Петък, 26 Април 2024, 01:47

Общественичката Василия Стойнова отбеляза 80- годишен юбилей

20 Октомври 2014, 13:27
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 4157 3


80-годишен юбилей отбеляза днес Василия Стойнова, чието име и личност са добре познати в Скравена като църковен настоятел, поетеса, самодейка и неуморен общественик, допринесъл с инициативите си за издигане престижа на селището.
 
„Днес сме се събрали да оценяваме не дали са малко или много 80 години, а да уважим празника на един човек, който е заслужил нашата почит и признателност”. С тези думи Цанка Йорданова, библиотекар в НЧ „19-ти февруари” откри тържеството в Пенсионерски клуб „Златна есен” в с.Скравена днес от 10.30ч. Празникът на юбилярката уважиха кметът на селото Иван Иванов, председателят на Общински съвет на пенсионерите Цано Георгиев, общинската съветничка Георгина Романова, директорът на ОУ "Св.Св. Кирил и Методий" Петко Иванов и много други.  Присъстваха и двамата синове на леля Васка - Ангел и Михаил, както и снахите и внучката Стефания.
 
За своите 80 години разказа самата Василия Стойнова, чийто живот от своето раждане е свързан със Скравена.
 
„80 години е една достолепна възраст, когато човек е достигнал един голям връх и от там като на длан вижда целия си живот”, каза Василия и в поетичен дух цитира строфа от песента на Веселин Маринов,  в която се казва: пада лист от календара, времето след нас лети”, която я върна в годината на своето раждане - 1934 г. „Бяхме много деца в махалата- двадесетина, спомня си днес 80-годишната жена, запазила неувяхващ и спомена за безгрижните детски игри във водите на Бебреш, топенето на пръстените пред  излака на баба Пена Матовска, за тайнствените цветни стъкълца в цилиндър на Дядо Петко Американеца. Стойнова завършва гимназията в Ботевград като отлична ученичка, но по финансови причини не продължава образованието си. Затова се омъжва за съпруга си Стефан. По думите й през 50-те и 60-те години на 20 век трудно се е намирало работа в Скравена. Това е била и причината младото семейство да се премести да живее в София. Там младата жена завършва задочно икономически техникум, след което работи 30 години като счетоводител в Завод за полиестерни пердета-София. След пенсионирането си започва втори активен живот, завръщайки се в родната Скравена. „Аз бях свикнала да работя обществена работа”, призна Стойнова и заяви, че дълги години е била секретар на профкомитет. Намира верни приятели в църквата, читалището и в пенсионерския клуб. Тя се включва активно в създаването и организацията на местния клуб „Златна есен” в края на 90-те години. Тогава написва и първото си стихотворение „Ода за скравенските пенсионери”. Василия не пропусна да отбележи името на първия пенсионерски председател Цеца Стамболиева, с която поставят началото на изготвянето на сценки и осъществяването на рецитали. Тя е и сред хората, включени в читалищното настоятелство - „Имах щастието да се запозная отблизо и да работя с наши изтъкнати дейци на културата и науката - проф. Стоян Михайлов, поета Иван Стамболиев и др. За читалищните дейци - Цанка Йорданова и Цеца Гърбиджанова тя сподели, че винаги са до нея във всички нейни начинания. С тяхна помощ тя раздаде на всички присътващи, предварително изготвени диплянки с нейни стихотворения, озаглавени „За спомен на близки и познати”.
 
За църквата, Василия Стойнова казва, че е нейният втори дом - „ Там когато отидем се откъсваме от суетата на ежедневието и се потапяме в една атмосфера на доброта и умиротворяване, след което се връщам окрилена вкъщи, повярвайте”, сподели църковният настоятел. Стойнова подчерта, че не случайно от църквата тръгна инициативата за възстановяването на манастира „Св. Николай Чудотворец”.
Накрая юбилярката изказа благодарност към всички свои приятели и близки, като ги поздрави с авторско стихотворение „Приятели”.
 
Празникът продължи с поетично-музикално матине „Василия и приятели”, което представи групата за стари градски песни „Романтични сърца” към Пенсионерски клуб „Златна есен” Скравена. Като нейн активен член, Василия Стойнова посвети програмата на наближаващия празник- Ден на народните будители.
 
В края на тържеството Василия Стойнова получи много поздравления, цветя и подаръци от хората, с които еждневно работи.
 
„Лельо Васке, това което си днес ти, излиза извън пределите на родната ни Скравена,  извън пределите на Ботевград и стига до паметта, до днес и бъдещето на цяла България ”, заяви Истилиян Мирчев, председател на пенсионерския клуб в селото. От името на всички пенсионери той я удостои с поздравителен адрес и много подаръци. Поздравления юбилярката получи още от Цано Георгиев- председател на общинската пенсионерска организация, поздравителни адреси от Цанка Йорданова, Цеца Гърбиджанова, Иван Райчинов, Димитър Каменов поетични поздрави от  Николай Иванов, Петко Петков, Мария Нейкова и много други.
 
 
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 20 Октомври, 19:09

    Честит юбилей на госпожа и Стойнова и се прекланям пред нейния неуморен и младежки дух!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Стоименови 20 Октомври, 20:11

    Честит юбилей на леля Васка! Да е жива и здрава още дълги години и да продължава да дарява с усмивката и добротата си всички свои близки и познати! Добър човек, благочестив, трудолюбив и с невероятен дух! Повече такива българки трябват на нашата земя!

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Тодоркa Цолова 20 Октомври, 20:37

    Честит юбилей на най-борбената жена,която познавам-Василия Стойнева!Пожелавам й много здраве,радост и все така всеотдайна към близките си и познати.Нека дълги години да ни радва със своята доброта и трудолюбие !Тя е пример за нас по младите!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (44)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete