Четвъртък, 28 Март 2024, 23:34

Почитаме Света великомъченица Христина

24 Юли 2014, 09:43
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 1215 0


На 24 юли почитаме Света великомъченица Христина. Тя била родом от гр. Тир.
Нейният баща, като управител на този град, бил известен жесток езичник. Родителите й и дали името Христина, което било не според тяхното езическо мъдруване, но по Божий промисъл: самото име, като някое пророчество, предсказвало, че девицата, когато порасне, ще стане християнка, Христова рабиня и невеста.
 
Когато Христина пораснала, тя със собствения си разум и сърце стигнала до познанието на истинския Бог, а по- късно познала и Богочовека Христа.
 
Погнусена от езическите вярвания в несъществуващите богове, в порив на ревност към истината, тя счупила домашните сребърни и златни идоли и ги изхвърлила. От тази нейна постъпка баща й люто се разгневил. Христина смело му изповядала своята вяра в Христа..
 
Баща й я подложил на страшни изтезания. Младата мъченица с непоколебима твърдост изтърпяла всичко. Баща й разпоредил да хвърлят в тъмница измъчената Христина, но починал внезапно.
 
Следващите управители Дион и Юлиан продължавали да мъчат изповедницата. Най- накрая Юлиян заповядал смъртно да накажат Христина. Тогава светицата била прободена с железни копия от войниците и предала своята честна и свята душа в ръцете на своя Господ. Такава велика сила показал Господ в нейно лице, че трима жестоки мъчители не могли да победят една девица.
 
На 24 юли имен ден празнуват Христина, Христин, Кристина, Кристин, Кристиян. ;


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete