Четвъртък, 25 Април 2024, 04:04

Преподаватели от ТПГ "Стамен Панчев" се завърнаха от обучение в ЦЕРН

24 Октомври 2014, 14:11
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3122 1


Инж. Петя Събева e старши учител по Теория на специалността в Техническа професионална гимназия „Стамен Панчев” гр.Ботевград. Заедно с нейната колежка от гимназията - г-жа Галя Ганчева, бяха на обучение в ЦЕРН, гр.Женева, през октомври. Г-жа Събева имаше огромния шанс да бъде включена в първата група учители-инженери за обучение в ЦЕРН – Европейска организация за ядрени изследвания, която е най-голямата лаборатория в света по физика на елементарните частици. „Докоснах се до един свят, за който не бях й сънувала. Свят, не в нано измерения, не и в пико, а по-малък. Светът на елементарните частици. Не бях предполагала, че е толкова очарователен. И всичко това е в началото на света, който ни заобикаля”, разказва тя.
ЦЕРН е Централна лаборатория по ядрени изследвания с послание „Наука за мир”. Основен проект понастоящем е големият адронен колайдер. Накратко – ускоряват се протони, сблъскват се на подходящо място и се изследват частиците, които се отцепват и разпиляват при сблъсъка. Търсят се доказателства за верността на предполагаемия стандартен модел на материята, предложен от физиците в началото на миналия век, както и отговори на редица въпроси. Г-жа Събера е очарована от атмосферата в ЦЕРН и най-вече от това, че всеки разговаря с всеки и няма въпрос, на който да не са получили отговор.
Програмата им е била много наситена от лекции и презентации на български учени, които работят в ЦЕРН. Имали са възможност да се запознаят с учените и да дискутират по различни теми. Това са проф. Роман Захариев от Института за ядрени изследвания към БАН – координатор на програмата за учители-инженери,  доц.Пламен Яйджиев, Светломир Ставрев, Георги Анчев, Зорница Захариева, Мирослав Атанасов, доц.Леандър Литов, Петър Ванков, Димитър Младенов, Иван Глушков и др.  Занятията са включвали посещения - т. нар. визити - в посетителския център на детектора на частици "Атлас", подземния детектор - CMS, тестовата установка за LHC магнити и др. С особен интерес са научили повече за големия адронен колайдер. Спуснати са в детектора CMS с асансьор  на дълбочина 92 м. Посетили са и контролния център, откъдето се управляват всички компютърни контролни центрове и където се получава информация на няколко нива.. "Не съм скучала дори за секунда. Невероятно място, невероятни хора, невероятно познание, невероятна програма. Не мога да си пожелая нищо повече", допълва г-жа Събева.
ЦЕРН има мисии в четири направления: Научни изследвания, Развитие на нови технологии, Образование и обучение и Сътрудничество между държавите. Целта на тази учителска програма е свързана с третата мисия. Всички достижения в ЦЕРН са достъпни за всички хора по света и затова се налага хората да имат знания за тях.  В световен мащаб има отлив от природните науки, защото те са твърде трудни за изучаване. Учителите трябва да мотивират бъдещото поколение за наука. Те са хората, които градят бъдещето на младите хора и трябва да бъдем подготвени за тази отговорност.
Нашите съгражданки са горди, защото преди тях над 270 български учители са се обучавали и са станали посланици на ЦЕРН за България. Освен обучението, инж. Събева и г-жа Ганчева са посетили  и някои природни забележителности.

Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (183)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete