Петък, 26 Април 2024, 05:20

Кметът на Ботевград: Нужно е по-осезаемо полицейско присъствие

24 Април 2014, 09:43
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1316 5


На редовното заседание, състояло се на 24 април, общинските съветници приеха информацията за работата на РУП – Ботевград, представена от началника на управлението Христо Христов.
В изказването си по тази точка от дневния ред кметът на общината – Георги Георгиев, подчерта, че наистина служителите на РУП – Ботевград, работят при изключително трудни условия. „И общинската администрация работи при трудни условия, каза градоначалникът. Вярно е, че в доста случаи и законите така са направени, че не позволяват да се върши нормално работата. Но, ако се позоваваме само на законите, отдавна да сме спрели да работим. Затова не трябва да се оправдаваме само със законите. Защото законите са и за престъпниците. И те не се уповават на тях. Независимо от трудностите, личният състав на полицейското управление в Ботевград трябва да се стегне и да решава най-наболелите проблеми. Не може да премълчим фактите – как в центъра на Ботевград се краде общинска собственост – откраднаха вратата на музея, липсват десетки метри решетки на канализационни шахти, десетки квадратни метра медна ламарина бяха свалени от покрива на Обредния дом. Всичко това означава, че няма ефективно полицейско присъствие. Ето защо ние настояваме да се почувства осезаемо присъствието на полицията в града. Само така ще може да се овладее елементарната престъпност, подчерта Георги Георгиев.
По негово предложение общинските съветници гласуваха освен приемане на информацията за работата на РУП – Ботевград, и предложение до министъра на вътрешните работи да бъде кадрово доокомплетовано полицейското управление и да се преустанови изпращането на полицейски служители за дежурства на границата с Турция.
В хода на дискусията отношение взеха общинските съветници:
- Цеца Христова обърна внимание върху присъствието на непълнолетни в нощните заведения и работата на пунктовете за изкупуване на метали и заложните къщи;
- Цветан Миньовски подчерта, че трябва да бъдат затворени всички пунктове, които нямат работещи видеокамери, както е изискването на закона;
- Цонка Докова се спря на проблема с постоянното даване на дежурства на границата, където през две седмици се сменят по петима служители на управлението, което затруднява работата им, особено по селата на общината;
- Яница Иванова  повдигна въпроса за необходимостта от конкретни мерки от обезопасяване на кръстовището на улиците „Стамболийски” и „Хр. Ботев”, където  често стават катастрофи;
- Йордан Йорданов обърна внимание, че по улица „Патриарх Евтимий” всеки ден три автомобила правят едва ли не автородео и застрашават живота на преминаващите;
- Филип Филипов подчерта, че трябва да се благодари на полицейските служители, които си вършат работата, независимо от трудностите, и предложи с решение на общинския съвет да се предприемат конкретни действия за подпомагане на управлението на базата на предложения от страна на ръководството;
- Цветан Цолов се изказа за необходимостта от осъществяване на охрана на Спешна помощ, защото случаят от погрома след побоя в Правец не е единствен, както и от нуждата от координиране на действията на полицията със  СОТ- овете на територията на общината.
Началникът на РУП – Ботевград, отговори на повдигнатите въпроси от страна на съветниците. По отношение посещаемостта на деца в нощните заведения той подчерта, че служители на управлението правят регулярни проверки и са съставени актове по закона за закрила на детето в размер от 500 до 2000 лева. Доста проблемна е работата с пунктовете за изкупуване на метали, защото по закон лицата попълват декларации, че представените метали са тяхна лична собственост, и това затруднява издирването на извършителите на кражби. Той сподели, че най-добре би било такива пунктове да бъдат държавна или общинска собственост, за да може да се осъществява значително по-ефикасен контрол.
По случая с Правец се водят три досъдебни производства – за опит за предумишлено убийство, за имуществени вреди в дискотека „Фламинго” и за физически погром над инвентар в Спешна помощ – Ботевград.
Христо Христов подчерта, че от началото на годината са подписани споразумения за съвместна работа с трите големи охранителни фирми в Ботевград и вече се постигат конкретни резултати.

Източник: balkanec.bg

Коментари (5)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Az 24 Април, 13:06

    Трябва постоянно да патрулират по няколко полицейски коли в града. В района на у-ще "В. Левски" е страшно. През деня циганчетата като се връщат от училище тропат по прозорците на къщите по цялата улица "Патриарх Евтимий". Правят го ей така, от простотия. А лошото е, че понякога умишлено трошат прозорците. А това е само началото, защото са ученици, а като пораснат в какво ще се превърнат? Сега са хулигани и вандали, а като пораснат и растат знаейки, че всичко за тях е безнаказано какви ще станат?

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 24 Април, 18:37

    Да споделя една случка с участие на служителка на телефон 112 и местни, патрулиращи полицаи. Съседен имот бил купен от някакви новонастанили се. Веднага започнаха агресивно, безцеремонно, брутално да рушат, събарят, прах, ежедневни облаци дим от нисък комин, високи, дразнещи звуци по всяко време на деня с инструменти, ручене, блъскане, хвърляне, облаци прах. Този тормоз беше особено интензивен през страстната седмица преди Великден и продължи. Върхът на бруталната наглост беше, когато беше изронена, срината, напукана нова мазилка на нашата преградна стена и смъкната, присвоена нова ламарина, направена от нас върху зида, за предпазване, оттичане на водата. Когато видях това, извиках от терасата към възрастния мъж там с възмущение от тези щети в нашия имот. Въпросният тип вместо да обърне внимание, да се извини, има наглостта да заяви, че това е тяхно, та какво искаме ние. Принудиха ме да се обадя на телефон 112 към 15 ч. и 30 м. за тази вандалщина и нарушение на обществения ред със силен, непрекъснат шум дори от 14 до 16 часа. Обади се служителка, на която съвсем ясно по същество, изчерпателно обясних. Последва дълъг разпит с многократно, ненужно повторение на едни и същи, ненужни въпроси, обстоятелствени пояснения, с повишение на тон, с констатация, че въпросната служителка не знае думата "ручи" и я "няма в българския тълковен речник", по нейно изказване. Когато попитах за името и местонахождението на служителката, тя ме прехвърли към дежурните полицаи, на които да повторя за пореден път за какво, къде ги викам. Последва забавяне, а когато пристигнаха с патрулката, вече беше след 16 часа - тоест спечелиха време да не установят едното нарушение. Поканих ги да влязат да видят изпадалата, срутена мазилка в нашия имот, за което доста колебливо, бавно, едвам пристъпиха. После отишли при нарушителите, които пък замазали нещата, като ги накарали да се обадят на познат роднина, който не е присъствал и не живее тук. Другият, който отговорил от работното си място, казал, че знае за тези хора, че ще си събарят постройки, но той не е бил запознат с нанесените ни щети. Полицаите запитали роднината, какъв проблем има тази, която ги е извикала, понеже това не е тяхна реабота. Е за какво говорим _ губене на време, отбиване на номера, безсрамно демонстриране на неграмотност, защото думата "ручи" ФИГУРИРА В БЪЛГАРСКИЯ ТЪЛКОВЕН РЕЧНИК И Е ДОБРЕ ИЗВЕСТНА НА ГРАМОТНИТЕ, и цинични въпроси, и заключения. Хайде да помислим кой какви проблеми има, дали трябва такива хора да бъдат на такива длъжности, да се ползват с многобройни привилегии...

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 24 Април, 18:39

    ВНИМАНИЕ! ВНИМАНИЕ! Вижте как ще се грижат за сигурността Ви през тази година по програма "Сигурност" на МТСГ. Има голям пропуск в длъжностната характеристика _ да знаят грамотно български език... Дали ботевградските полицаи ще имат нови "проблеми" за "излишни" сигнали?
    http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4050243
    "Стартира програма „Сигурност“: 5000 безработни ще пазят селата 8 месеца ...За сигурността на жителите в общините ще се грижат 5 000 лица в цялата страна, които са физически здрави и не страдат от психични заболявания, не са осъждани за умишлени престъпления от общ характер и не са привлечени като обвиняеми, не са подсъдими за умишлено престъпление от общ характер..."

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 25 Април, 08:43

    Здравейте , мили СЪГРАЖДАНИ!!!!!!!!!!!!!
    Чета доклада на полицията и падам от смях, защото всичко което се казва според моето скромно мнение е пълна лъжа.
    Нощно време в града не може да видиш нито един полицаи, а заведенията са пълни с непълнолетни, който не вярва може сам да се убеди в това. До колкото знам патрулките в града все нямат гориво, а пък ако трябва да отидат някъде не си дават зор защото ги е страх.
    Относно Спешна помощ си мисля ,че там трябва да има постоянно дежурен полицаи, защото там е доста опасно нощно време …………..Направо се чудя на работещите там, как ходят на работа. Помислете господа управляващи на Ботевград!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 26 Април, 09:28

    Г-н Кмета трябва да обърне внимание и на изпълнение на задачите от своята администрация. Има доста обекти в града, които работят незаконно и отгоре на всичко не спазват обществения ред с високия шум от тях. Има куп жалби в общината срещу такива обекти, но някои г-да си затварят очите за тях. Ако не се предприемат скоро мерки ще им се търси отговорност от по-висока инстанция.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete