Вторник, 23 Април 2024, 11:35

Корнелия Нинова: "БСП е против нов заем на държавата"

26 Ноември 2014, 10:00
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1449 7


Вчера - 25 ноември депутатите от 43-то Народно събрание са гледали на второ четене актуализацията на Бюджет 2014. По този повод Корнелия Нинова заяви по време на вчерашната си среща с избиратели от община Ботевград, че  социалистите са категорично против вземането на нов заем от държавата от 4 млрд. и 500 млн.лв., с който да се покрият гарантираните вземания в банка КТБ на вложителите до 100 хил. лева.
 
 „Този заем трябва да се връща някой ден от поколения наред. Ние предлагаме как да се върнат парите, без да се взима от джоба на всеки българин”, каза Нинова. По думите й в БНБ има натрупан резерв от 4 млрд.лв. и от него да се даде на Фонда за гарантираните вземания, от който да се изплатят парите на хората. „Връщането на тези пари може да стане или от натрупаните вноски от гаранционния фонд от търговските банки или след като се разпродаде имуществото на КТБ  и Фонда получи средства, да върне на БНБ заема”, каза Нинова и допълни, че по този начин няма да се плащат лихви към външни кредитори и няма да се влошава финансовата среда в България.
По повод актуализацията на Бюджет 2014 Нинова посочи още, че депутатите от БСП са дали предложение да се увеличи приходната част в Бюджет 2014. Точно обратното правят управляващите, смята тя като намаляват приходите от 1 млрд. и 60 млн. лева, при което дефицитът от разликата от тези по-малко приходи  се покрива пак с външен заем. По думите й може да се съберат част от тези приходи, стига да се напрегнат приходните администрации.
 
За Бюджет 2015 Корнелия Нинова заяви, че отсега личи, че ще се провежда финансово-рестриктивна дясна политика. „Наблюдаваме „Дянков” серия втора, само че в по-тежък вариант”, каза тя. Според нея само за една седмица са се отменили социални придобивки, които правителството на БСП е гарантирало, и то за група от хора, които живеят изключително зле в условия на криза. Конкретно тя посочи, че от 1-ви януари се отменя таксата за личен от 1 лев и тя става отново 3 лв. за пенсионери. „Това е удар по най-бедната част сред пенсионерите при условие, че в здравната система изтичат милиарди от кражби от обществени поръчки в доставки на лекарства ”, категорична е Нинова.
 
По думите й  управляващите възнамеряват да отменят намалението на БСП по отношение на данък лихви и намерението за три години той постепенно да отпадне. Вместо това Данъкът върху лихвите ще се върне отново на 10%. „Това е удар по дребните вложители, защото те на практика веднъж вече са внесли данък върху своите пари като депозити, защото те са доход от някаква дейност”, смята Нинова.
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (7)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 26 Ноември, 10:07

    аман от тези комунисти,докараха страната до банкрут пак не искат заем :x :x :x

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 26 Ноември, 10:50

    Г-жо Нинова, време вие е, даже закъсняхте да слезете от политическата сцена и да си обновите състава на партията. Поговорката "със стари другарки нов колектив не става" е в пълна сила и за вас. На следващите избори така ще изстънеете, че сегашните ви резултати ще ви се струват приказни. Само с тая група от населението, на която разчитате не ще останете много време в политическото пространство.Послушайте ме, или вие си го вече знаете.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 26 Ноември, 11:19

    Нинова е един от най-работещите депутати, доказала качествата си. Народа нали затова праща такива като нея горе в Парламента. Колко други ней и колеги проспиват работното си време там.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 26 Ноември, 11:33

    a ne beshe protiv te kato tegliha :D

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 26 Ноември, 14:33

    МИ ДА ВЪРНАТ ОТКРАДНАТОТО И НЯМА ДА СЕ ТЕГЛИ ЗАЕМ.

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 26 Ноември, 14:46

    А като бяха на власт, защо теглеха непрекъснато заеми?

  • 7.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (177)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (42)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete