Петък, 19 Април 2024, 11:48

Съобщение от РСПБЗН - Ботевград

23 Октомври 2014, 09:32
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2101 0


Обръщение на ръководството към жителите, пребиваващите и гости на Община Ботевград.
Във връзка с рязкото понижаване на дневните температури   и повишаване употребата на отоплителни  уреди, което от своя страна е предпоставка за нарастване броя на пожарите в жилищното и комунално стопанство, РСПБЗН-Ботевград  Ви напомня  за спазване на  основните правила за пожарна безопасност, които трябва да се спазват през отоплителния сезон, а именно:
- при използване на печки с твърдо гориво, същите  е необходимо да бъдат разположени  на разстояние  не по-малко от 50 см. от горими и трудногорими конструкции. Стената зад печката не трябва да се облицова с горими материали.
- задължително поставяне на негорима подложка, която да излиза най-малко 0,5 m пред уреда и по 0,25 m от останалите му страни,както и  стабилно укрепване на димоотводните тръби (кюнците). Отворите към комина трябва да се затварят със стандартно изработени ламаринени капаци.
- печките никога не трябва да се запалват с леснозапалими течности (бензин, нафта и др.), както и да се зареждат с гориво от вечерта за другия ден.
- не оставяйте за сушене около отоплителните уреди дрехи за сушене и др. горими или леснозапалими материали.
- комините  трябва да бъдат почиствани от налепи и сажди  задължително в началото на отоплителния сезон, както и периодично в зависимост от интензивността на ползване. В комините на сградата не трябва да има фуги към помещенията.
В случай, че констатирате пукнатини  по тялото на комина, преустановете ползването на  отоплителните уреди  и възстановете целостта на коминното тяло, чрез измазване  с негорим строителен материал. Особено рисков е участъкът,разположен  в подпокривният обем  на сградите с горими покривни конструкции.
Не облицовайте коминните тела с декоративни покрития, както и разполагане на горими мебели и материали на разстояние по-малко от 10см!
- не оставяйте децата сами при работещи отоплителни уреди, не ги заключвайте.
- не оставяйте без наблюдение работещи отоплителни уреди.
- важно е спазването и на правилата за съхраняване на горивата. Това трябва да става в специално устроени места, като се избягва непосредствената близост с помещенията за живеене.

Граждани, спазвайте правилата за пожарна безопасност. Не позволявайте пожар да унищожи имуществото Ви или да бъде причина за смъртта на вашите деца и близки.
Ако възникне пожар във вашия дом или имот, обадете на телефон 112 и изчакайте силите на Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" на безопасно разстояние.




Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete