Четвъртък, 25 Април 2024, 01:46

Министър Коларова посети ПГ по КТС-Правец

10 Октомври 2014, 14:20
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 4280 11


Министърът на образованието, младежта и науката от служебния кабинет доц. Румяна Коларова посети днес Професионална гимназия по Компютърни системи и технологии- град Правец. Тя бе посрещната от директора Трифон Трифонов, който я запозна подробно с дейността и успехите на учебното заведение. Министър Коларова бе придружена от зам. управителя на Софийска област Красимир Кунчев и Началника на Регионалния инспекторат по образование-София област Мила Манчева. На срещата-разговор с учителския колектив бе и зам.ректорът на Технически университет проф.Панов.
 
Министър Румяна Коларова посети 5 лаборатории на територията на учебното заведение и се запозна нагледно с перфектното му техническо оборудване, което е в резултат на финансовата подкрепа на Технически университет - София, подчерта неколкократно директорът. Той заяви, че три от тях са направени от бивши възпитаници на професионалната гимназия.
 
 
Трифонов постави пред министърката като неотложен и важен въпроса с осигуряването на 700 хил.лв.за ремонт на общежитието, в което са настанени 302 ученика от общо 502 през настоящата учебна година. От 1986г, когато е открито училището са извършвани само козметични и частични ремонти, но е необходима подмяната на санитарните възли и нова ВиК, подчерта Трифонов. Минстър Коларова не се ангажира пряко да съдейства за насочване на средства за това към ПГ по КТС, но заяви, че към Министерството има много програми, по които училището може да кандидатства и да получи одобрение.
 
По време на срещата-разговор с преподавателите в професионалната гимназия, Министър Румяна Коларова изтъкна, че ПГ по КТС е „училище с големи възможности” и е един оазис в съвременното обучение на кадри. Тя очерта обаче 4 основни негативни тенденции в образованието, които съпътстват работата на училищата в страната. Като такива тя посочи намаляване броя на техникумите, в които са се обучавали ученици от цяла България, а в момента те се посещават само от околните села; тоталната смяна на профилирането на училищата; липсата на качество на преподаване в пряка зависимост от липсата на система за преквалификация. Министър Коларова сподели опита на Швейцария, където успешно работи дуалната система, в която учениците се възпроизвеждат в чираци. „Там един ученик в 7-ми клас знае каква професия иска да практикува”, заяви доцентката и посочи, че в рамките на два месеца в България стартира проект по подобие на швейцарския опит, където професионални училища като ПГ по КТС и такива, които са заплашени от закриване, ще бъдат включени. По думите й през настояшщата 2014 г са закрити 3 професионални гимназии в страната, а същевременно на тяхно място работят 980 лицензирани центрове. Като друга мярка на министерството тя определи валидирането на 10 хил. души, което ще бъде реформа в професионалното образование. Министър Коларова заяви, че предстои и регионализация на професиите от гледна точка на това, че много от тях изчезват вече в България.


Източник: balkanec.bg

Коментари (11)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: УКТЦ №1 10 Октомври, 16:10

    Кое друго училище може да се похвали че е: ...оазис в съвременното обучение на кадри...

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 10 Октомври, 16:52

    Обучението в България наистина е оазисссссссссссс

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 10 Октомври, 17:22

    #1 e prav 100%!!!!!!!!!

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 10 Октомври, 18:29

    Защо не я заведохте при Васил Боянски на казана,щеше да ви даде не само пари ,но и друго!

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 10 Октомври, 19:31

    Дали е ходила във Видраре при М.П???

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 10 Октомври, 22:53

    Браво, в УКТЦ е истината.

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 10 Октомври, 23:12

    Едно време в Шатрата имаше един си джей, който казваше: който го може си го може. Това важи и за У К Т ЦЕЕЕЕЕ!!!!!

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Майка на двама завършили у ка те ца ри 11 Октомври, 15:15

    УКТЦ е невероятно училище !

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 11 Октомври, 22:16

    SAGLASEN SAM S #8

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: ПИЧ 13 Октомври, 12:53

    Що не посети ковачницата на кадри МВТУ?Ще умре от срам.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (183)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete