Вторник, 23 Април 2024, 15:42

Полиция ще охранява при нужда заседанията на Общински съвет

30 Октомври 2014, 11:45
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1271 2


С 26 гласа общинските съветници постигнаха съгласие и гласуваха да се обединят двете доклани записки, с които Йорданка Лалчева и 6 общински съветници от опозицията предлагат промени в Правилника за дейността и организацията на Общински съвет. Както по-рано писахме от двете страни - управляващи и опозиция искат промени по повод свои мотивирани предложения.
 
Постъпиха няколко конкретни предложения, които бяха подложени на гласуване. Д-р В.Златева заяви, че поне 24 часа преди извънредно заседание трябва да бъдат раздавани допълнителни материали, а не непосредствено преди заседанието. Това предложение не бе прието - 17 съветници гласуваха „против”, а 11-„за”.
                                               
Иван Гавалюгов подкрепи д-р Златева с мотив, че непосредственото внасяне на допълнителни докладни записки ще лиши от продуктивност провеждането на сесията. Гавалюгов  поиска да се определи кое лице е оратор. по чл.42 от Правилника. Той препоръча по повод предложението за промяна в чл.88 трябва да се уточни, че не може да се отстранява от залата съветник, а само граждани. Поради това съветникът предложи думата „от залата” да отпадне. И това предложение не бе прието - 17 бяха „против” и 10- „за”.
 
Общинският съветник Филип Филипов изрази явно несъгласието си полиция да охранява заседанията на Общински съвет по повод предложението на вносителя Йорданка Лалчева „началникът на РПУ на МВР да подсигури присъствие на служител с оглед осигуряване на  нормално протичане на заседанието”. „За мен това е обидно”, скочи Филипов и посочи, че е виждал в Златица как полицай охранява затворници. „Ние не сме такива и смятам, че това е недопустимо да ни охранява полиция”. След процедура на гласуване 17 съветници подкрепиха предложението служител на РПУ да присъства на общинските заседания, въпреки несъгласието на 10 техни колеги.
 
Отношение по Докладната записка взе и юриста на Община Ботевград - адв. Стоян Стоянов, който направи уточнение, че в точка 1.5. текстът би бил незаконен, ако не се премахне думата „задължава” и предложи промените в чл.37 , ал.6 от Правилника  за организацията и дейността на Общински съвет да придобие следния вид: „Председателят на Общинския съвет при нужда (а не се задължава) преди заседанията да уведомява началника на РПУ на МВР, който от своя страна да подсигури присъствие на служител……”. Това предложение бе подкрепено от Йорданка Лалчева, която внесе и допълнение към точка 1.1, което касае предложение на опозицията  - „Председателят на общинския съвет може да не бъде избиран за член на постоянна комисия”. Допълнението бе направено към чл. 20, ал.1, в което се казва „Общинският съвет избира от състава на своите съветници постоянни и временни комисии. Всеки общински съветник е член на поне една Постоянна комисия”.
 
Предложенията на вносителя - Йорданка Лалчева бяха подкрепени с гласовете на 18 общински съветници, 4-ма бяха „против”.


Източник: balkanec.bg

Коментари (2)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 30 Октомври, 11:50

    Защо е необходимо да се охраняват заседанията на общинския съвет, че нещо не ми е ясно.Защо не се охраняват училищата примерно?Или някой от общинските съветници се притеснява да не бъде набит :lol:

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 30 Октомври, 17:50

    не, заседанията трябва да бъдат охранявани от полиция, за да може по-лесно да се отстраняват тия наглеци, които само питат и смущават негово кметско величество!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (178)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (42)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete