Сряда, 24 Април 2024, 21:51

Орешарски сдаде властта

23 Юли 2014, 18:03
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 1013 0


Премиерът Пламен Орешарски е депозирал оставката си в деловодството на парламента, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

Оставката е внесена само минута преди края на работния ден - точно в 17.59 часа.

Предстои оставката да бъде включена в дневния ред на Народното събрание и да бъде подложена на гласуване в пленарната зала от народните представители.

Сутринта председателят на парламента Михаил Миков съобщи пред журналисти, че ще предложи включване на оставката в дневния ред като извънредна точка, след като тя бъде подадена.

Той обаче изтъкна, че за да се гласува оставката на премиера, трябва да има заседание, а за него е нужен кворум, след като и днес депутатите не заседаваха поради липсата на кворум.

Лидерът на ГЕРБ многократко подчерта, че депутатите му ще се върнат в пленарната зала само и единствено за да се гласува оставката на кабинета.

По-рано днес се проведе последното заседание на правителството, на което бяха одобрени редица допълнителни разходи. Кандидатура за еврокомисар днес обаче министрите не са обсъждали и това решение очевидно остава за служебния кабинет.

На консултации при президента Росен Плевнелиев вече беше взето решение предсрочни парламентарни избори да бъдат проведени на 5 октомври, а парламентът да се разпусне на 6 август.

След гласуването на оставката Конституцията предвижда президентът да даде право отново на първата политическа сила да състави правителство, ако тя откаже – на втората, която ако също откаже, на трета по избор и ако тя също не сформира кабинет, се върви към предсрочни избори, които вече са сигурни, след като партиите декларираха, че няма да съставят нов кабинет в рамките на това Народно събрание.

В този случай след като бъде гласувана оставката на кабинета и всички партии върнат мандата, предстои президентът Росен Плевнелиев да назначи служебен кабинет. Държавният глава вече обяви, че на 5 август с обръщение ще обяви приоритетите и задачите на служебното правителство. Засега официално той не пожела да каже имена на министри, нито на бъдещия служебен премиер, но увери, че ще бъдат излъчени „демократи, проеврепейци, силни в направленията, които представляват, и готови по приоритетните задачи да постигнат прогрес и резултати“.

Из медиите най-спряганото име да оглави служебното правителство е това на на подуправителя на БНБ Калин Христов, който бе финансов министър в предишното служебно правителство на Марин Райков.


Източник: http://dnes.bg, сн. Bulphoto

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (182)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete