Събота, 20 Април 2024, 05:39

Корнелия Нинова представи одитния доклад на Сметната палата, уличаващ в злоупотреби кмета Георгиев (обновена)

15 Декември 2014, 10:42
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3245 8


„Кметът на Ботевград Георги Георгиев се разпорежда с общинската собственост и с парите на хората в приходите от местни данъци и такси, като с бащиния. Той злопупотребява с тези средства и ги пренасочва за дейности, за които те не са предвидени и мами държавата”. Това каза народният представител Корнелия Нинова тази сутрин пред местните медии на пресконференция и представи конкретни факти от  одитния доклад на Сметната палата по повод дейността на Община Ботевград, който излезе миналата седмица. Докладът вече е внесен в Прокуратурата, а Корнелия Нинова ще го внесе тази седмица и на парламентарен контрол в Народното събрание.
 
„Злоупотребите на кмета Георгиев започват с ликвидирането на вътрешния одит в Община Ботевград”, каза Нинова и посочи, че администрацията разполага само със стажант-одитор, който няма право самостоятелно да съставя и подписва планове и доклади, което реално поставя Общината във фактическо положение без никакъв контрол. Според Нинова, това е направено еднолично от кмета. По думите й много от решенията, които е било необходимо да бъдат вземани от Общинския съвет, го е взимал абсолютно еднолично, което също е нарушение на закона.

Според доклада на Сметната палата, при приемането на общинските  бюджети през последните две години, кметът Георги Георгиев не ги е поставял на публично обсъждане и го е внасял еднолично без да спазва процедурата по обсъждането.  На второ място Георгиев е вземал решение да пренасочи парите от Сектор „Образование” за с друго дейности, което по думите на Нинова е незаконосъобразно. „Не е морално и не е човешко да вземеш от децата и образованието и да прехвърлиш за капиталови разходи”, коментира народният представител.

По отношение на такса „Битови отпадъци”, според одитния доклад има отново нарушения. Събраните средства от данъкоплатците на общината са пренасочени отново за капиталови разходи. През 2012 г. от такса смет са постъпили 1 450 137 лв., а за сметосъбиране, сметоизвозване и чистота са изразходвани 775 386 лв. По думите на Нинова това са 53% на сто от получените приходи. Констатацията на Сметната палата е, че останалите 47%  средства в размер на 674 751 лв. са отклонени незаконосъобразно.
Към 30 юни 2013 г. от такса смет са отклонени незаконосъобразно нови 91 335 лв. за дейности снегопочистване, опесъчаване, за които от държавния бюджет веднъж вече са преведени пари. „Кметът дублира дейности на документи, а разликата къде отива, ще каже Прокуратурата”, заяви Нинова.
 
Кметът на община Ботевград е поискал през месец декември 2013 г. допълнителни средства от Министерството на финансите за ремонт и възстановяване на улици. Според доклада половината от посочените улици не фигурират като обекти в плана за финансиране, а друга значителна част в списъка вече са ремонтирани през 2011г. и ремонтите са изплатени окончателно през 2012 г. „Едната част от улиците изобщо не съществуват, така както е поискал финансирането от Министерството на финансите,а  другата част са вее ремонтирани и платени току що и Георгиев иска пак пари за ремонт”, каза Нинова. На 17 декември 2012 г. Министерство на финансите превежда допълнително пари по това искане. Констатацията е „Това създава условия за отклоняване на значителна част от целевите средства за текуща издръжка на други обекти”.
 
1 900 000 лв. е размерът на допълнителните средства от държавния бюджет за Община Ботевград за възстановяване на улици в 9 населени места. С второ писмо кметът Георги Георгиев е поискал превеждане на целева субсидия за възстановяване на още 61 улици в 11 населени места за ремонт и възстановяване на асфалтовото покритие. Според Корнелия Нинова искането на Георгиев е некоректно съгласно следните обстоятелства – „Посочените 4 обекта в Ботевград и 28 обекта в селата Трудовец, Новачене, Скравена, Радотина, Гурково не фигурират в плана за капиталови разходи”, констатира доклада. В него са посочени улиците „Георги Апостолов”, „Никола Вапцаров” в Скравена,  „Люто Войвода”,”Хр.Ботев”, „Иван Вазов” в Литаково, ул.”Васил Петлешков”, „Любен Каравелов”, „Рударка”, „Осма”, „Гео Милев”, „Георги Бенковски” и градинката между ул.”Гео Милев” и „Г.Бенковски” в Новачене, ул. „Патриарх Евтимий” във Врачеш , уличната мрежа в кв.”Саранск”, във вилна зона Зелин. За тези обекти през 2011 вече са сключениседем  договори, като общата стойност е 1  млн.и 60 хил.лв., които са платени.
 
Сметната палата констатира проблеми по отношение на строителството на новото депо, каза Корнелия Нинова. Още преди сключване договора проектантите и проучвателната фирма установяват, че отдолу има подпочвени води. Това е записано в документацията, която по-късно е предоставена на кмета Георги Георгиев, преди вземането на решението за изграждането на обекта. Има и доклад по ОВОЗ - Оценка на въздействието върху околната среда, по който са дадени предписания. По думите на Нинова градоначалникът въпреки това сключва договора, в който не фигурират подпочвените води като обстоятелство. След като строителната фирма започва строежа те избиват от почвата и дейностите не могат да продължат.  Процедурата спира и кметът Георгиев иска допълнително финансиране за отстраняване на този дефект, за който според Нинова е знаел предварително.
 
По отношение изграждането на Многофункционална спортна зала „Арена Ботевград” Корнелия Нинова заяви, че се е допуснало реализирането на една голяма далавера. Кредитът за нейния строеж от 2012 г. съобразно бюджета на Община Ботевград е 2 млн.лв. Кметът обаче е подписал договор и поема ангажименти за 2 715 086 лв. Според одитния доклад на Сметната палата част от парите, които са преведени за спортната зала са отклонени за други дейности. Поискани са допълнително средства, посочи народният представител.
По думите на Нинова цената на залата излиза увеличена почти с 50%, според сумата, която е гласувана от Общински съвет и отчета за разходите на тези разходи не е предоставян, нито на Министерството на финансите, нито на Сметната палата. 


Източник: balkanec.bg

Коментари (8)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 15 Декември, 11:31

    Г-жо Нинова, всички ние това го знаем, но интересно защо, като дойдехте на власт сякаш забравихте за нарушенията на Ботевградския кмет, пък сега, когато сте в опозиция се заехте така трескаво с него. Чудно чудо чучулято.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 15 Декември, 17:17

    заради кирчо
    като дойдоха на власт кирчо взе парите от кмета и се покри
    сега сме тръгнали да обясняваме далаверите че няма вече избиратели
    ама нинова ние не сме патки

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: анонимен 15 Декември, 19:52

    Каква демагогия само! Точно тя и нейната партия нямат право на глас. Ние наш Гошко си го знаем. Подкрепям силно #1 и #2.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 15 Декември, 20:44

    Безвъзмездно са предадени в собственост земеделски земи, които не са били заявени за възстановяване от собствениците им. Към 30 юни 2013 год. не са актувани значителна
    Безвъзмездно са предадени в собственост земеделски земи, които не са били заявени за възстановяване от собствениците им

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 15 Декември, 22:44

    Портретът ли мислиш да си сложиш в това празно пространство, №4 ? Аман от изкукуфелници!

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Росица Иванова 16 Декември, 17:13

    Това се казва много ранна, предизборна кампания.Нещо като удавник за сламка.

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 16 Декември, 22:52

    Тук става дума за КРАДЕЦА георги от Новачене! Не измествайте темата!

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 17 Декември, 08:50

    Всичките са мафия.Едни други без задръжки се топят..Как е взимано и за каде само дани е красиво.Да имаме пари и работа ,да се възвърне безплатното .ЦИГАНИТЕ ДА СЕ ИНТЕГРИРАТ.ЗАТВОРИТЕ ДА СА ПЪЛНИ.Пенсий те да се осъвременятКорупцията в НИСКИ НИВА.СЪДИЙТЕ ПО- ОТГОВОРНИ. :idea:

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete