Петък, 26 Април 2024, 05:19

Министър в сянка

26 Август 2012, 21:18
(0) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 3747 8


Около името на Емил Димитров има постоянни скандали, свързани с лобистки поправки в полза на бизнеса му. Последствия за депутата от ГЕРБ обаче засега няма

От началото на август жителите на Етрополе се будят сутрин от остра миризма. Вечер е същото. Казват, че ежедневното обгазяване на града съвпаднало с пускането в експлоатация на електроцентралата, която работи с биомаса. Преди две седмици кметът Богомил Георгиев (ГЕРБ) и представител на фирмата - изпълнител на проекта за електроцентрала - "Грийн форест проджект", се срещнали с граждани на Етрополе и им обяснили, че централата за биомаса работи съвсем законно и всичко е изрядно, защото има издаден в средата на юли акт 16 за въвеждане в експлоатация.

Седмица по-късно общинският съвет се събира на извънредна сесия по проблема, като петима съветници от опозицията внасят предложение, с което настояват: кметът да издаде заповед за спиране на работата на електроцентралата до отстраняването на причините за обгазяването, Министерството на околната среда и водите да задължи инвеститора на обекта да проведе процедура по ОВОС и да бъде сезирана окръжната прокуратура в София да направи проверка за начина на въвеждането в експлоатация на обекта. Мнозинството от ГЕРБ отхвърля предложението. Все пак общинските съветници гласуват да се създаде комисия, която на място да провери работата на електроцентралата. Ден преди да отидат обаче, са уведомени от представители на "Грийн форест проджект", че електроцентралата спира работа. Но според жители на Етрополе обгазяванията продължават.

Общински съветници твърдят, че една от причините за замърсяването е в избраната от собственика на централата технология "термична газификация на биомаса". Другите са, че на съоръженията няма монтирани катализатори, които да пречистват вредните емисии, няма и пречиствателна станция, каквато е предвидена по проект. "Как без тези две неща обектът е получил изобщо акт 16?", питат общински съветници. И добавят, че ще продължат да настояват да бъде направен ОВОС на електроцентралата.


Надеждите им за изход от ситуацията засега изглеждат минимални. Първо, защото не само те, а и повечето жители на Етрополе, са убедени, че зад проекта на регистрираната в Холандия фирма всъщност стои депутатът от ГЕРБ Емил Димитров. Като доказателство за съмненията си те сочат няколко факта. Единият е, че електроцентралата се намира в двора на "Фабрика Медикет" АД. Преди да стане депутат, Димитров заедно със съдружника си Славян Теофилов беше собственик на дървопреработващата фирма, но впоследствие прехвърли акциите на майка си Елеонора.

Към това прибавят и че миналия месец общински съветници от ГЕРБ внесли в общинския съвет предложение 10 дка общински ливади да бъдат дадени за изграждане на складови помещения за електроцентралата без смяна на предназначението на земята, което обаче не било прието само благодарение на това, че един от съветниците от ГЕРБ се въздържал. И понеже освен ток централата ще произвежда и топлоенергия, общинският съвет в Етрополе е гласувал на фирмата "Грийн форест проджект" да се предостави правото безвъзмездно да използва улиците, тротоарите и публичната общинска собственост за изграждането на топлопреносна мрежа. Според проекта централата ще отоплява общинските сгради в Етрополе.

Самият Емил Димитров беше депутатът, който внесе предложение в Закона за възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), което предвижда цената от централите с биомаса  да се актуализира ежегодно на база на цената на биомасата, определяна от министерството на земеделието.
Негово беше и предложението в Закона за горите държавните горски предприятия да могат сами да добиват 25% от цялата си дървесина. От бизнес гледна точка от текста има смисъл - така фирмите, които имат нужда от постоянен поток от дървесина, могат да сключват дългосрочни договори за доставка с държавните предприятия. Проблемът е, че една от тези компании е "Фабрика Медикет", която от години извършва дърводобива в държавните гори в Етрополския балкан по силата на подписан договор с Регионалната дирекция по горите София.

От фирмата - инвеститор на проекта, обясниха при започването на работата на централата, че има пробен период на напасване на машините, при който се получава изпускането на тази миризма. Но бяха категорични, че обгазяване няма и когато централата започне работа, хората няма да усещат тази миризма. Отрекоха и съмненията за връзка с депутата Емил Димитров. От "Грийн форест проджект" заявиха, че са си купили земята, на която е построена електроцентралата.

Властта е наша

"Етрополе е частен град на Емил Димитров. През него минават всички кадрови назначения и нищо не става без неговото одобрение или съгласие", твърдят общински съветници от други политически сили. Казват и че по случая с обгазяването не могат да се обърнат към директора на РИОСВ - София, Стефан Борисов, защото назначението му е станало с протекциите на депутата от ГЕРБ. "Най-куриозното е, че от зам.-кмет на Етрополе той стана директор на регионалната инспекция по околната среда и беше освободен от министъра на екологията Нона Караджова. След проведен конкурс обаче отново беше назначен. Именно той даде становището, че електроцентралата не подлежи на ОВОС", казват общински съветници от Етрополе.

Шегуват се и че, освен че управлява горите, Димитров скоро ще управлява и водите на града. Причината за тази шега е одобреният проект за изграждането на интегриран инвестиционен проект във водния сектор на града по оперативна програма "Околна среда" на стойност малко над 22 млн. лв. Той предвижда ремонт на водопроводната мрежа и канализацията, както и изграждането на пречиствателна станция за отпадни води. Общински съветници недоумяват за какво ще се изразходват средствата, защото преди няколко години над 99% от канализацията на града и 35 км от водната мрежа били ремонтирани с пари по САПАРД. "Това е прекалено голяма сума за изграждането на пречиствателна станция и ремонт на 2-3 км от водната мрежа, които тогава не бяха ремонтирани", категорични са те. Допускат, че изпълнението на проекта ще бъде спечелено от две строителни фирми, които неизменно печелят поръчките на общината за ремонт на пътища, за които твърдят, че са близки до Емил Димитров.

Никой обаче от тях не смее да коментира официално действията на депутата от ГЕРБ от страх. В началото на март на излизане от сградата на общината в града беше нападнат и пребит общинският съветник от коалицията "Алтернатива за Етрополе" Милчо Цацов. Той е бивш кмет на Етрополе от НДСВ и многократно е критикувал както Емил Димитров, така решенията на кмета и мнозинството от ГЕРБ в града. В първоначалните си изявления за медиите тогава той обвини за нападението двама представители на фирмата "Вас Мит", която изпълнява почти всички поръчки на общината, свързани с ремонт на пътища.

Източник: http://www.capital.bg

Ключови думи: Емил Димитров

Подобни новини

Коментари (8)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 26 Август, 21:48

    Лиоце на лисица

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 26 Август, 21:52

    aide ne revete nali sami se gi izbrahte . sega da go d-----e

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 26 Август, 22:47

    Браво Балканци, нека всички от Етрополе, разберат какво са избрали на предните избори.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 27 Август, 08:48

    Леле-мале,Вие от "Балканец" сте много смели,но дано да няма последствия за репортера ви в Етрополе.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 27 Август, 09:16

    Поздравления за редакцията :D Все пак не всичко е загубено и се намират хора да извадят на яве една малка част от далаверите на избраните/избрали се / айдуци.Такива като този са навсякъде в България и дърпат конците по безпрецедентен начин начело с техния вожд Борисов. Дано разумът надделее на следващите избори и излезнат повече хора да гласуват. Дано..., а до тогава, дано и редакцията на в.Балканец продължава да изнася информация за пладнежките обири и далавери на днешните чорбаджии в управлението.

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 27 Август, 09:46

    Това не е министър,а министърчок.

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 27 Август, 11:39

    тази статия е в много мидии ,какво да ги притеснява екипа ,източникът е капитал

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 28 Август, 08:10

    защо си мислите,че някой чете тук повече от капитал

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete