Понеделник, 6 Май 2024, 04:37

Професор от ТУ изнесе лекция за влиянието на електромагнитните полета върху пчелите

31 Януари 2014, 19:57
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2565 2


40-минутна лекция на тема: "Влиянието на електромагнитните полета върху живите организми. GSM апаратурата и биологията на пчелите“ изнесе тази вечер от 17.30 ч. от проф. д-р инж. Димитър Димитров от Технически университет-София. Мероприятието се организира от Управителния съвет на пчеларско дружество "Димитър Панчев" - гр. Ботевград. Домакин на събитието бе общинска библиотека "Иван Вазов".
Проф. Димитров се спря на слънцето като мощен източник на електромагнитни вълни и изменението на магнитосферата, и как това влияе на живите организми. Тъй като теглото на пчелите е една десета от грам, те са 10 пъти по-чувствителни от човека на електромагнитно влияе на базовите станции и антените. Това означава, че това, което е допустимо за човека е 10 пъти в повече на пчелите, обясни професорът. Най-обикновените мобилни телефони имат мощност 2 вата, но те са твърде опасни за тези насекоми, тъй като ги дезориентират. Клетъчните мрежи на  телефоните ни работят на същата честота, на която пчелите се ориентират и комуникират помежду си. Дезориентирани под въздействието им  пчелите  не могат да  намерят кошерите си и не се връщат в тях, а впоследствие загиват. Другата опасност за пчелите е повишаването на температурата от електромагнитното лъчение. Според професора тези насекоми могат да се защитят, като се обърне внимание къде са поставени базовите станции и кошерите да се разположат по-далеч от тях.
След края на лекцията бяха поставени конкретни въпроси към проф. Димитров. Те бяха свързани с влиянието на микровълновите печки, отраженията в йоносферата, зашита на кошерите със специални устройства за защита и степента на адаптивност на пчелите.
 
Учените вече са убедени, че внезапното намаляване на пчелните популации по целия свят е резултат на вредното въздействие на огромното количество мобилни телефони върху пчелите. Направени са редица експерименти в тази насока и всичките доказват, че еднаквата честота на мобилните телефони с тази на пчелите е причина, която води до пагубното намаляване на пчелите през последните години. Сигналите, които телефоните излъчват, се приемат от пчелите като заповед за напускане на кошера, като напускайки го те се дезориентират и летят хаотично и не са в състояние да извършват типичните си функции, от което страдат и растенията, защото не могат да бъдат опрашени. Резултатът е пагубен като за пчелите, така и за растителността в районите близо до градовете и селата. При някои експерименти с поставяне на мобилен телефон в близост до кошер, дори се е наблюдавало  разпадане и измиране на пчелните семейства.
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (2)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 1 Февруари, 16:10

    Браво на Румен за организацията!
    Благодарности на екипа на библиотеката,бяха както винаги на ниво!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 1 Февруари, 16:11

    Знае ли някой защо се покрива общинската Венетка?

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (217)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (63)
70% Complete