Сряда, 24 Април 2024, 07:10

Първа копка за изграждане на Пречиствателна станция за питейни води бе направена в Скравена

17 Декември 2014, 12:32
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3269 5


Първа копка на пречиствателна станция за питейни води в с.Скравена бе осъществена официално от кмета на общината Георги Георгиев и Веселин Господинов – изпълнителен директор на фирмата-изпълнител  „STRABAG” ЕАД. Проектът е с наименование „Подобряване качеството на живот в община Ботевград чрез реконструкция на водопроводната мрежа на с.Скравена,с.Новачене и с.Литаково; разширение на водопроводната мрежа в с. Новачене и с.Гурково, и изграждане на Пречиствателна станция за питейни води (ПСПВ) в селата Скравена, Гурково, Радотина и Боженица”.

Общата стойност на проекта  е 4 787 822,11 лева. Договорът за безвъзмездната финансова помощ е подписан на 12 декември 2013 г между Община Ботевград и Министерството на земеделието и храните. Краят на проекта е 12 юни 2015 г. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на земеделското министерство, ДФ”Земеделие” и разплащателна агенция, Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони. Община Ботевград не участва със съфинансиране.

2 800 000 лв. от средствата предоставени по проекта отиват за изграждане ПСПВ и подмяна на 11 км от ВиК мрежата в Скравена. Подготовката по проекта започна преди 4 години, заяви кметът Георги Георгиев. През първите две години той не е одобрен и са върнати документите, но след повторно кандидатстване, проектът на Община Ботевград получава одобрение. Проектът е спечелен преди 1 година и по него са преведени авансово 2 400 000 лв, които са в сметка и чакат да бъдат усвоени, каза още Георгиев. По негови думи общо 19 км. водопроводна мрежа ще бъдат подменени в общината – 4 км. в Новачене, 2 км. в Литаково и 1 км. в Гурково. Инвеститорският контрол ще се осъществява от фирма „Агрохолд”.
 
Същинските строителни дейности на обекта започват след 4 януари, съобщи техническият ръководител Веселин Недков. В тях ще бъдат заети 70 човека на изпълнителната фирма „STRABAG” ЕАД. В момента се извършва доставка на тръби и материали за пречиствателната станция, правят се лагери, каза още Недков. Това е поредният обект с европейско финансиране за „STRABAG” ЕАД, която през 2014 е изпълнила проекти в градовете София, Бургас, Стара Загора, Свиленград, Поморие и други.
На официалната церемония присъства още Петър Здравков, който е ръководител инфраструктурно строителство за Западна България на „STRABAG” ЕАД.

„Нека скравенци не си задават въпроса, защо точно в Скравена днес ние бием тази първа копка и ако се погледне в общия обем от над 4 милиона и 700 лева на този проект, повече от половината са за село Скравена. Ние започваме проекта от тук, защото скравенчани винаги са се отнасяли с много висока обществена отговорност, когато дойде време за избори и са избирали личности, които знаят проблемите на Скравена. Аз обещах и на последните избори, че ще решаваме проблемите на селото”, заяви кметът на община Ботевград. Накрая той изрази увереност, че фирмата-изпълнител ще осъществи успешно проекта. Той се извини предварително на скравенчани, че ще трябва в следващите месеци да изживеят и изтърпят неудобството от разкопаните улици.

Изпълнителният директор на „STRABAG” ЕАД Веселин Господинов изрази благодарност към общинското ръководство за възлагане изпълнението на поръчката. „Ние знаем каква отговорност сме поели с този проект и декларирам, че фирмата разполага с всички ресурси, за да приключи успешно и в срок”, заяви Господинов. От свое име той също помоли за разбиране от страна на жителите на Скравена да проявят търпение по време на подмяната на ВиК мрежата и благодари в аванс.
Отец Петър Димитров отслужи водосвет за здраве и благополучие в реализирането на обекта.
 




Източник: balkanec.bg

Коментари (5)

  • Отговори (1) (0)
    1. добавен от: Анонимен 17 Декември, 13:20

    bojeee pak pari se kradat!

  • Отговори (0) (1)
    2. добавен от: Анонимен 17 Декември, 14:08

    В Ботевград не се краде, г-жо Нинова

  • Отговори (1) (0)
    3. добавен от: Анонимен 17 Декември, 16:44

    НЕЩО ГИ НЯМА МНОГО СКРАВЕНЧАНИ-ПРЕДИМНО ОБЩИНСКИТЕ ПЛЪХОВЕ И ОТ КМЕТСТВО СКРАВЕНА-ТОВА ЛИ ИМ Е "ОБЩЕСТВЕНАТА ОТГОВОРНОСТ" ИЛИ ИМА НЕЩО ДРУГО ТА ГИ НЯМА ХОРАТА ОТ СЕЛОТО-ЯВНО НЕ СА ВЪОДУШЕВЕНИ ОТ УСПЕШНИЯ КРАЙ НА НАЧИНАНИЕТО 8) :!:

  • Отговори (0) (1)
    4. добавен от: Анонимен 17 Декември, 18:52

    Nali revahte za vodoprovodi be , mishki ? Sega puk se krade ? Nema ugodiq !

  • Отговори (1) (0)
    5. добавен от: иван 14 Октомври, 16:51

    По-големи крадци от Веселин Господинов и Петър Здравков няма

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (181)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete