Петък, 29 Март 2024, 10:30

ПМГ отбеляза тържествено 100-годишен юбилей - (снимки)

9 Ноември 2012, 23:38
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3651 8


Дългоочакваният тържествен спектакъл „През стихиите на времето-към вечността” със специалното участие на актьора Симеон Владов препълни тази вечер големия салон на читалище „Христо Ботев”. Концертът бе заключителната част от поредицата инициативи, посветени на 100-годишнината от началото на гимназиалното образование в Ботевград. Юбилейното събитие събра във вълнуваща среща десетки поколения, изградили историята на Природо-математическата гимназия, сред които незабравими преподаватели и утвърдени имена в обществения живот.
Спектакълът откри единадесетокласничката Полина Дишкова, която призова с едноминутно мълчание да бъде почетена паметта на главата на българската православна църква – Патриарх Максим, на доайена на ботевградските учители – Николина Тошева и преподавателката по химия Елена Йоловска.
 
Официални гости на концерта бяха Областният управител на Софийска област- Красимир Живков, Христо Андреев-Началник на Регионалния инспекторат на образованието, зам.кметовете на Община Ботевград инж. Красимир Андреев и инж.Цанко Цанов, Цеца Иванова-Секретар на общината, общински съветници,  управители на общински фирми. Присъстваха още бивши учители и възпитаници на гимназията.
 
През годините нашата гимназия се утвърждава като една от най-елитните и предпочитани учебни заведения в Софийска област” каза директорката Даниела Колева в приветственото си слово към всички присъстващи. „Това е училище, превърнало се в храм на просветата и културата в Ботевградска община. Позволете ми от ваше име да кажа, че се гордеем, че сме възпитаници на Златаровската гимназия”.
 Г-жа Колева отчете високите резултати в учебната дейност. Средният успех на випуск 2012 е Много добър 5.21. Директорката не пропусна да отбележи забележителния успех на деветокласника Светлин Йотов в Националната олимпиада по Информационни технологии, а баскетболният отбор за девойки стана вицешампион на България, който получи предложение за участие в световно ученическо първенство през 2013г. ПМГ работи активно по много проекти. Един от тях е „Иновативни практики в управлението” и  Софийска област е на 8-мо място от 27-те области в страната. „Ще продължаваме да преодоляваме трудностите и ще реализираме високи стандарти и качество в българското образование”, каза накрая директорката Даниела Колева. Тя не пропусна да благодари на всички свои колеги за техния професионализъм, отговорност и всеотдайност. Г-жа Колева благодари и на всички онези ученици, дали сили и воля в подготовката на юбилейния концерт. Директорката благодари на кмета на общината Георги Георгиев за подкрепата, на г-жа Симеонка Влайкова за написването на книгата „Златаровска гимназия” и на читалище „Хр. Ботев”.
 
Заместник-кметът инж. Красимир Андреев поздрави Златаровци и преподаватели  с юбилея от името на кмета на общината с  поздравителен адрес. В него той посочи „Във вашата вековна история са вписани имената на изтъкнати учители, родолюбци, чиито усилия, търпение и отговорност дадоха на нашия град и тсрана хиляди достойни личности”. Заместник-кметът връчи специални награди на изтъкнати учители от ПМГ. С почетен медал посмъртно бе  удостоена г-жа Цоца Петкова (зам.директор и учител по БЕЛ), г-жа Цветана Романска( учител по руски език),
С решение на Общински съвет Ботевград, инж. Красимир Андреев връчи почетни грамоти на Пешо Моновски, Павлина Филипова (учител по Български език и литература), Христо Чолаков (учител по физическо възпитание), Цеца Христова Боцова, Павлина Агова, Йонка Тодорова, Пенка Марчовска и на Веска Цветкова.
 
Празничният спектакъл от концерта започна със стихотворението на Стамен Панчев „Сине мой” в музикален съпровод на цигулка. Водещият Кристиян Ганев въведе публиката в една невероятна историческа сцена, чието начало започва през 1912 г. със създаването на  първите две гимназиални паралелки. На сцената в ролята на Стамен Панчев се появи актьорът Симеон Владов. Заедно с младите актьори от гимназиалния  театър „Сълза и смях” те пресъздадоха  мост във времето,  в който съвременни ученици разговаряха с първия директор на гимназията. Вниманието на зрителите прикова необикновеният диалог между поета и настоящите гимназисти, които му разказаха историята на учебното заведение. В специален филм учениците припомниха за редицата мероприятия, които бяха проведени през последните 10 месеца. Това са тематични срещи с бивши възпитаници и учители на гимназията, конкурси и изложби за млади творци, спортни състезания и мероприятия с екологична насоченост.
На сцената звучаха песни като „Старата гимназия” и  Златаровски марш. Ученически хор с диригент Татяна Цонкова изпълни  китка от английска, немска, испанска, руска и българска песен. Памела, Денис. Теодора, Мирела и Севда представиха модерен танц, който бе микс от стилове като латино, брейк, попинг и акробатика. На сцената се появиха малките акробатки на Добринка Христова, Мажоретен състав на Иванка Христова, танцовият състав на Весела Божкова. Младата певица Любомира Вушева изпълни песента „Няма да бързам”, написана специално за нея от Пепи Писарски от група „Аталас”. Сценка от „Криворазбраната цивилизация” бе изпълнение на Петър, Габриела, Диляна и Младена.
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (8)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 10 Ноември, 09:55

    Знаете ли какво е ден на траур

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 10 Ноември, 10:40

    Много добри снимки

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 10 Ноември, 12:11

    До №1: Този спектакъл по случай 100 години от гимназиалното образование в Ботевград бе определен от месеци за дата и час и т.н. Организаторите се съобразиха с траурния ден и намалиха няколко неща, но нямаше как да преместят спектакъла в друг ден, защото това са излишни суми за наемане на залата в читалището и т.н., но вие не разбирате! :!: :?:

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 10 Ноември, 18:27

    #3 Какви глупости говориш, все едно са давали пари за наема на залата. Недейте да се излагате. Можеше да се направи днес или друг ден. Пълен смях сте.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: анонимен 10 Ноември, 19:10

    :x 8) :idea: :?: :!: :!: :!:

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 10 Ноември, 20:39

    Да, давали са пари за наема!!!! Ти спри да говориш глупости

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 10 Ноември, 20:39

    Много снимки бе :D БРАВО НА ВАС Balkanec.bg

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 11 Ноември, 20:49

    Ей не обсъждайте ПМГ ,защото какво като е ден на траур.да все пак е важно ! Гимназията се готви от много време ! Така че млъкнетееееее !!! :x :x :x :x

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete