Петък, 19 Април 2024, 02:01

Почти половината българи не харесват премиера Бойко Борисов

13 Октомври 2012, 12:04
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 2060 3


Почти половината българи не харесват премиера Бойко Борисов, а неодобрението към работата на правителството е достигнала 55% през септември, показва националното представително проучване на НЦИОМ.

Само 31% от гражданите са заявили одобрение към кабинета „Борисов“, а настроенията спрямо министър-председателя са разделени почти поравно – 45% подкрепа срещу 46% неодобрение.

Парламентът започва есенната си сесия с 22% одобрение, дял, съпоставим с данните на НЦИОМ от преди година (ноември 2011 г.).

Няма промени в общественото мнение за работата на Народното събрание и през последните месеци. Неодобрението към висшия законодателен орган е трайно високо, като неговият дял е три пъти по-голям от този на одобрението.

Единствено сред симпатизантите на ГЕРБ одобрението към Народното събрание е по-високо от неодобрението. Председателят на парламента Цецка Цачева е одобрявана от 29% от българите, дял, по-висок от одобрението на институцията, която тя ръководи.

Градското население на страната по-често от селското одобрява свършеното от кабинета. Три четвърти от избирателите на ГЕРБ одобряват работата на своя кабинет.

На 30% възлиза делът на българите, които едновременно одобряват и работата на кабинета, и тази на премиера. Одобряващите работата на премиера са с 14% повече от онези, които имат добро мнение за кабинета – 45%.

Одобрението към работата на Бойко Борисов не се променя от началото на юли 2012 г. Премиерът се ползва с доверие сред 93% от избирателите на ГЕРБ.

53% от българите одобряват президента Росен Плевнелиев. В последните месеци се регистрира лек ръст на влиянието на президента сред обществени групи и прослойки извън електората на ГЕРБ. 87% от избирателите на ГЕРБ одобряват работата на президента.

За последните месеци повечето институции губят от одобрението за работата си. Изключение от тази тенденция прави армията.

В края на септември се отчита спад в одобрението за работата на полицията. Това се дължи на тежките криминални случаи с участие на полицаи, както и на отзвука от исканията на служители на МВР за по-високо заплащане в сектора.

Въпреки тази негативна тенденция полицията и армията остават сред най-одобряваните държавни институции с по 39% одобрение.

За последните месеци съдът и прокуратурата запазват традиционно ниски дялове на одобрение за работата си. Така съдът в момента е одобряван от 14%, а прокуратурата от 15%. Неодобрението към работата на съда е по-високо от това към прокуратурата (63%:58%).

БНТ е най-одобряваната институция през септември - от 69% от българите. Националната телевизия е възприемана от хората като равноотдалечена от партиите и партийните пристрастия.

77% от избирателите на ГЕРБ одобряват работата на БНТ, 71% от привържениците на БСП споделят подобна оценка.

Българската православна църква е одобрявана от 47% от българите, като дейността й е най-добре приемана от жените и от възрастните респонденти.



Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 13 Октомври, 13:42

    А заглавието можеше да бъде : " Повече от половината българи харесват премиера Бойко Борисов". Въпрос на цел.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 14 Октомври, 16:04

    Българите харесват Бойко Борисов.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 15 Октомври, 08:56

    T. e. Балканец харесва българите. които не харесват Бойко Борисов.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete