Вторник, 23 Април 2024, 13:59

От днес започват горещниците

28 Юли 2014, 09:28
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1484 3


Горѐщниците са период от три дни в края на месец юли (28, 29 и 30 юли) в българския народен календар, в които се празнуват в чест на огъня и главно за предпазване от огън. Източноправославната църква е почитала през тези дни паметта на мъчениците Кирик и Юлита (28 юли), Антиноген, Юлия девица (29 юли) и св. Марина (30 юли).

Обичаят е разпространен основно в Северна и Западна България, както и в югозападните български етнични територии. Според народното вярване Горещниците са най-горещите дни в годината. Тези три дни имат собствени имена. В Северна България те са: Чурлѝга, Пърлѝга и Марина Огнена, а в Южна - Лю̀та, Чуру̀та (Чюру̀ка) и Опалена Мария. В този период се забранява всякаква полска и домашна работа, тъй като се смята, че огън ще изгори къщата или имота. Вярва се, че нивата (и особено ожънатите снопи) се запалвали от само себе си, тъй като огън слизал от небето. Забранява се изнасянето на огън извън къщата. Най-строго се пазят първият и последният горещник. Вярването, че огънят слиза сам от небето (обикновено под формата на светкавица), обуславя и локалните имена Блъсъци и Германовци.

В Софийско по тези три дни се гадае какво ще бъде времето през месеците януари, февруари и март, първият, вторият и третият горещник отговарят съответно на месеците януари, февруари и март. Ако горещникът е топъл, то и времето през съответния месец ще е меко, ако е хладен - предвещава студ и виелици. Във Велешко на този ден празнуват занаятчиите, чиито професии са свързани с огън. През тези дни хората се къпят в лековити извори, защото се вярва, че тогава силата им е особено голяма.

В по-старо време на първия ден вечерта се изгася огънят във всички огнища в селището, на втория не се пали никакъв огън, а на третия (Св. Марина) всред селото се пали нов огън, от който взимат всички стопани и подновяват огъня в своите огнища. Това е свързано с вярването, че на този ден от небето сам пада огън и че Света Марина е повелителка на огъня.

Източник: Lifestyle.bg

Коментари (3)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: emo colakov 28 Юли, 11:32

    Ne izlizaite na vam che shte izgorite! :lol: :lol: :lol: ili shte podgiznete ot vlagata!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 28 Юли, 11:44

    БОГ да ни пази от природни и други бедствия!!!

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 28 Юли, 13:51

    Тези дати са по стария календар по новия са 16 17 и 18 юли

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (178)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (42)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete