Сряда, 24 Април 2024, 03:41

Опозицията: Ако "Арена Ботевград" стане частна общинска собственост, ОбС губи контрола върху нея

29 Юли 2014, 18:47
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2649 6


Рискът да бъде загубена собствеността на най-големия актив на Община Ботевград е сред основните мотиви на група общински съветници от опозицията да не подкрепят предложението на кмета Георги Георгиев, зала „Арена Ботевград” да бъде с променен статут - от публична да стане  частна общинска собственост. Това бе тема на днешната пресконференция на съветниците Иван Гавалюгов, Филип Филипов и адв. Христо Якимов с местните медии. Всички те се обединиха около мнението, че публичната собственост върху спортното съоръжение по никакъв начин не пречи то да се изпълни със съдържание и да се стопанисва по предназначение. По време на пресконференцията те дадоха и конкретни данни за зала „Арена Самоков”,която се стопанисва от общинско предприятие и генерира приходи от порядъка на 120-140 хил. лв, с общинска субсидия от 80 хил.лв., но реализиращо 220 хил.лв разходи. Преди две седмици тримата са посетили залата в Самоков, която функционира от 6 години и се управлява от бившата баскетболистка Красимира Банова.
„Многократно съм поставял въпроса и досега никога не съм получавал отговор,  още преди да бъде открита нашата зала, какви са очакваните експлоатационни разходи за месец. Никой досега не е казал конкретна цифра - 100 -200 хил.лв., за да се види какви средства са необходими Общински съвет да предвиди в бюджета си”, посочи Иван Гавалюгов. Той изрази мнение че сумата от 80 -100 хил.лв е напълно посилна за Община Ботевград да предоставя за издръжка на зала „Арена Ботевград”.
 
Адв. Христо Якимов заяви, че не може Докладната записка за най-големия актив на Общината, която струва 7 милиона и 20 хиляди лева, да бъде „сервирана в последния момент”. Припомняме, че общинските съветници Иван Гавалюгов, Цветан Цолов и Филип Филипов внесоха миналата седмица предложение в общинската администрация, управлението и стопанисването на новата Многофункционална зала да се поеме от ОП”Балкан”. По думите на съветниците, тяхното предложение е обединено с първоначално внесената Докладна за промяна статута на залата.
 „На първо място ми направи впечатление, че докладната записка не е подписана от кмета Георги Георгиев и задавам въпроса, случайно ли е това? Вносител е инж.Красимир Андреев и аз бих държал на сесията в четвъртък, именно вносителят да отговаря на въпросите, които ние ще поставяме във връзка с тази докладна”, каза адв, Якимов. Той изтъкна, че за втори пореден път се предлага да се промени собствеността на зала „Арена Ботевград”. Той изрази надежда, общинските съветници отново да проявят здрав разум и да не подкрепят предложението тя да стане частна общинска собственост. Като смехотворен определи доводът, че публичната общинска собственост ще пречи да се отдават под наем зали и терени в залата. Относно това Гавалюгов направи корекция, че не е правилно да се използва терминът „отдаване под наем”, а се предоставя възможност за заплащане на услуги за ползване на зала за определено време.
 
Адв.Якимов припомни, че с Решение 69 на Общински съвет е създадено Общинско предприятие „Балкан”, с което ясно е записан предмета на дейност, а именно  организирането, стопанисването и използването на материалната спортна база, представляваща публична общинска собственост. „По-никакъв начин не се пречи на залата тя да бъде предадена за стопанисване и управление именно на ОП”Балкан”, което ние предлагаме да поеме нейното изпълване със съдържание. Доколкото знам, от колегите от постоянните комисии се изтъкват някакви доводи, че това щяло да попречи залата да се отдава под наем за използване за международни срещи и други прояви”, каза Якимов. Той цитира Чл. 14, ал. 7 от Закона за общинската собственост, според който части от имоти публична общинска собственост, които са предоставени по реда на чл.12 (имоти на общинска бюджетна издръжка) , могат да се отдават под наем при условие, че не се възпрепятства осъществяването на дейностите , за които съответния имот е предоставен за управление. „Няма никаква законова пречка зала „Арена Ботевград” да се стопанисва като публична общинска собственост” , категоричен бе адв. Христо Якимов и допълни „В настоящия Общински съвет е ясно какво е разпределението на силите. Ако допуснем залата да стане частна общинска собственост, считам, че колегите абсолютно безкритично биха гласували тя да бъде включена в едно дружество. Правните последици от това са следните- когато залата влезе с една апортна вноска, тя вече престава да бъде собственост на общината. Собствеността преминава в учреденото дружество и на практика, независимо какво е дяловото участие на общината, Общинският съвет ще загуби контрол върху разпореждането със залата.Но питам тогава, какво би станало при един евентуален фалит на дружеството, което стопанисва залата?”.
 
По отношение на наемните цени, които на предишното извънредно заседание на ОбС бяха приети за извършване на спортна дейност, Иван Гавалюгов посочи, че са нормални.’Ние имахме същите предложения за ценообразуване, но те са базирани за един час”, каза той. Филип Филипов зави пък, че това е едно добро начало, най-накрая залата да започне да се използва по предназначение. Той посочи, че тези цени винаги могат да се актуализират.

Очаквайте още информация от пресконференцията!

Източник: balkanec.bg

Коментари (6)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 29 Юли, 20:31

    Тези които подписаха строежа на тази вавилонска кула на съд за разхищение на общински средства и лично облагодетелстване

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 29 Юли, 20:39

    Па разбира се че целта е залата да стане не частна общинска собственост, А ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ НА НОВАЧЕНСКАТА ЧЕРНА ДУПКА-ГОГО и неговите гъзо..близци.
    Няма да се учудя, ако това стане със съучастито на оная хайка безгръбначни съветници, цитирани често с "управляващо мнозинство" и др. термини. Какъвто кмета, такива и неговите поддръжници в общ.съвет-идиоти.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 29 Юли, 20:46

    Trimata glupaci

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 29 Юли, 20:53

    #3 Овца и сигурно си от кметското мнозинство.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 29 Юли, 22:01

    Ебати опозицията

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 30 Юли, 06:57

    Smeshnici

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (181)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete