Петък, 26 Април 2024, 11:47

Проект "Училище без насилие и стереотипи, определени от пола" на ОУ "Н. Й. Вапцаров"

21 Декември 2014, 20:04
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2967 2


В началото на месец октомври фондация „Джендър, образование и технологии” обяви конкурс за ученически проекти. С помощта на своите учители и родители учениците подготвиха проектни предложения за събития, представления; изработване на пана, училищни кътове и др., свързани с темата на проекта. Най-добрите предложения бяха одобрени и финансирани от фондация „ДОИТ” за изпълнение.
В рамките на учебната година беше  обявен и конкурс за написване на ученическо есе. Най-добрите есета ще бъдат публикувани в сборник.

Първата седмица на ноември беше обявена от група НПО, сред които и ДОИТ, като Седмица на бащата.
Ангажираният бащински и мъжки модел помага на децата да се превърнат в уверени и грижовни граждани, партньори и родители. Това се потвърждава и от националното представително проучване „Нагласи, практики и бариери пред активното мъжко включване в грижите за децата”, проведено при подготовката на националната кампания „Да бъдеш баща”.

Изследването показва, че традиционният модел постепенно се трансформира в един модерен семеен модел, който стъпва на партньорски взаимоотношения. Сред родителите е налице широко съгласие относно необходимостта за по-активно включване на бащите в грижите за децата. Около половината от майките не са съгласни с твърдението, че ежедневните грижи по храненето и хигиената на децата в ранна и в предучилищна възраст са само техни задължения. Образът на отдадения баща, който се включва в ежедневните грижи за децата и дома, и изразяващ емоциите си дори пред външни хора започва да среща широка обществена подкрепа. Основните фактори, обуславящи появяването на съвременния модел на българско семейство са най-вече социални и икономически.
Затова особено важна е ролята и на образователните, социалните и здравните институции, които могат да подкрепят „мъжкото включване”, но и да го възпрепятстват. Това ще компенсира усещането за несигурност в социалната среда, което е основно предизвикателство пред всички съвременни родители.

Фондация ДОИТ одобри четирите мини – проекта на ОУ „Н. Й. Вапцаров” – гр. Ботевград. Единият от тях е във втори клас. Две паралелки разработиха проектно предложение, свързано със Седмицата на бащата.
 
Няколко са основните дейности на мини-проекта „На училище с татко”
1. Тематични родителски срещи с майката и значимия мъж в живота на детето
На тези родителски срещи запознаваме възрастните с проекта, идеята на мини-проекта и споделяме как виждаме осъществяването му. Предложенията се записават и обобщават след двете родителски срещи. На срещата  се избира цвят на класа, с който двата класа ще се отличават, ще обозначават изявите и продуктите от дейността си.
2. Открит урок със значимите мъже и децата             
В двата класа  се проведе урок, посветен на професиите на значимите мъже в живота на децата. Възрастните разказаха за своите професии, защо са ги избрали, трудностите, които срещат и защо продължават да работят. Бяха направени презентации за някои от професиите, които ще бъдат показани.
3. Разговор „Аз искам да приличам на моя баща,……….защото……….”
Този разговор се проведе в класовете като учебен час. Учениците  разказаха, защо искат да приличат на значимия за тях мъж, посочиха примери за подражание. Класът  реши кои пет ученици са разказвали най-интересно или разказите на кои деца съдържат много важни мисли. На тази среща  се записаха мненията на децата, техните коментари, въпроси и разсъждения. Ще се изработят табла с материали от разговорите и срещите. Таблата ще се представят на изложба, за да могат и останалите ученици да се докоснат до темата.
4. „Ние заедно творим”
Родителите и децата им  изработват вкъщи някакъв продукт, който ще бъде сниман. Това може да бъде рисунка, апликация, текст – есе, приказка, разказ или др. – предмет от подръчни средства и т.н. целият процес на изработка трябва да бъде сниман – като разказ по серия картини. Продуктите от дейността ще бъдат подредени в кът, като изложба.

Източник: balkanec.bg

Коментари (2)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 22 Декември, 15:56

    какви бащи само!!!!!!!!!!!!!!!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: anonimen 22 Декември, 18:54

    Isvrateno uchilischte? Wie normalni li ste?. Kakvo wi napraviha newinite deza za da gi osakatiavate?Sapalete si diplomite

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete