Четвъртък, 16 Май 2024, 13:13

Становище на комисията, инспектирала сградата на болницата

3 Април 2014, 17:44
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1570 3


На вниманието на :

Кмета на Община Ботевград
Председателя на ОбС Ботевград
Общинските съветници в ОбС Ботевград

СТАНОВИЩЕ

на общински съветници - членове на създадената временна комисия за проверка състоянието на обявената за продажба седеметажна сграда на общинската болница

С Решение №100 от 27.03.2014 г. на ОбС Ботевград бе създадена временна комисия, която да извърши проверка на състоянието и начина на стопанисване на бившия стационар - седеметажна сграда на общинската болница, представляващ имот - частна общинска собственост. При извършената на 31.03.2014 г. проверка на състоянието на сградата констатирахме следното:

•    Сградата се охранява със сигнално охранителна техника, за което свидетелстват монтираните обемни датчици и кабелни инсталации на първите два етажа от сградата
•    В пространството около сградата липсват почти всички циментови тротоарни плочи, както и повечето външни предпазни метални решетки
•    От сградата са демонтирани всички отоплителни радиатори, метални тръби и други елементи на отоплителната инсталация.
•    При демонтажа на металните тръби от отоплителната инсталацията са нанесени различни по размер щети на мазилката по вътрешните стени на сградата.
•    След извършването на демонтажа на отоплителната инсталация не е извършено почистване
•    Напълно унищожена е електрическата инсталация на сградата, като почти всички ревизионни кутии са премахнати, а медните кабели са изтеглени от защитните им тръби. Унищожени са почти всички електрически табла в сградата, като от тях са премахнати повечето токови елементи и предпазители.
•    Унищожена е слаботоковата инсталация на сградата, като са премахнати повечето сигнализиращи панели от стаите и са изтеглени медните проводници.
•    В сградата има десетки счупени или отворени прозорци, които излагат вътрешността на сградата на всякакви неблагоприятни външни атмосферни влияния и пропускат свободно да навлиза вода,  всичко това водещо до ускореното и рушене.
•    На много места от таваните има паднали големи парчета мазилка, на места с площ от няколко квадратни метра.
•    Повечето умивалници са счупени или демонтирани. Липсват всички метални елементи - батерии, сифони и други. Липсват или са счупени и повечето тоалетни чинии от тоалетните в сградата. Има редица счупени врати и липсващи брави. Счупени или демонтирани са десетки осветителни тела в сградата.
•    Общото състояние на интериора на сградата може да се оцени като много лошо.

На следващия ден след проверката, в местните електронни медии се появи информация, придружена от снимков материал на официални документи, от която информация става ясно, че отоплителната инсталация на инспектираната седеметажна сграда е демонтирана и продадена за отпадъчно желязо по разпореждане на управителя на "МБАЛ Ботевград" д-р Филип Филев, след сключване на договор с фирма изпълнител. В тази връзка трябва да се направи следното важно уточнение :

•    Сградата, обект на извършената проверка, е извадена от капитала на търговското дружество „МБАЛ Ботевград“ ЕООД и е върната в активите на Община Ботевград, с решение №49 на Общински съвет Ботевград от 27.12.2007 г., след което е издаден акт за частна общинска собственост  №986/18.01.2008 г.
•     От началото на 2008-ма година сградният фонд на болницата се ползва от „МБАЛ Ботевград“ на договорна основа с Община Ботевград, след поредица от решения на общинския съвет, първоначално за възмездно,  а след това и за безвъзмездно ползване.
•    С решение №275 от 31.07.2008 г. На ОбС Ботевград, се утвърждава приемателно-предавателен протокол от 25.07.2008 г. , с който "МБАЛ Ботевград" предава, а Община Ботевград приема част от сграден фонд, актуван с АОС №986/18.01.2008, включващ седеметажната болнична сграда. Точка втора от същото решение прекратява безвъзмездното право на ползване на този обект, учредено на „МБАЛ Ботевград“ само месец по-рано.

 Разглеждайки в хронологичен ред тези актове и решения, касаещи собствеността и ползването на бившия стационар, може да се обобщи накратко : тази сграда е извадена от капитала на търговското дружество и върната в активите на община Ботевград в началото на 2008-ма година. От януари до юли 2008-ма е ползвана от МБАЛ Ботевград с учредено право от страна на собственика - Община Ботевград. С приемо-предавателен протокол от 25.07.2008 г.  е предадена за стопанисване на Община Ботевград.

Вземайки предвид гореописаните обстоятелства, силно недоумение буди фактът, че на същата дата – 25.07.2008г. , управителят на болницата сключва договор с фирма, на която продава и възлага демонтирането на отоплителната инсталация на същата тази седеметажна сграда, въпреки че имуществото, с което на практика се разпорежда, към онзи момент вече от половин година не е  в активите на управляваното от него търговско дружество. Подписаните от него на 25.07.2008-ма  официални документи имат доста противоречив характер. От една страна МБАЛ продава отоплителната инсталация за скраб, а от друга - връща я на Община Ботевград, предавайки активите на седеметажната сграда с протокол !?!

В тази връзка,  и с оглед направените по време на проверката констатации, възникват няколко въпроса към общинското ръководство, в лицето на кмета Георги Георгиев:

•    На какво правно основание, управителят на „МБАЛ Ботевград“ се разпорежда с имущество и вещи – частна общинска собственост, които дори не са включени в активите на управляваното от него общинско търговско дружество, а междувременно, с приемо-предавателен протокол са върнати обратно за стопанисване  на Община Ботевград ?
•    В Чл.8 ал.1 от Закона за общинската собственост е записано :  Придобиването, управлението и разпореждането с имоти и вещи - общинска собственост, се извършват под общото ръководство и контрол на общинския съвет.  Има ли решение на Общински съвет Ботевград,  което да дава съгласие за такъв вид разпореждане с общинска собственост  ?
•    Каква сума е получена от продажбата на отоплителната инсталация на седеметажната сграда на болницата и кой и на какво основание се е разпореждал с тези средства в последствие ?
•    Има ли разпореждане и от кого за демонтаж на електрическата инсталация в седеметажната сграда ? Ако няма такова , кой персонално е отговорен за допуснатото унищожаване и ограбване на общинско имущество ?
•    Кой персонално е отгoворен за лошото стопанисване на седеметажната сграда на болницата, водещо до силно влошаване на нейното общо състояние и намаляване стойността на този общински актив ?  
 
Моля да отговорите конкретно и изчерпателно на поставените въпроси.

Ботевград
03.04.2014г.

Членове на комисията:
Иван Гавалюгов - общински съветник                
д-р Веселка Златева - общински съветник
д-р Мариана Горгачева - общински съветник

Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 3 Април, 20:05

    Възмутителен вандализъм, съсипия!? Безобразна безстопанственост!? Какво беше, а какво е останало?! Кой ще купи сега, за какво тези руини?! Трябва нещата да се доизяснят, да се осъдят виновниците, персонално да заплатят и да понесат отговорност!!!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: анонимен 4 Април, 17:03

    Така е номер 1, но за съжаление НЕ и в България. Освен това персонала се е сменял и иди търси сега кой виновен, кой не. Само си прехвърлят топката.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 5 Април, 01:32

    както е опазва зграда :x :x та така е и опазват и лекуват болнитееее

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (243)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (137)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (51)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete