Сряда, 17 Април 2024, 02:47

Отворено писмо за незабавен мораториум върху сечта на горите

24 Юни 2014, 13:54
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3184 27


До
ПАРЛАМЕНТАРНО ПРЕДСТАВЕНИТЕ ПАРТИИ ГЕРБ, БСП, ДПС и „АТАКА"
ДО ИЗВЪНПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ПАРТИИ И КОАЛИЦИИ
„БЪЛГАРИЯ БЕЗ ЦЕНЗУРА", РЕФОРМАТОРСКИ БЛОК, АБВ, НАЦИОНАЛЕН ФРОНТ ЗА СПАСЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ
ДО
Г-Н КОНСТАНТИН ПЕНЧЕВ
ОМБУДСМАН НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
ДО
Г- Н СОТИР ЦАЦАРОВ
ГЛАВЕН ПРОКУРОР НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ


УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА!

Обръщаме се към Вас потресени от случващото се в горите на територията на цялата страна. Възмутени сме от нехайното и престъпно отношение, довело до унищожението на голяма част от естествените горски масиви, покриващи територията на страната ни. Поголовната сеч е навсякъде, не е пощадила нито Националния парк Витоша, нито националните резервати в Стара планина. Оголена е Странджа, изсичат се буковите гори в планините на Краище, секат се и равнинните гори - унищожено е всичко около Камчия, сече се поголовно в Лудогорието, Ботевград, Самоков.
В момента сухопътните и морските гранични пунктове са отворени - никой не проверява преминаващите камиони и товарещите се кораби. В горите е пълно с тирове и джипове без номера и това не прави впечатление на никого.

Естествените възстановителни сили на гората не успяват да се противопоставят на темпото, с което хората я унищожават. Ние не можем да се примирим със случващото се: извършва се поголовна сеч на горите - унищожени са вековни дървета, сече се във вододайните зони, безогледно се унищожава природата. Молим за Вашето съдействие за предизвикване на проверка за доказване на огромните нарушения в горските територии. Обръщаме се към Вас, защото безобразното изсичане на българската гора трябва да спре. Ако не предприемем конкретни действия днес, утре ще е късно. Всички сме свидетели на трагичните събития във Варна, Добрич и Велико Търново, които са следствие именно на поголовното изсичане на горите и нарушаването на екологичното равновесие.

Затова настояваме за
незабавно налагане на мораториум върху сечта в българските гори и спиране на износа на дървесина
Незабавно да се организират проверки на цялата територия на страната, за да се установи, какво е състоянието на българската гора. Това включва проверка на държавните, общинските и частните гори, както и горите на юридически лица (БПЦ, училища, горски кооперации и т.н.). Трябва да се има предвид, че основните нарушения са свързани с добив и износ на много повече дървесина, отколкото е отчетена. Според нас, за доказване на реалния добив на дървесина е необходимо измерване на пъновете на отсечените дървета, независимо от това дали са маркирани. Наложително е да се провери правилното извеждане на определените сечи по лесоустройствения проект. Също така да се установи дали има разстройване на насажденията при извършване на сечите. Огромни нарушения се допускат при изграждането на извозни пътища в горските територии. Това включва липса на технологичен план на пътя и липса на позволителни за изсичане на дървета при направата му.
УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА!
Нека спрем унищожаването на един от най-ценните ресурси на България горите. Без гори няма да има и хора!

С уважение:
проф. Михаил Константинов, УАСГ,
Мартин Тинчев, Сдружение „За Ботевград",
Диана Димитрова, БНР

Източник: balkanec.bg

Коментари (27)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 24 Юни, 14:02

    Фаса, какво ще прави ?

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 24 Юни, 14:06

    Трябва да се обърне внимание на този апел. Да не унищожаваме клона, който ни крепи, белите дробове на природата.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 24 Юни, 14:07

    Да се обърне сериозно внимание, докато не е станало късно!

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 24 Юни, 14:47

    Това е единственото решение на проблема в горите. Нито санитарна, нито позволена трбябва да се допуска.Природата сама се лекува, ако няма човешка намеса, камо ли варварска сеч, на която сме свидетели в последните години. Дано да се приеме мораторума, иначе не ни чако добро за в бъдеще.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 24 Юни, 19:30

    крайно време да се озапти тази мафия с дървесината какво е това безобразие и по улиците само някой да каже че му пречи дървото да гледа кой къде ходи и веднага е получил разрешение за отрязването му

  • 6.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 24 Юни, 21:56

    Така е баце,крадат дърва и с газа си,за справка вижте оня мушморок от Трудовец(кантрето),той не мое си напише името и няма един трудов стаж ама си живурка селянина кух :)

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: анонимен 25 Юни, 11:43

    много правилно!всички знаем че голяма част от страната ни се отоплява на дърва но това не е проблем!ПРОБЛЕМ Е ДЪРВЕНАТА МАФИЯ КОЯТО ИЗКАРВА ХИЛЯДИ КУБИЦИ СЕДМИЧНО ЗА СЪСЕДНА ГЪРЦИЯ!ПРОБЛЕМ Е ДЪРВЕНАТА МАФИЯ КОЯТО С ПОЗВОЛИТЕЛНО ЗА 100 КУБИКА ПРЕВЗЕМА С ГОЛА СЕЧ 300 КУБИКА!А ЗАЛЕСЕНАТА ТЕРИТОРИЯ Е 0.ОООООО,ДЕКАРА БРОЯ,ФИДАНКИ И ТН!АКО СКОРО ДЪРЖАВАТА НЕ НАПРАВИ НЕОБХОДИМОТО НЕ САМО ВОДАТА ЩЕ НИ ОТНЕСЕ АМИ И СЛЕД НЕЯ ЩЕ ДОИДЕ СУШАТА КОЯТО ЩЕ ДОВЪРШИ ВСИЧКО!В БЪЛГАРИЯ СЪС ВСЯКА ИЗМИНАЛА СЕКУНДА РАБОТЕЩАТА КОРЕНОВА СИСТЕМА НАМАЛЯВА ДРАСТИЧНО КОЕТО ПРАВИ ПОЧВАТА ВОДО ПРОПУСКЛИВА И БЪРЗО ОТТИЧАЩАСЕ!

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 25 Юни, 12:32

    тинчев да иде да спре сечта на циганите та да му теглат един цигански кур в лайнената уста

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 25 Юни, 12:36

    едно е да искаш да се сложи ред в сеченето, друго е да се издигат безумни пополистки лозунги. и най-простият човек има акъл да прозре, че е идиотизъм да се отправят такива призиви - в България 80 % от домакинствата се отопляват на дърва и няма как това да се промени за един ден

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (118)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (39)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (47)
70% Complete