Петък, 29 Март 2024, 07:07

Ловчанският митрополит Гавриил за трета поредна година ще отслужи водосвет и литургия в Ботевград на Великден

14 Април 2014, 15:07
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1475 1


Обръщение по повод предстоящия най-светъл християнски празник Великден, изпраща Ловчанският митрополит Гавриил до всеки мирянин  с празнично слово в специална  брошурка. Тя е на разположение на гражданите в църковен храм „Св.Възнесение Господне” Ботевград. За трета поредна година Негово Преосвещенство ще отслужи Водосвет и ще раздаде християнски кръстчета от 11ч. на пл. „Освобождение”. Преди това от 8.00ч започва утринна служба в църковен храм „Св.Възнесение Господне” , а от 9.00 традиционна тържествена литургия с негово участие. Той идва в Ботевград по покана на Архиерейския наместник Отец Борис Петров и в подкрепа на искането на инициативен комитет за отбелязване на Великден като чисто християнски празник, в разрез с утвърдилата се практика да се празнува със скара и бира.
Публикуваме текстът на обръщението на митрополит Гавриил към всички християни в ботевградския край:
 
Скъпи братя и сестри, от община Ботевград
Отново сме огрени от светлината на най-великото и неповторимо събитие в човешката история - славното Христово възкресение. То е празник на празниците и тържество на тържествата, празник на чистата и светла пасхална радост. Възкръсналията Господ ни приветства: ”Мир вам!Радвайте се!”
Нека поздравът на възкръсналия в слава и величие Син Божий да всели мир и радост в нашите души. Нека възкръснем духовно и отворил широко в себе си вратата на вярата в Господа и смирено се поклоним на Неговото лъчезарно, спасително възкресение.
Нека отново се съберем в православния храм, а след това и на центъра на град Ботевград на 21.04.20104г. и да изживеем радостно на-светлия празник - славното и спасително за всички Христово възкресение! Да отворим духовните очи на вярата, защото само така можем да проумеем великата тайна на това събитие. Като не забравяме, че преди това най-великото събитие Господ е приел да бъде изтезаван и разпнат заради нас и в деня на Неговото разпятие, Разпети петък, ние трябва да сме съпричастни на скръбта на този трагичен ден.

Ловчански митрополит Гавриил

Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete