Петък, 19 Април 2024, 15:18

Ревизия за изправността на асансьорите в Ботевград се прави на всеки три години, a проверки на 10 дни

20 Август 2014, 11:42
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2914 3


След като 46-годишна жена загина, а друга 41-годишна е в тежко състояние при падане на асансьор от 9-ия етаж в столицата, проблемът с изрядността на съоръженията стои на дневен ред. Както вече стана ясно, инцидентът е станал в 12 етажна сграда на "Цариградско шосе", намираща в района между хотел "Плиска" и 4-ти километър.
 
Наша проверка показа, че в община Ботевград лицензираните фирми, осъществяващи поддръжка и контрол на асансьорите са три. Това са „Старт 5-91”ООД с управител Васил Цанов. Фирмата е единствена, която има договор с Община Ботевград за асансьорите в МБАЛ-Ботевград. Оказва се, че в общинската администрация няма лице, което да отговаря за асансьорите - тяхната изрядност или воденето на регистър. По думите на зам.кмета Цанко Цанов, това се осъществява само от лицензирани частни фирми, които се контролират от Държавна агенция за метереологичен надзор. Останалите две фирми са ЕТ”ДИА - Д.Димитров” и „Терминал 3” с управител Тинчо Трифонов.
 
След проведен разговор с двама от тях стана ясно, че с Постановление № 62  на Министерски съвет от 17 март 2014 г., министър-председателят Пламен Орешарски е задължил всички фирми в страната, отговарящи за асансьорите, да подменят ел.кабелите със спукана изолация с нови. Срокът за това е изтекъл до юни, каза пред наш репортер асансьорния техник Димитър Димитров. По негови думи на всеки три години се прави ревизия за състоянието на съоръженията от Държавна инспекция, която осъществява технически надзор. Според Димитров случаят в София е небрежност от страна на техника, който отговарял за жилищния блок. Там асансьорът е модел от 1929 г. и е с две въжета. Според изявление на съседи пред национални медии обаче асансьорът подозрително е скърцал през последните дни.
 
Повече информация по темата очаквайте в новия брой 148  на в-к „Балканец”, който излиза този петък - 22 август.


Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

  • Отговори (1) (0)
    1. добавен от: Анонимен 20 Август, 13:18

    Знаете ли какво се качва освен хора - дърва, строителен материал и всякакви боклуци....

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 21 Август, 17:09

    Smeshnici, otkakto stane incident s nqkoi chovek togava li shte se setite da si opravite asansiorite, za smiah ste!!! Nqma faida, nemoje da se vurne obratno choveshkiq jivot.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Фрида 5 Март, 18:56

    Знаете ли какви техници има в Ботевград?МОШЕНИЦИ!Тинчо?!!?

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete