Сряда, 24 Април 2024, 13:29

Проверки на площадките за игра ще извърши експертна комисия с председател гл.архитект Даниела Арбова

24 Април 2014, 12:36
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1582 4


Общински съвет Ботевград възложи на кмета на общината Георги  Георгиев в 10-дневен срок да издаде заповед, с която да назначи комисия от компетентни органи с председател Главния архитект на Общината, която да извърши обстойна проверка на всички площадки за игра в общината. С това предложение излезна днес Даниела Дойчева - председател на Постоянната комисия по образование към ОбС по повод предложение на групата общински съветници Иван Гавалюгов, Филип Филипов, адв. Христо Якимов и д-р Марияна Горгачева за избиране на временна комисия в ОбС, която са извърши проверка на броя и състоянието на площадките за игра на територията на община Ботевград. Като втора точка от проекто-решението, което предложи Дойчева, бе комисията да направи доклад пред Общински съвет и даде предложения за конкретни действия в срок от два месеца. След като преизбрания председател на ОбС Йорданка Лалчева подложи на гласуване нейното предложение то бе прието с гласовете на 23 общински съветници. 
 
В проекто-решението на вносителите на Докладната записка, е предложена 13-членна комисия от 9 съветници с председател Йорданка Лалчева, от които да бъдат включени и трима представители на Общинската администрация. Кметът Георгиев обаче изрази мнение, че временната комисия ще включи трима съветници със съвещателен глас и състав от експертни лица.

Мотивите на Даниела Дойчева за предложението й бяха два. 
Първият е, че на основание чл.33, ал. 2 от Правилника за работа на Общинския съвет, според който предложение за образуване на временна комиси, може да се прави от председателя на Общинския съвет, след консултация с ръководствата на други общински  съветници от постоянните комисии и ли най-малко 1/3 от общинските съветници. Вторият мотив, който изложи е че педагозите, включени в предложената комисия, могат да имат експертно мнение по отношение на детските площадки.
 
В хода на дискусията, как трябва да бъде съставена временната комисия, се намеси с компетентно мнение юристът на Общината адв. Стоян Стоянов. Той посочи, че  „В компетентността на общинските съветници не влизат контролни функции, вие нямате такива правомощия.  Всички действия, които ще извършите в състава на каквато и да е комисия, която вие бихте могли да назначите, ще бъдат нищожни.

В отговор, един от вносителите на Докладната записка Иван Гавалюгов заяви, че предложенията им няма да имат задължителен характер след извършване на една проверка на площадките за игра.

Адв. Христо Якимов изрази мнение, че не вижда нищо лошо по подобие на сформираната временна комисия, която извърши оглед на установяване състоянието на бившия стационар, така да бъде определена комисия, която да се запознае със състоянието на детските площадки и да представи една информация.
 
Кметът Георги Георгиев от своя страна попита вносителите - четиримата съветници, дали са запознати с броя на детските площадки на територията на Ботевград и общината. Той обяви, че в Ботевград са 28 - 30, а в останалите селища на общината са 36-38. „ В никакъв случай детските площадки няма да бъдат преведени на 100% в съответствие със сега съществуващата нормативна уредба. Такава няма в Република България”, каза кметът към Гавалюгов във връзка с искането в Докладната записка за извършване на необходими мерки за привеждане на площадките за игра в съответствие с Наредба 1 от 2009 г.на МППБ за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра. Герогиев посочи, че ако люлките застрашават живота на децата - те ще бъдат подменени, или пясъчника, ако е неподходящ - той ще бъде сменен, но не може да обещае, че на 100 % ще бъде спазена Наредба 1.

По време на обсъждането той обяви, че Община Ботевград кандидатства по проект за 8 детски площадки на стойност около 400 хил.лв. , чието изграждане ще мине през няколко инстанции, които ще дадат индикации, как трябва да изглеждат всички детски площадки.
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (4)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: дее'а и туули, дее'а 24 Април, 13:32

    има много площадки които са в нормата, просто за нашия дръвник децата не му снасят пари и няма за какво да се трепа да влиза в норми

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 24 Април, 13:47

    какво означава няма да бъдат приведени 100% в съответствие, когато одобряват проекти в общината искат не 100% а 200% да отговарят на нормативната база и на всяка хрумка на Главния архитект

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 24 Април, 22:45

    Ooo, ама имало и главен архитект! Щото като отидеш в общината все няма! :?:

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 25 Април, 08:04

    В никакъв случай детските площадки няма да бъдат преведени на 100% в съответствие със сега съществуващата нормативна уредба. Такава няма в Република България”, каза кметът към Гавалюгов .Умоляваме кмета да обясни на разбираев език мисълта, която е изказал.Явно по пътя от мозъчните гънки до устата нещо връзката се къса

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (182)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete