по-рано е трябвало да се привеждат детските площадки в съответствие със закона. Той изрази мнение, че Общината сигурно няма да има средства на 100% да ремонтира всички площадки, затова е бил предложил да бъдат приведени поне 2-3 площадки, които да са еталон за следващите. „Мен ме смути друго. В Етрополе има три площадки в момента, които съответстват на изискванията, а го броим за незначителен град. В Горно Богров и в Самоков е същото. Но съм благодарен, че започва да се намира решение”, каза в заключение Филипов.
 
Кметът Георгиев посочи в отговор, че София е по-голям град от Ботевград 48 пъти, а бюджета му е в 348 пъти повече от този на нашия град. По този повод той заяви „Не очаквайте всички детски площадки и до края на 2016 г да ги приведем в съответствие с българското законодателство”. По отношение на изказването на съветника Филипов, градоначалникът заяви „Не ми давайте за пример Самоков и Етрополе. Като цитирате Етрополе, защо не казвате,че този град взима всяка календарна година 6 милиона лв. концесия от държавата, а ние взимаме 27 хил.лв. Като сме три пъти по-голям град от Етрополе, защо държавата не ни преведе 18 милиона лева, питам аз?”, каза накрая Георгиев.


Източник: balkanec.bg

Коментари (8)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 31 Юли, 16:31

    В тази община няма нищо построено от ВЕЛИКИЯ стройтел кмета което да отговаря на нормативите.Някой можели да посочи поне един.Предлагам да зарочнем да изброяваме всички куци негови строежи.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 31 Юли, 17:08

    май един от първите му напъни като Колю Фичето е някаква почивна база на керамичния, докато му и бил директор.Поставям началото.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: 12 31 Юли, 18:01

    za6to zakri BKS-to toq idiot te pone ot vreme na vreme 4istexa??? grajdani ne stoite kato xipnotizirani na izborite trqbva da go svalim toq...glasuvaite.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 31 Юли, 19:50

    До №3 Добро попадение от далече личи как се е напукала от некачественото строителство.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 1 Август, 09:39

    Определено не съм фен на кмета, но на приказките за Етрополе е прав. Има какво да се желае, и но немалко относно кабелите по сградите на Гавалюгов, колкото да е убедителен и той.

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 1 Август, 10:54

    ПРИ ТАКЪВ "ВЕЛИК" СТРОИТЕЛ ДЕТСКИТЕ ПЛОЩАДКИ ЩЕ СЕ ЗАКРИЯТ САМИ-НЕЩАСТЕН НОВАЧЕНСКИ ГЛУПАК-МЕКАТА НАСТИЛКА НЕ СЕ ПРАВИ САМО ПОД ДЕТСКИТЕ ИГРАЧКИ-СЪОРЪЖЕНИЯ, А И НАЙ МАЛКО НА ПО ЕДИН МЕТЪР ОТСТРАНИ ТЪПАНАР ТАКЪВ!!!

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 1 Август, 17:30

    колкото и да приказва, това е само начин да не каже нищо съществено.А защо в доклада не е посочено кога са направени площадките-така отговорността за това, че не отговарят на изискванията, ще е само за тези, построени след влизане на наредбата в сила през 2009г.Но нали винаги побеждава инатът му-щом пита негов опонент-ще върви напук и на най-разумните предложения.С инат не се управлява, уважаеми ТОСПОДИН КМЕТЕ!

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 1 Август, 17:36

    Даниел Георгиев потвърди пред "168 часа", че е издал пропуск на баща си за свой сътрудник.

    "Да, така е, но той е кмет на Ботевград. Като такъв е участвал в най-успешните водни проекти, най-доброто регионално депо за отпадъци, а аз съм член на комисията по околна среда и води. Неговото експертно мнение за мен е незаменимо", коментира Даниел Георгиев. Той не плаща на баща си за съветите и няма други сътрудници. Даниел Георгиев не е внесъл нито един проект за закон или текст към закон.

    "Не е грешка, че синът ми ме използва като капацитет. Трябва и другите депутати да използват хора с капацитет. Той ме е взел за сътрудник не като баща, а като кмет с 8-годишен стаж", заяви Георги Георгиев.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (104)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete