Събота, 27 Април 2024, 14:18

Семинар за автоматизиране на библиотечните дейности се състоя в общинска библиотека "Иван Вазов"

6 Февруари 2014, 19:53
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2944 1


Общинска читалищна библиотека „Иван Вазов” Ботевград бе домакин днес на Среща-семинар на тема „Обединени библиотечни каталози”. На събитието бяха поканени и присъстваха служители от трите общини Ботевград, Правец и Етрополе. Семинарът се проведе по инициатива на фирма Софт Либ-ООД град София с лектор Венета Даскалова. Семинарът започна в 11ч. и на нея г-жа Даскалова запозна присъстващите подробно с най-новия софтуерен продукт на Електронната библиотека e-LIB, която пряко засяга ежедневната работа на библиотекарите.
 
 Електронната библиотека e-LIB е интегрирана система за автоматизиране на всички дейности в библиотеката. Софтуерът е разработен на модулен принцип и позволява поетапно автоматизиране в зависимост от функциите и финансовите възможности на организацията. Всички модули имат унифицирани характеристики, което подпомага бързото усвояване на уменията за работа със системата. За всеки модул се предоставя ръководство, съдържащо подробна информация за работа с него. За изпълнение на основните библиотечни дейности се предлагат модулите: Електронен каталог на книги, Аналитични описания на статии, части от книги и рецензии, Периодични издания, Обслужване на читатели, Документация за движение и придобиване на библиотечния фонд.

След семинара, Венета Даскалова проведе обучение на присъстващите библиотечни специалисти за работа с библиотечния софтуер и направи  демонстрация, как става обработка на хиляда и повече книги на месец, без това да попречи на традиционната библиотечна работа. Освен това с помощта на автоматизацията на работния процес в библиотеките ще стане възможно обединяване на усилията с цел намаляване на времето и труда по обработка на каталозите при еднотипни библиотеки.
 
Фирма СофтЛиб е създадена през месец януари 1999 г.
Съдружници са - Пенка Бажлекова и Юрия Тафраджийска - програмисти, и Венета Даскалова-магистър, ”Информационни науки и културна политика”. И четиримата съдружници са лектори в Центъра за продължаващо образование на библиотекари към Съюза на библиотечните и информационните работници и Софийския университет “Св. Климент Охридски”.
Екипът работи заедно повече от 15 години в областта на информационно-търсещи системи от библиографски, фактографски и документален тип. Има опит в автоматизацията на над 180 библиотеки и институции.
 
Общинска читалищна библиотека „Иван Вазов“Ботевград е първата в региона, която е въвела преди 10 години пълна автоматизация на библиотечната си дейност.
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 7 Февруари, 09:01

    Дали и МВБУто нямат подобно нещо? Не ми се вярва градската библиотека да го внедри бързо, особено като знам възможностите на персонала

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete