Събота, 20 Април 2024, 02:21

Никола Григоров, ученик от ГПЧЕ гр. Правец, лауреат на международен фестивал на франкофонската песен

30 Юни 2014, 12:10
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 3507 5


От 27 до 29 юни 2014 в Пловдив се проведе XI - ти Международен фестивал на франкофонската песен „Златен ключ”. Алианс Франсез - Пловдив е българският домакин и организатор на престижния конкурс, който се провежда в целия свят. Той има за цел да промотира френския език и култура, да насърчи изучаването на езика на Молиер и Юго. А какъв по-добър начин от  езика на музиката и мелодичния френски шансон? Затова конкурсът е отворен за всички желаещи и талантливи млади хора, на възраст от 17 до 30 години, без да е необходимо те да изучават или говорят езика.

Никола Григоров, ученик от XI клас на ГПЧЕ „Алеко Константинов” – гр. Правец приема предизвикателството  да участва в конкурса. Въпреки че изучава немски език в училище и с ясното съзнание, че ще бъде трудно да интерпретира френска песен, Никола е убеден, че ще се справи и  френският  е тринадесетият език в репертоара му. През целия период на подготовката си, Никола има подкрепата и помощта на Нели Тенева, преподавател по френски език в ГПЧЕ.

Г-жа Тенева разказва: „От 400 кандидати, участващи в първия етап на конкурса, до финала бяха допуснати 10 и Никола беше един от тях. Пред взискателно френско жури  на 27 и 28 юни, Никола изпълни две френски песни: „Времето на катедралите” от мюзикъла „Парижката Света Богородица” и „Остави ме да те обичам” на Майк Брант. След невероятното му изпълнение, Никола покори пловдивската публика и завоюва безапелационна победа. Журито, в лицето на Френския посланик, му присъди заслужената първата награда - златна гривна уникат. За него, създателят на фестивала Бернар Рушо каза пред публиката: „Сега се увервявам, че „Мистерията на българските гласове” не са само женски гласове”, както  и че ще го покани да участва в музикални форуми във Франция. Щастливи сме и се гордеем с нашия ученик.”

За Никола това е дебют на сериозен конкурс, който се превърна в блестящ старт за бъдещата му кариера. Успех! 

Източник: balkanec.bg

Коментари (5)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: бивша колежка 30 Юни, 14:37

    Поздравления за Никола, а така също и за майката, която го е родила - Илиана Григорова!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: красимира великова 30 Юни, 15:02

    Щастлива съм,че работя в това училище и познавам Никола и Нели Тенева.Благодаря ви,продължавайте напред-сцената ви обича и не само в България! :D

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: гост 30 Юни, 15:59

    Браво Никола, продължавай да развиваш таланта си!

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Н. Николов 30 Юни, 16:16

    Браво!!! Отново ученик от най-доброто държавно училище в региона постига толкова сериозен успех!!!
    Никола, дерзай смело и вярвай, че те чакат още много върхове.
    Браво и за преподавателите и ръководството на Езиковата гимназия, които години наред създават възможности талантите и знанията на възпитаниците им да бъдат забелязани! Успехът на Никола е поредното красноречиво доказателство!
    А като бивш възпитаник на това училище мога да кажа, че обучението в ГПЧЕ "Алеко Константинов" е гарант за добра бъдеща реализация.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Mария Христова , преподавател по английски език в ГПЧЕ 30 Юни, 17:52

    Щастлива съм от успеха на Никола и Нели Тенева .Трябва да отдадем заслуженото и на директора, Цветанка Щерионова, която насърчава и подпомага артистичните , спортните и интелектуални изяви на нашите ученици. Благодаря за признанието на господин Николов, наш възпитаник и настоящ колега.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete