Събота, 27 Април 2024, 13:22

Трабантът на Драган Багдатов спечели наградата на публиката в днешния Автомобилен ретро парад

3 Май 2014, 12:41
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 5677 4


Борислав  Карчин от Бусмнаци спечели първо място с Мерцедес 200 D W 110 (1965 г.п.), като най-атрактивен ретро-автомобил в днешния “Автомобилен ретро парад -2014”, който се организира за пета поредна година в Ботевград. Наградата му бе връчена от организаторите-Български автомобилен клуб „Ретро” и "Ретро клуб" в Ботевград с председатели Ваня Гюдерова и адв. Генчо Запорожанов. Тричленно жури обяви победителите в 13.10ч.

Второ място спечели Павел Велев от София за "Опел" Рекорд А 1 700 - 1965 година на производство. На трето място националният ретро клуб излъчи Борислав Моравиев от Пловдив с „Буик-Ривиера”, (1985 г.п.) . Специална награда за „Рено” Алпин на Валентин Манджуков от Софийския ретро клуб, бе връчена от председателката Гюдерова. Тя бе единственият участник от женски пол. Нейната кола „Опел” Манта (1984 г.п.)  е директен внос от Германия и е най-запазеният автомобил от тази марка в България. Председателят на местния ретро клуб, адв. Запорожанов участва с "Фолксваген" 1 300 (костенурка), 1971 г., ФРГ. По негови думи днес този умален вид на татрата се произвежда само в Бразилия.
 
Раздадени бяха и награди на публиката на трима участници. Трабант 600 , собственост на ботевградчанина Драган Багдатов спечели първо място за „Най-хубав автомобил”, с което изпревари класиралия се на второ място 35-годишен софиянец Любомир Петков с американското луксозно возило „Desoto-custom”. На трето място публиката определи Румен Недялков от Трудовец за джип от Втората световна война, марка „Улилис", който е внесен от Пенчо Кубадински през 1965г., за да ловува с него. "Улис"-ът  е единственият запазен в България джип с монтирани къртечница (копие на оригинала) и лопати за окопи.

Трабантът на Драган Багдатов бе най-старият ретро-автомобил от тази марка, закупен преди време за 75 лв. Подобренията му струват 7 500 лв., обяви водещия Марин Маринов. Произведен е 1963г. и е с 23 конски сили. Специалното отношение на публиката към германското возило е обстоятелството, че чрез дистанционно управление то започва само да се движи и включва фаровете си.

В ретро парада взеха участие 44 собственици на автомобили, които са произведени от времето на Втората световна война до 1989 г. Мераклийте да се похвалят с ретро-автомобили бяха дошли от Монтана, Пловдив, Габрово и други градове на страната. Най-масово бе участието на жители от София и община Ботевград. С всяка изминала година автопарка нараства, съобщи водещия на парада Марин Маринов. Спонсори на мероприятието са фирмите „ВАМИ” ООД, „Ив-Ц", „Дицмако”  и Община Ботевград. Всеки един от участниците представи лично возилото си пред десетките присъстващи.

Всички участници получиха медали и грамоти. Победителят от 2012 г, ботевградчанинът Цветелин Цветков получи два медала и две грамоти за участието си с луксозното „Меркури-Гранд Маркиз” и „Мерцедес” Бенц.

Тази година организаторите бяха предвидили награди и за публиката чрез томбола - номиниралият трабанта на Багдатов, получи 4 л. масло „Шел”. Останалите бяха наградени с комплект „КАТ” и ароматизатор.
 
Ретро парадът започна тази сутрин около 9.20 ч. с регистрация на участниците. Преди официалният старт, събитието бе открито с изпълненията на Младежки духов оркестър с диригент Константин Гайдарски и Мажоретен състав с ръководители Иванка Христова и Стела Бенчева. По-късно - 10.30 ч. Ваня Гюдерова откри официално парада. Точно в 13.30ч завърши награждаването на победителите. След това собствениците на ретро-возилата потеглиха към Скравенския манастир „Св.Николай Чудотворец” и конна база „Здравец”. Вечерта желаещите ще продължат с купон в ресторант „Балкан”.


Източник: balkanec.bg

Коментари (4)

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (46)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete