Четвъртък, 2 Май 2024, 11:13

Проектът "Младежка Академия 2013" с представител от Ботевград

15 Септември 2013, 13:55
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3988 0


За втора поредна година НМФ (Национален младежки форум) организира младежка академия за неформално обучение под наслов „Млади лидери 2013”. Национален младежки форум (НМФ), като най-голямото младежко обединение в България има за цел да създава капацитет и позиционира младежките организации в социалните и обществено-политическите процеси на страната, за да се осигурява ефективен структурен диалог в сътрудничество със заинтересованите институции, взимащи решения в сферата на младежката политика.  Чрез методите на неформалното обучение, младите хора придобиват знания и умения, които всеки един млад лидер трябва да притежава. Участието става с тест, чрез който   показва основните знания и умения свързани с лидерството и най-вече мотивацията на участниците.
Тази година в Лятната младежка академия участие взе и наша та съгражданка Кристина Йотова, като част от правителствена организация. Какви са нейните впечатления от организацията и обучението:
„Кандидатствах,попълвайки теста с въпроси и бях одобрена да взема участие в Лятната Младежка академия в Атия- 1 клас.Бях много развълнувана,тъй като моята мотивация да участвам беше да се запозная с много и различни хора от различни организации и с различни интереси.  Очакванията ми се оправдаха.Хората с които общувах там ме научиха на много неща,научиха ме да споделям,да лобирам и да дебатирам успешно.Най-интересното беше,че повечето участници,бяха доста по-млади от мен ,но от тях научих доста и интересни неща.Много съм горда и впечатлена от поколението което идва след моето.Това са млади,амбициозни и интелигентни хора които имат цели и ги следват.Във всеки от тях видях млад лидер.
Самото обучение беше разделено в няколко основни насоки – Политически течения , Лидерство, Дебатиране и Лобиране. Най-хубавото беше, че след това прилагахме наученото на практика, като правихме избори, състезателен дебат, лобирахме, различни ролеви игри и други. всеки от нас получи сертификат за „Млад лидер”,връчен по  невероятно запомнящ се начин.
Като представител на политическа младежка организация за мен безспорно най-важното беше да взема участие по обсъждане Закона за младежта.Повярвайте това е  един много важен закон,който ще може да защити правата на младежките организации и младежи,както и да даде предпоставки за създаването на нови такива.В този закон е отделено специално внимание на въпросите свързани с доброволчеството,което трябва да се припознава като стаж,както и на младежкия работник като понятие.  Чрез него ще бъде осъществена една адекватна младежка политика ,която да наложи неформалното обучение и сдружаване сред младежите.Законът е изключително интересен и препоръчвам всеки да го прочете на страницата на министерство на образованиетоhttp://www.minedu.government.bg/top_menu/youth/. Младите хора са бъдещето на страната и трябва да им се помага да се развиват. Аз лично ще се опитам да лобирам този закон да бъде приет в пълният си текст,така както са го създали, защото това са интересите и желанията на една огромна група млади хора.
Много съм щастлива, че взех участие в Първия клас на Академията и се надявам да продължа напред към втория етап на обучение. Искрено благодаря на организаторите, които се постараха да си тръгнем от там по-умни, по-толерантни, по-щастливи и по-сплотени от всякога.

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (206)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (127)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (59)
70% Complete