Петък, 17 Май 2024, 07:20

През юни акробатките и мажоретките от Ботевград ще представят България в Международния турнир по черлидинг в Албена

19 Януари 2014, 14:15
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1738 0


На 14 юни в Албена ще се проведе Международен турнир по черлидинг за първи път в България. Нашата страна ще бъде представена от отбора на Ботевград - акробати и мажоретен състав.
В турнира ще вземат участие само около 300 човека от Русия. Ще има участие и от страна на Китай, и много други страни. Отборът на школата от клуб „Надежда”, в която ботевградските треньори бяха на обучение, също ще се състезават.
 
През изминалата седмица три  ботевградчанки се завърнаха от участие в 10-дневен международен подготвителен семинар за ръководители на мажоретни състави и акробатика по дисциплината черлидинг. Това са  треньорът по акробатика в Ботевград Добринка Николова, Стела Бенчева – помощник-ръководител на мажоретния състав и Биляна Лалинска-помощник на Николова. Пътуването  стана възможно със съдействието на спонсор и със съдействието на кмета на общината Георги Георгиев, които осигуриха средствата за самолетните билети, а организаторите поеха останалите разходи.

Семинарът се проведе от 2 до 12 януари 2014 в клуб „Надежда” в град Химки, Московска област. След края на обучението българките получиха сертификати за упражняване на дейността. Двете момичета участваха в самите тренировки. Нашите участнички заминаха по покана на Светлана Ивановна – президент на руската федерация по черлидинг, вицепрезидент на Московска област, директор на клуб „Надежда”. Тя е бивша акробатка, играла в тройка. Повечето нейни треньори са момчета по на 23 години. Някои от тях са бивши акробати.
 
Клубът в гр.Химки развива черлидинг и денс-акробатика от 10 години. Двата спорта са особено популярни в Русия и тази година отборът ще участва в световното първенство във Франция. Само в Московска област са създадени около 200 отбора. У нас този вид спорт не е развит официално – няма федерация, нито регистрирани клубове. Черлидингът е спорт, който има почва в цяла Европа и САЩ.
 
Добринка Николова:
„До този момент аз бях виждала само в Интернет, какво представлява черлидингът. Това е спорт, който е близък до акробатиката, или по-точно казано съчетание на аеробика с акробатика. Денсингът пък е танц с елементи от индивидуалната акробатика. Самият спорт много ми харесва, защото е много динамичен. В него може да се издават звуци, които принуждават публиката да аплодира. Освен това той за разлика от акробатиката, който е по-прецизен спорт и натоварва психически състезателя, черлидингът е по-освободен и красив спорт - за всички възрасти. Той се играе в различни възрастови категории – от 3 до 7 години, от 7 до 12 г. и от 12 до 18 г. На сцената могат да излизат и до 30 човека. Има поддръжки, които са по-леки, които могат да бъдат от три жени или от две жени и един мъж и т.н., треньорът има право да влиза. Руснаците мислеха, че ние нямаме никаква представа за спорта, но те пък научиха от нас неща, за които допускаха грешки и вдигнаха нивото на изхвърляне на салтата. Взаимна бе помощта между нас и руските треньори. През лятото ще имаме възможност да усъвършенстваме на наша територия този вид спорт, когато ще се включим в състезание. Наистина едно е на книга, друго е на живо. Освен това си трябва време, за да се вникне по-дълбоко в същността на спорта“.
 
В многобройните си изяви на сцената на читалище „Хр.Ботев”, акробатките на Добринка Николова са изпълнявали другата разновидност на черлидинга–денс акробатика.
 
 
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (245)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (51)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete