Неделя, 5 Май 2024, 09:06

Очертаха дейностите по създаването на Българо-сръбска търговско-промишлена камара

10 Септември 2013, 11:37
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3637 6


В малкия салон на читалището бе проведен семинар по повод създаването на Българо-сръбска търговско-промишлена камара.
Българо-сръбска търговско- промишлена камара (БСТПК) предстои да бъде  учредена по проект, съ-финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество по Инструмента за предприсъединителна помощ (ИПП) България-Сърбия. 
Камарата ще е със седалище в София и клон в Пирот.
Семинарът бе открит от Георги Табаков – председател на Български икономически форум, а председателят на общинския съвет Йорданка Лалчева приветства всички присъстващи с пожелания за успешен старт на проекта, който е изключително значим за търговско-промишленото и икономическо развитие на България и Сърбия.
Господин Табаков направи кратка презентация на проекта, като очерта основните цели и целевите групи. Главната цел на проекта е създаване на самата структура, започването на нейното функциониране  - да оказва реална помощ на бизнеса, така че да бъдат насърчавани двустранните икономически връзки. Специфичните цели на проекта  - създаването, учредяването на камарата и набиране на поне 50-70 членoве до края на проекта, насърчаване и улесняване на бизнес отношенията в българо-сръбския трансграничен регион, както и предоставяне на услуги, даващи възможност на фирмите да отговарят по-добре на пазарните изисквания. Целевите групи са фирми не само от българо-сръбския трансграничен регион, но и тези, които имат бизнес интереси към същия този регион. Той сподели още, че това е третото представяне на проекта, като преди това е презентиран в градовете Перник и Кюстендил.
Марина Христева, която е съпредседател на Българо-сръбската търговско-промишлена камара, представи дейностите по проекта – камарата ще  предлага голям набор от услуги (проучване на пазари в различните сектори), наблягане на партньорство от двете страни – бизнес срещи и конференции, отбелязване на значими събития, регулярни срещи между членовете и набиране на членове.
Партньори по проекта от българска страна са Български икономически форум и Видинската търговско-промишлена палата. От сръбска страна партньори са Регионалната търговска камара в Ниш, Регионалната търговско-промишлена палата в Лексовац и Регионалната икономическа камара в Зайчар.
На семинара присъстваха представители на различни фирми от града, като „Лекс Груп АД”, фирма „Микра-КМ”, „Барези”, „Джи фармасютикълс”, „Вагдим” и други.

Източник: balkanec.bg

Коментари (6)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 10 Септември, 12:01

    Само поставени лица на тези срещи, как ви не омръзна да крадете евро средства.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 10 Септември, 12:44

    Гого го няма нещо на последък, какво се случва с него?

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 10 Септември, 18:44

    Данче обичаме те!!

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 10 Септември, 20:18

    към #2 Гого е на почивка в Гърция, не се тревожи за него.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 10 Септември, 21:15

    Toia Bombata kak ne go e sram da govori po telefona,kakav biznesmen e to, Izmekiar palen :x :x :x

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: no name 11 Септември, 06:20

    jurnalisti, ne znaete li, che cititraneto na imena na firmi si e chisa proba reklama.Imashe I drugi firmi, ne po-malko uporstvashti da rabotyat.ne e korektno tova, koeto ste svarshili I granichi s krayna nekompetentnost.uchete, jurnalistikata ne e prosta rabota.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (214)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (62)
70% Complete