Петък, 19 Април 2024, 19:32

Коледна изложба "Какво ново в музея през 2014" в ИМ- Правец

22 Декември 2014, 22:17
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 1427 2


Тази вечер в залата на Исторически музей - Правец бе открита изложбата „Какво ново в музея през 2014”.
В изложбата са включени най-новите експонати, които са резултат на научно-изследователската дейност през 2014 г. на екипа на Исторически музей Правец в направленията поминък и бит на Правешкия край през Възраждането и началото на ХХ век, колекция подаръци на Тодор Живков и направените археологически проучвания на крепостта Боровец и Пешова могила в землището на село Правешка Лакавица.
Изложбата беше открита от учениците от клуб "От раклата на баба", които изнесоха коледна програма пред граждани в музея в Правец. Участие взе и Габриела Борисова с рецитал на коледно стихотворение. 
Представена бе презентация за работата на ИМ - Правец през 2014 г. Основните акценти през тази година са: широко събирателска и научно - проучвателска дейност най-вече в три направления: археологически и етнографски проучвания, изучаване на колекцията подаръци на Тодор Живков; Засилена експозиционна дейност: реализирано ново художствено оформление и уникална музейна експозиция в Музеен комплекс, осъществена сериозна издателска и популяризаторска дейност; каталог, брошура, туристическа карта и др. От представената презентация стана ясно, че през 2014 г. бе реализирана нова музейна експозиция на колекцията подаръци на Тодор Живков на базата на разработена идейна концепция, структура и подробен тематико - експозиционен план и проект за художествено - пространствено оформление. Представена беше и работата по съвместен проект с музея в гр. Ниш и Фондация "Съвременоост" по програмата за ТГС България - Сърбия. 
Директорката на ИМ - "Правец" Татяна Борисова сподели, че през 2014 г. са проучени 182 оброчни паметници в община Правец. Основната цел през новата година е да продължи работата по проучването на местността "Боровец" за да може да се превърне в национално туристически обект.
Татяна Борисова връчи свидетелство за дарение с голяма благодарност към всички дарители - Марин Найденов от с.Осиковица, който е дарил документи и снимки на баща си, който е бил майстор дърводелец и Божидар Маринов, наследник на Патьо Чорбаджи, дарил предмети от бита /шивашка ножица с украса и надпис, ключ от Патьовото кафене и др./.
Освен изложбата на най-новите експонати непредвидено се получи и коледна кулинарна изложба. На трапезата в музея  присъстваха баници, тиквеник, пълнени чушки с боб, сърми, питка и други. След изложбата всички присъстващи опитаха от вкусните ястия.
Изложбата може да бъде посетена до края на месец февруари 2015 г. в залата за временни изложби на Исторически музей Правец.
 
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (2)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 23 Декември, 12:36

    Много изчерпателно и интересно! Дано тези археологически разкопки докарат и туристи - заслужава си да се видят!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 23 Декември, 13:19

    а бре комунисти в кой свят живеете, поне оставете децата на мира и не ги осактявайте с тази изкривена и лицемерна действителност

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete