Понеделник, 13 Май 2024, 05:12

Отчетена бе дейността на НЧ "Христо Ботев"

17 Март 2014, 19:10
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2257 25


Тази вечер при необходимия съгласно устава кворум се състоя годишното отчетно събрание на НЧ „Христо Ботев” – Ботевград. Председателят на читалищното настоятелство Маргарита Кирова запозна присъстващите с най-важните моменти от дейността на културната институция през миналата 2013 година. Ентусиазмът на първите читалищни деятели, поставили началото преди 130 години, е запазен и до днес. Благодарение труда на десетките танцьори, музиканти, театрали, художествени ръководители и щатни читалищни служители читалището в Ботевград е една от водещите институции в областта на културата не само в общината, но и в страната. Свидетелство за това са множеството изяви от местен и национален мащаб – Дефилир на духовата музика с над 300 участници, концерт-спектакъла „Град се гради, слънце блести”, станалите вече традиционни Коледни и Великденски концерти, както и празничните изяви, посветени на 24 май.
Театралното изкуство намери своето по-нататъшно творческо продължение с изявите на самодейците-театрали от Драматичния читалищен театър с режисьор Веселин Вълков. Активно присъствие на сцената имаха и членовете на Самоделен театър с ръководител Светла Въжарова, както и детско-юношеската театрална студия.
Запомнящи изяви на родна сцена и в чужбина имаха хористите от Смесения градски хор с диригент Татяна Цонкова. Женската вокална група с ръководител Ангелина Болярска допринесе за утвърждаването на певческото изкуство. Самобитното женско трио „Севера” и мъжко трио – „Ботевград” с художествен ръководител Стоян Димитров имаха множество участия.
Духовият оркестър с диригент Иванка Савова има над 50 участия у нас и в чужбина. Младежкият духов оркестър с ръководител Константин Гайдарски заема своето достойно място в културния календар. През миналата година бе сформиран и нов състав музиканти – „Ботевград Брас Бенд”.
Танцовото изкуство традиционно заема челно място по участия и изяви. Сто и двадесетте момичета от Мажоретния състав с ръководител Иванка Христова заслужиха определението на нашия град – Ботевград – градът на мажоретките.
Нови страници в своята история написа танцов ансамбъл „Ботевградска младост” с ръководител Веселка Божкова. Успешно се развиват и съставите под ръководството на Цецка Дилова.
Музикалните школи към читалището продължават да обучават подрастващите.
Читалищната библиотека „Иван Вазов” разполага с над 84 000 заглавия, има 2000 постоянни читатели, успешно изнася дейността си в учебните заведения, като съчетава традиционните методи на работа с новите тенденции.
В своето обръщение кметът на община Ботевград изказа удовлетворението си от работата на читалищното ръководство и на ръководителите на творческите колективи и участниците в тях. „Това е най-работещото и изпълнено със съдържание читалище в цялата страна”, подчерта градоначалникът. Той подчерта, че и занапред  общинското ръководство ще подкрепя приоритетно работата на читалището.
Присъстващите приеха финансовия отчет за миналата година, като и бюджета за 2014 година.

Източник: balkanec.bg

Коментари (25)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 18 Март, 09:17

    Кои са тези "запомнящи се изяви" на смесения хор в чужбина?!!!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 18 Март, 10:33

    Запомнящите се изяви са на диригентката на хора- тя се изявява запомнящо :uups:

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Dimitrina Ninova-pianist 18 Март, 14:39

    Да, скъпи Дами и Господа анонимни-откакто настоящата диригентка и моя много добра приятелка пое ръководството на градския хор, изявите на последния се заредиха у нас и в чужбина, това е факт и всеки може да провери, включително конкурси, на които предствянето е било твърде успешно.През последните 10 години от дейността на този хор, точно под и благодарение на диригентството на Г-жа Цонкова, се чу гласът на този хор и по световните сцени. Вие, Дами и Господа, ако сте искали да изкажете мнението си незлобно, сте щели даоставите имената си. Аз оставям моето-бивш пианист в читалището, акомпанятор на смесен хор при село Врачеш, пак под всеотдайното ръководство на Татяна Цонкова.
    Благодаря за вниманието и поздравления за прекрасната дейност на читалище Хр. Ботев-Ботевград!

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 18 Март, 14:47

    Да, хорът се води професионално, а госпожа Цонкова е вдъхновител и организатор на дейността, браво и на останалите читалищни дейци!

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 18 Март, 16:32

    За Цонкова ДА! Но Цецка Дилова......??????
    добре се развиват съставите които тя ръководи..?Много интересна тема.

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 18 Март, 17:05

    Аз незная,как г-жа Димитрина Нинова,която не е в България от поне 10 години се осмелява да изказва подобно компетентно мнение ? Смешна сте г-жо Нинова... И много,много заблудена :lol: . Да,хорът се води по всякакъв друг начин , но не и професионално!!! А,що се отнася до вдъхновителските способности на г-жа Цонкова,тя може да вдъхновявя някой за нещо друго,но повярвайте,не и за пеене...

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: mila 18 Март, 17:44

    Другарката Кирова докога ще усвоява общински и държавни пари...

    няма ли да пусне най - сетне Кокала.....

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Dimitrina Ninova 18 Март, 18:54

    Благодаря, Госпожо (или Господине), че сте чували за мен, ласкаете ме...
    Дали съм смешна, това подлежи на бъдещо доказване, но, подчертавам пак-
    ВИЕ ОТНОВО СТЕ АНОНИМЕН/АНОНИМНА, а аз си посочвам името.
    Аз живея в свободен свят и си позволявам да давам мнението си културно, без обиди, за неща,в които съм убедена.

    Отново-благодаря за вниманието!

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 18 Март, 20:26

    Нямам представа защо винаги подобни злобни коментари се ръсят безотговорно? Толкова злоба...няма нужда!

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Милена Цанева 19 Март, 06:15

    Браво на Ванчето Христова! Страхотна е и се радвам на успеха й. Били сме колежки и знам как работи. Ванче, от сърце ти пожелавам още по-големи успехи! По повод анонимността по-горе.....Би следвало критиките към някого да са отправени аргументирано и не анонимно. В противен случай звучат като лично отмъщение и имат обратен ефект.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (237)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (132)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (49)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (68)
70% Complete