Събота, 20 Април 2024, 09:37

Министър Нона Краджова: "Софийският боклук няма да идва в Ботевград"

2 Ноември 2012, 14:07
(0) (0)
Ботевград - Актуално
Прочетена: 3248 13


„Днешното събитие е един нагледен пример как нашето правителство реализира една мащабна програма за подобряване управлението на битовите отпадъци в България.” Това каза министър Нона Караджова днес по повод откриването на новото депо за неопасни отпадъци. Тя посочи, че този проект е един от многото проекти за изграждане на интегрирани системи за управление на отпадъците, които правителството започна от есента на 2009 г. със средства от Европейския съюз и с национални средства. В тях са включени не само изграждане на най-модерни депа за отпадъци, които отговарят на съвременните екологични изисквания но и системи за отделяне на полезните компоненти, рециклиране на отпадъците, оползотворяване на биоразградимите отпадъци и закриване на старите сметища, които са едни язви на територията на цялата страна. Министър Караджова заяви, че от над 700 милиона лева за съоръжения, които се изпълняват, 659 милиона лева са от  ОП”Околна среда” ,която се финансира от ЕС и от националния бюджет. „С промените в законодателството от 2010г. ние имаме една стабилна основа за управление както на битовите, така и на строителните отпадъци”, каза още тя. Министърката поздрави кмета Георги Георгиев, че  община Ботевград първа завърши проекта по изграждане на система за управление на отпадъци с европейско финансиране. Тя изтъкна,че успоредно със строителството на този обект, община Ботевград е инициирала самостоятелно с публично-частно партньорство изграждането на инсталация в близост до депото за оползотворяване на битовите отпадъци. Чрез тази инасталация, която отделя полезните компоненти и компустира отпадъците, община Ботевград ще постигне в най-скоро време европейските цели, които са поставени за България със срок до 2020г.” Системата за управление на неопасните отпадъци ще осигури на трите общини съоръжение за 30 години напред. Това е важно за бизнеса, защото бизнеса няма да се насочи там, където няма канал и съоръжения за битови отпадъци”, заяви още Министър Нона Краджова.
От есента на 2009г. до момента са започнати проекти за  14 големи регионални системи, които се финансират от ЕС и от националния бюджет, съобщи пред медиите министър Караджова. Тя посочи, че  4 200 000 души в България ще използват тези депа. От  562,3 млн. лв по програмата, 100 млн. лв. са насочени от екологичния фонд на министерството на околната среда и водите. 90 млн. лв. ще бъдат насочени за рекултивация на стари сметища. Няма поставени условия сепариращата инсталация на отпадъцитев Ботевград  да заработи преди депото, заяви министърката. Тя съобщи, че кметът Георгиев е обещал, че тази инсталация ще заработи до 2-3 месеца. Отпадъците от хартия, пластмаса, метал и стъкло ще се отделят за предварително третиране и след това ще се транспортират за преработка. Остатъчният отпадък ще отива за запръстяване на депото, уточни Нона Краджова. На въпрос дали софийският боклук ще се транспортира тук, тя отговори, че в София има вече изградено депо и до 2 месеца се изчаква да приключат документалните процедури.
 С 500 хиляди тона България е намалила отпадъците си през 2011г.,  каза министърката. Намаляване използването на найлоновите торбички е първа стъпка за предотвратяване образуването на отпадъци.
„Отпадъкът вече не е боклук, който се изхвърля. Във висока степен отпадъците са предмет на свободно движение на стоки и услуги” каза министър Караджова и допълни, че в момента България изнася някои от отпадъците, които са като стока и това са полезни компоненти и даде за пример отпадъци от батерии. Те не се обработват в България, защото нямаме такива инсталации. До края на 2014 г. България започва да подготвя програма за предотвратяване образуването на отпадъци. Преди това ще бъде направено публично обсъждане, съобщи министър Караджова. „Нашата първа стъпка са найлоновите торбички, без които опазваме околната среда. За да се приложи това, ние въведохме една продуктова такса, за да се стимулират хората да минат към друг начин на пазаруване”, заяви министърката. По този повод тя съобщи, че от този месец започват проверки за спазване на разпоредбите. От 3 до 10 хиляди лева ще са глобите, за тези които не спазват разпоредбите . За определен брой и дебелина на торбичките трябва да се плаща екотакса, уточни  министърът на околната среда и водите. Торбичките с размери над 39/40 мм. се считат за торбички за многократна употреба и те ще се освобождават от еко-такси.
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (13)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 2 Ноември, 14:21

    Супер, много се радваме, но това си го знаете само вие и хвърляте прах в очите на хората. Сега ще видите как тихомълком боклука се кара в ботевград.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: гост 2 Ноември, 15:35

    След като толкова много хора от Б-Д пътуват ежедневно за работа в София,а много от тях живеят и на квартири в София, защо техния собствен боклук да не се транспортира в техния роден град?????

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 2 Ноември, 15:52

    Идиоти колкото искаш. На този боклучарник не му бе тук мястото

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 2 Ноември, 15:59

    КЪМ 2 А КОГАТО СОФИЯНЦИ ТРЪГНАТ ПОЧИВНИТЕ ДНИ ЗА ПРОВИНЦИЯТА НЕ СИ ЛИ ХВЪРЛЯТ БОКЛУЦИТЕ ПРИ НАС?!

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 2 Ноември, 16:06

    АЙде идвайте, на камион боклук от София по 200лв за Георгиев, директно кешовица, така сметнета колко парички, ще си гушне.

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 2 Ноември, 16:11

    Боклукът днес е бизнес. Това да разберат наивните, които ръкопляскат на депото

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 2 Ноември, 16:50

    да отговори на следния въпрос: Щом е така - какво правеха днес толкова софийски боклуци в Ботевград.

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 2 Ноември, 17:12

    Права е няма да идва в Ботевград, ще дойде в Трудовец и Скравена, уредиха си работата управниците.

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анелия 2 Ноември, 17:16

    Първите боклуци за запръстяване в депото се виждат на заглавната снимка !

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 2 Ноември, 17:45

    BOKLUCIIIIII mrusniiiiiiii pari da lapateee samo..!!!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete